Новини От Ес


Европейските регулаторни органи могат да увеличат конкуренцията при търговията с

Европейските регулаторни органи могат да увеличат конкуренцията при търговията с ...

... предлагал дори създаване на дружество за единни емисии държавни ценни книжа в еврозоната, но вчера избегна неудобния политически въпрос. Отделните национални емисии облигации имаха различна реакция на кризата на финансовите пазари, подчерта Алмуня. Това означава, че облигациите в еврозоната не са взаимозаменяеми, макар да имат близък кредитен рейтинг, каза той.


Никозия, София, Рига и Братислава се обявиха за кандидати на

Никозия, София, Рига и Братислава се обявиха за кандидати на ...

... членкиОчаква се новата структура да заработи до края на 2019 г.Българското правителство одобри идеята София да кандидатства за домакинството на заседание миналия месец.Преди време България опита да привлече централата на Европейската агенция по лекарствата, която след решението за Брекзит трябваше да напусне Лондон, но в тази процедура беше предпочетен Амстердам.


Европейската сметна палата обяви, че започва одит на финансирането от

Европейската сметна палата обяви, че започва одит на финансирането от ...

... на основната мрежа за ЕС напредва и дали се спазват сроковете, както и дали тя се поддържа в добро състояние. Обект на проверката е и това дали самата Еврокомисия контролира спазването на сроковете и дали финансирането отива по предназначение.Очаква се одитният доклад да бъде публикуван в началото на 2020 г.Страните ни доказаха, че могат да бъдат

Страните ни доказаха, че могат да бъдат "кормилото на Европейския ...

... ускоряването на работата по регионалните енергийни проекти и междусистемните връзки. "България категорично остава на позиция, че консенсусът е задължителен при вземане на решения в областите от взаимен интерес на всички държави-членки от Общността", е завършил речта си българският министър-председател.В края на срещата се очаква съвместна декларация от страните - участници.


България ще кандидатства да приеме централата на Европейския орган на

България ще кандидатства да приеме централата на Европейския орган на ...

... областта на трансграничната трудова мобилност и координацията по въпросите насоциалната сигурност, продължава съобщението.Очаква се новата структура да заработи до края на 2019 г.Преди време България опита да привлече централата на Европейската агенция по лекарствата, която след решението за Брекзит трябваше да напусне Лондон, но в тази процедура беше предпочетен Амстердам.


Генералният адвокат на Съда на ЕС се произнесе със становище,

Генералният адвокат на Съда на ЕС се произнесе със становище, ...

... 2014 г. Европейския банков орган също призова българските власти да не изчакват отнемането на лиценза, а да започнат изплащането на гарантираните депозити в двете затворени банки - КТБ и дъщерната й "Виктория". Това обаче започна да се осъществява едва през декември .Всичко, което трябва да знаете за:Фалитът на КТБ (920)Изискванията на европейския вътрешен пазар предполагат газоразпределителните центрове в ЕС

Изискванията на европейския вътрешен пазар предполагат газоразпределителните центрове в ЕС ...

... газ, които да захранват този разпределителен център, добави говорителят.Вчера при посещението си в Москва премиерът Бойко Борисов обсъди с президента на Русия Владимир Путин възможността природен газ, доставян вбъдеще по газопровода "Турски поток" да бъде отклоняван към България до газовия хъб "Балкан" - правителствен проект на разпределителен център край Варна.


Комисия на Европейския парламент заяви, че правителството на Унгария трябва

Комисия на Европейския парламент заяви, че правителството на Унгария трябва ...

... изборите правителството да промени линията си, "съветът трябва да задейства процедура сега", каза Сарджентини.Полша стана първият член на ЕС, получил през декември предупреждение, че е в риск от нарушаване на законодателството на ЕС. Тогава Орбан обяви, че Будапеща ще блокира всяко действие за лишаване на Варшава от право на глас.


Европейската комисия ще представи днес план за действия за създаване

Европейската комисия ще представи днес план за действия за създаване ...

... че тунелите са използваеми, че пътищата са достатъчно широки, че мостовете могат да издържат на теглото на транспортираната техника", каза дипломатически източник.Европейският съюз предвижда съфинансиране на десетина транснационални коридора, но решението да бъдат прокарани, както и използването им за военни цели, са въпрос, който зависи от страните членки, отбелязва АФП.


От 1 април 2018 г. европейците ще имат достъп до

От 1 април 2018 г. европейците ще имат достъп до ...

... достигне до 72 милиона души.Почти 60 на сто от младите европейци заявяват, че възможността да ползват абонаментите си при пътуване е важен въпрос при избора на онлайн услуги. Преносимостта на тези услуги дава отговор на предпочитанията на потребителите, като същевременно ще помогне на доставчиците да увеличат броя на абонатите си.


Комисията по енергетика на Европейския парламент реши, че правилата на

Комисията по енергетика на Европейския парламент реши, че правилата на ...

... потребление на газ в ЕС през 2015 г.). През 2016 г. Русия е осигурила 42% от вноса на газ в ЕС, следвана от Норвегия (34%) и Алжир (10%).През 2016 г. Европейският парламент гласува резолюция, в която изразява своята загриженост във връзка с предложеното удвояване на капацитета на газопровода "Северен поток".В Съвета на Европа е решено да се направи нов

В Съвета на Европа е решено да се направи нов ...

... конвенцията - sex и gender, за които има една дума на български език - пол. В конкретния случай думата gender беше преведена като "социален пол" и това породи интерпретации в България за налагане на "трети пол". Съветът на Европа разяснява, че терминът "джендър" описва социалните роли на мъжа и жената.


Украинската пенсионерка Мария Семириад живее в студена къща, страда от

Украинската пенсионерка Мария Семириад живее в студена къща, страда от ...

... въпреки че къщата й е била бомбардирана няколко пъти.Тя решава да се премести през октомври, когато повечето прозорци са счупени, няма отопление и вода."Искам да се върна у дома през пролетта... Имам роднини, погребани там. Време е и аз да умра", казва тя.Всичко, което трябва да знаете за:Украинската криза (2322)


Новия полски премиер е изправен пред трудната задача да балансира

Новия полски премиер е изправен пред трудната задача да балансира ...

... разтревожи лидерите на ЕС, които се стремят към премахване на търговските бариери.Моравецки определи приватизацията на държавните компании като трагедия и каза, че ще даде повече власт на вътрешния капитал за сметка на чуждестранните инвеститори. В коментари пред парламента във вторник той посочи, че икономическата политика не трябва да се променя.


Премиерът Бойко Борисов призова днес своите колеги в президентството, в

Премиерът Бойко Борисов призова днес своите колеги в президентството, в ...

... Жан-Клод Юнкер е дал България за пример за финансово състояние. Председателят на Европейската централна банка Марио Драги е коментирал на същото заседание, че България е постигнала впечатляващи резултати. На фона на всичко това да излязат едни хора, които най-малкото имат дори морала да го говорят, не е честно, заяви министър-председателят.


Еманюел Макрон, амбициозният нов президент на Франция, иска да даде

Еманюел Макрон, амбициозният нов президент на Франция, иска да даде ...

... един друг популярен ръководител, Барак Обама, който получи Нобеловата награда за мир още през първата година от мандата си като президент на САЩ, през 2009 година. Сега, когато Обама вече напусна Белия дом, равносметката от управлението му изглежда по-скромна от очакванията. Само бъдещето ще покаже дали Макрон ще бъде по-успешен./БТАЗелени военни камиони се движат по улиците на Брюксел. Войници

Зелени военни камиони се движат по улиците на Брюксел. Войници ...

... да разследват престъпления. Но според привърженици на политиката техните оръжия оказват разубеждаващо влияние, докато се движат на претъпканите пазари или наблюдават гарите в пикови часове.Според критиците обаче истинската причина войниците да са по улиците е, за да се създаде у белгийските граждани усещането, че техните лидери се борят с тероризма.


Новият полски министър-председател Матеуш Моравецки изрази днес задоволство, че съпротивата

Новият полски министър-председател Матеуш Моравецки изрази днес задоволство, че съпротивата ...

... проверка дали той ще може да заличи задълбочаващия се разрив между полското правителство и Брюксел, отбелязва АП.Моравецки бе определен миналата седмица да замени на премиерския пост Беата Шидло, чиито две години като министър-председател бяха белязани от остри конфликти с ЕС заради мигрантите, околната среда и състоянието на демокрацията в Полша.


Полският медиен регулатор - Националният съвет за радио и телевизия

Полският медиен регулатор - Националният съвет за радио и телевизия ...

... задуши опозиционна медия".Опозицията блокира президиума на Сейма на 16 декември миналата година в знак на протест срещу плановете на управляващите от "Право и справедливост" да ограничат достъпа на журналисти до парламента и да отстранят депутата Михал Шчерба, опитал се да изрази недоволството на опозицията от нарушаването на свободата на медиите.


Гърция днес отново е напълно блокирана заради обща стачка, свикана

Гърция днес отново е напълно блокирана заради обща стачка, свикана ...

... от пакета с рестрикции, договорен в рамките на третата спасителна помощ, която страната получава след финансовата криза през 2010 г.Мерките включват законови ограничения във връзка с правото на синдикатите да организират стачки и разширяване на възможностите на работодателите да уволняват работници."Вън кредиторите, стига вече данъци, бедност и безработица", призовават синдикатите.


Преговорите за Брекзит, европейската система за предоставяне на убежище и

Преговорите за Брекзит, европейската система за предоставяне на убежище и ...

... на икономиката и финансите и нов стабилизационен инструмент.Макар всички 27 правителства да са съгласни, че една стабилна и устойчива на шокове еврозона е в интерес на всички, има различни мнения по въпроса какво точно трябва да се направи и с каква скорост.Всичко, което трябва да знаете за:Преговорите за Брекзит (122)#NoGroko! (Не на

#NoGroko! (Не на "голямата коалиция"): с този хаштаг, отпечатан на ...

... Бьорн Щайнборн.Ръководството на партията знае, че е под наблюдение. Защото накрая активистите ще имат последната дума.Предвидено е консултиране на над 430-те хиляди членове на ГСДП, в случай че техният лидер Мартин Шулц успее да постигне споразумение за съвместно управление с канцлера. /БТАВсичко, което трябва да знаете за:Изборите в Германия (214)


Холандия ще се присъедини към Австрия по иск в Съда

Холандия ще се присъедини към Австрия по иск в Съда ...

... съюз (ХСС) - баварския съюзник на Християндемократическия съюз (ХДС) на германския канцлер Ангела Меркел.Новата тол система, която трябва да влезе в сила от 1 януари 2019 година, предвижда различни видове пропуски за шофьорите, като годишната карта за преминаване ще струва 130 евро за германските и чуждестранните автомобили, отбелязва "Франс прес".


Европейската комисия представи днес доклад за постиженията на петте фонда

Европейската комисия представи днес доклад за постиженията на петте фонда ...

... изследвания, нисковъглеродната икономика.Досега над 76 000 предприятия в ЕС получават подкрепа от европейските структурни и инвестиционни фондове. Подбраните до момента проекти в подкрепа на малките и средните предприятия по Европейския фонд за регионално развитие възлизат на 11.5 милиарда евро от привлеченото частно финансиране - част от очакваните 42 милиарда евро.


Европейската комисия предупреждава министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин,

Европейската комисия предупреждава министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин, ...

... САЩ, предупреждава Еврокомисията.Брюксел поддържа и опасенията на министрите, че планираните мерки могат да доведат до субсидиране на износа, неразрешено от СТО.Еврокомисията отбелязва и рискове за европейските финансови компании в САЩ, които могат да бъдат засегнати от двойно данъчно облагане и да се сблъскат със затруднения да покрият глобалните капиталови цели.


Европейският съюз, САЩ и Япония заявиха във вторник, че ще

Европейският съюз, САЩ и Япония заявиха във вторник, че ще ...

... и развитието.Говорителят не посочи коя е несъгласната държава.Не са постигнати също така споразумения в области като селско стопанство, сигурност на хранителните доставки, риболов и електронна търговия, по които все още се водят преговори.Близо 4000 делегати се събраха в аржентинската столица Буенос Айрес за четиридневния форум, който приключва днес, отбелязва БТА.В съд в австрийската столица Виена вчера започна процесът за

В съд в австрийската столица Виена вчера започна процесът за ...

... на недвижимите имоти. Подсъдимите може да получат до 10 години затвор, ако вината им бъде призната.Грасер бе финансов министър на Австрия от 2000 до 2007 г. Той бе член на популистката и крайнодясна Австрийска партия на свободата, но после стана независим, по времето когато следеше за приватизацията на държавни жилища.


На път сме да загубим битката срещу глобалното затопляне и

На път сме да загубим битката срещу глобалното затопляне и ...

... "Ибердрола", се включиха в международен алианс от 26 страни, поели ангажимент да се откажат от въглищата в името на справянето с глобалното затопляне. Съгласно споразумението им богатите държави трябва да престанат да използва въглища до 2030 г., а в останалата част на света това трябва да стане до 2050 г.


Европейският парламент прие реформи за опростяване на селскостопанската политика на

Европейският парламент прие реформи за опростяване на селскостопанската политика на ...

... земеделски стопани - от 25% на 50% от основното плащане за първите 25-90 хектара, за да може работата в подобен застаряващ сектор да стане по-привлекателна.Актуализирането на селскостопанските правила на ЕС все още трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС преди да влезе в сила на 1 януари 2018 г.


Полша трябва да защитава националната си идентичност и интересите си

Полша трябва да защитава националната си идентичност и интересите си ...

... държава "която изоставя гражданите си и бюрокрация. Не искаме нито едно от двете".Късно снощи малко преди полунощ новото полско правителство спечели вот на доверие в парламента. Промените в правителството се свързват с желанието на управляващата партия "Право и справедливост" да се подготви за изборите, които предстоят през следващите три години.


Германската Социалдемократическа партия (SPD) обмисля споразумение за

Германската Социалдемократическа партия (SPD) обмисля споразумение за "сътрудничество" с консерваторите ...

... се съгласят, че може и да има различни мнения и ще търсят мнозинство за собствените си мерки от парламентарните партии.Зам.-председателят на християндемократите на Меркел Джулия Клокнер обаче заяви: "Нямам интерес от половинчати споразумения със SPD. Или искате да управлявате, или не". Всичко, което трябва да знаете за:Изборите в Германия (213)


След като през последните две години Европа бе залята от

След като през последните две години Европа бе залята от ...

... друга страна, холандската Партия на справедливостта, френският Национален фронт и германската "Алтернатива за Германия" са политически движения с една-единствена кауза и без ясни управленски програми, което поражда въпроса способни и достатъчно компетентни ли са те да управляват, ако някоя от тях спечели следващите избори в една от трите страни. /БТА/


Тонове хляб се изхвърлят на боклука всяка година. За да

Тонове хляб се изхвърлят на боклука всяка година. За да ...

... британски лири бутилката (2.80-3.40 евро) - цена, отговаряща на средната за занаятчийските бири."Тоуст ейл" се разпространява много бързо и вече се произвежда в Ню Йорк, Рио де Жанейро и Кейптаун (РЮА).Целта на "Фийдбек" е също така да се намали масовото производство на хляб, за да не бъде изхвърлян на боклука.


Седем месеца след избирането му Еманюел Макрон зае централно място

Седем месеца след избирането му Еманюел Макрон зае централно място ...

... са "Хайде да проповядваме умереността, разума и интелигентността".За други мълчанието на Макрон единствено е позволило проблемът да се разрасне. "Той е банкер, той не се интересува от социалните въпроси... Но с мълчанието си той позволява общественият дебат да бъде завзет от екстремистки партии", коментира Ясер Луати, защитник на човешките права.


Европейската комисия предложи да се усъвършенстват информационните системи на Европейския

Европейската комисия предложи да се усъвършенстват информационните системи на Европейския ...

... и при проверки на пътя.Комисията предлага на правоприлагащите служители, които работят за предотвратяване, разследване, разкриване и съдебно преследване на тежки престъпления или тероризъм, да се осигурява достъп до нужната им информация за граждани на неевропейски държави. Тези служители ще имат достъп включително до данни от системи "извън областта на правоприлагането".


Френското правителство отхвърли възможността да направи големи отстъпки към автономията,

Френското правителство отхвърли възможността да направи големи отстъпки към автономията, ...

... говорителят отговори: "Законът трябва да се спазва. Когато е имало престъпления и решение на съда, когато хората са били осъдени, присъдата трябва да се изпълни."За статута на езика той отвърна, че вече има уговорка няколко региона да използват местния език например в някои училища, но "езикът на Републиката е френският".


Срещу френската крайнодясна партия Национален фронт като юридическо лице в

Срещу френската крайнодясна партия Национален фронт като юридическо лице в ...

... на Националния фронт в Европарламента, включително партийния ръководител Марин Льо Пен и баща й Жан-Мари Льо Пен.Отделни обвинения в злоупотреба с доверие и съучастие в злоупотреби с доверие са повдигнати срещу Марин Льо Пен."Нищо не показва, че Национален фронт е укривал или организирал каквото и да било", коментира днес Сен-Жуст.


Европейската комисия може да намали капиталовите изисквания за природощадящи инвестиции

Европейската комисия може да намали капиталовите изисквания за природощадящи инвестиции ...

... президент Еманюел Макрон днес е домакин на над 50 държавни и правителствени лидери, които ще се включат в работата на срещата на високо равнище "Една планета", на която финансите и тяхната връзка с климатичните промени ще бъде в центъра на дневния ред.На форума България е представена от президента Румен Радев.


Първите електрически велосипеди с водородно гориво потеглиха вчера по улиците

Първите електрически велосипеди с водородно гориво потеглиха вчера по улиците ...

... беше открита първата обществена водородна станция за зареждане на автомобили във Франция.Водородната станция беше открита през юли и в нормандския град Руан. С нея се зареждат десетина автомобила, собственост на общинските власти и на местни компании.Областната управа в Нормандия планира да бъдат открити още девет такива станции през 2018 година.


В Гърция е обявена 24-часова общонационална стачка на 14 декември,

В Гърция е обявена 24-часова общонационална стачка на 14 декември, ...

... е необходимо мнозинство в даден синдикат, бе внесен за обсъждане в парламента, съобщава ДПА. Според "Асошиейтед прес" законопроектът е бил изтеглен няколко часа по-късно за допълнителни консултации.В момента ръководството на даден профсъюз може да свика стачка, просто като издаде решение за това, отбелязва ДПА.Всичко, което трябва да знаете за:Балкани (4618)


Френският президент Еманюел Макрон планира да връчи многогодишни грантове на

Френският президент Еманюел Макрон планира да връчи многогодишни грантове на ...

... промени.Срещата на върха ще се състои на втората годишнина от подписването на Парижкото споразумение. Тръмп смята, че то е твърде несправедливо за САЩ, защото дава възможност на други страни да постигнат превъзходство над американската индустрия, посочва "Франс прес", цитирана от БТА. На срещата ще присъства и българският президент Румен Радев.


Европейският съюз може да отмени схемата, която задължава държавите членки

Европейският съюз може да отмени схемата, която задължава държавите членки ...

... мигрантската криза. Но ЕС няма нито капацитета, нито правните възможности да замени държавите членки".Той ще помоли страните да вложат повече средства в схемите, които целят да задържат бежанците извън Европа.Туск иска да има повече средства в новия седемгодишен бюджет за периода след 2021 г., който ще се обсъжда следващата година.


Европейският съюз включи 17 страни, Организацията за икономическо сътрудничество и

Европейският съюз включи 17 страни, Организацията за икономическо сътрудничество и ...

... ще представи нови критерии, "за да отрази състоянието на нещата" на следващата среща на министрите на финансите от Г-20, в Аржентина през март.За него целта "не е да има страни в черен списък", а да бъде използвана тази заплаха и тези страни да бъдат принудени да вземат мерки за прозрачност./БТА


Лидерът на италианската партия, която се надява да извлече изгода

Лидерът на италианската партия, която се надява да извлече изгода ...

... обсипа на вчерашния митинг с похвали американския президент Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин - първия за данъчните реформи и борбата срещу незаконната имиграция, а втория за "защитата на ценностите и националните граници".Относно надеждите си да стане премиер Салвини каза: "Ако италианците го поискат, ще стане прекрасна реалност." /БТА


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер приветства днешното решение на

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер приветства днешното решение на ...

... на ЕС подписаха съвместна нотификация за сътрудничеството. Това са Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Хърватия, Чешката република и Швеция.На днешното заседание в Брюксел на Съвета на ЕС по външни работи правителствата официално потвърдиха намерението си.


Министрите на финансите на петте най-големи европейски икономики призовават в

Министрите на финансите на петте най-големи европейски икономики призовават в ...

... данъчно облагане и да възникне опасност от големи изкривяващи ефекти в международната търговия", изтъкват европейските министри.В началото на декември американският Сенат одобри най-мащабната реформа на данъчното законодателство в страната от 1986 г. насам, която ще засегне всички - от мултинационалните корпорации през средния и дребния бизнес до доходите на работниците.


Високопоставени членове на партията на германския канцлер Ангела Меркел отхвърлиха

Високопоставени членове на партията на германския канцлер Ангела Меркел отхвърлиха ...

... среща с лидерите на нейната партия.По думите й Германия се нуждае от стабилно правителство, което да работи в тясно сътрудничество с Франция и да се възползва от историческата възможност да подсили Европа през 2018 г. преди следващите европейски избори през 2019 г.Всичко, което трябва да знаете за:Изборите в Германия (212)


Бурята

Бурята "Ана" връхлетя Франция и остави 120 000 домакинства без ...

... е било забавено, а пристигащите изчакват в небето или биват пренасочвани към други летища.Пътните служби съобщават, че днес е постигнат нов рекорд на задръстванията в страната - над 1000 километра. Въпреки че снежната покривка е едва около два сантиметра и се топи, поддържащите пътищата служби не успяват да се справят.


Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че очаква европейските страни да

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че очаква европейските страни да ...

... въпросите на сигурността, просперитета и мира", допълни той.Могерини обаче отвърна, че ЕС ще продължи да признава "международния консенсус" за Ерусалим."Мислим, че единственото реалистично решение на конфликта между Израел и Палестина е основано на две държави с Ерусалим столица и на двете", отбеляза тя като осъди атаките срещу евреи по света.


Осемдесет милиона европейци никога не са използвали интернет, само 37

Осемдесет милиона европейци никога не са използвали интернет, само 37 ...

... януари ще бъде представен нов план за действие за цифровите технологии в образованието, в който приоритет ще са преподавателите и интернет връзката в университетите и училищата. Предстои сформирането на експертна група за фалшивите новини, която да даде определение на понятието и да се предложи общ подход за справяне с проблема.


Ръководителят на Федералната служба за защита на конституцията Ханс-Георг Маасен

Ръководителят на Федералната служба за защита на конституцията Ханс-Георг Маасен ...

... запазва привлекателността на салафитската идеология".По данни на контраразузнаването през последните 12 месеца броят на салафитите в Германия се е увеличил от 9700 на 10 800.Германските служби за сигурност също така са констатирали увеличаване на вербуването на жени. Според властите това става главно чрез сайтове за запознанства и в социалните мрежи.


През първите си седем месеца на власт френският президент Еманюел

През първите си седем месеца на власт френският президент Еманюел ...

... направи. Той ще установи една ожесточена десница", коментира бюджетният министър и бивш член на републиканците Жералд Дарманин.Основните предизвикателства пред Вокие обаче може да дойдат отвътре. Той наследява една партия, разделена както за подхода към Макрон така и за икономическата политика. Според социологическите проучвания Вокие не е особено популярен сред избирателите.


Българинът отделя повече разходи за поддръжката на колата си, отколкото

Българинът отделя повече разходи за поддръжката на колата си, отколкото ...

... отделяли около 5.2% от общите си разходи за обзавеждане и домакинска поддръжка, докато през миналата година този процент е спаднал до 2.8%.Обратно, делът на домакинските разходи за обзавеждане се е увеличил значително в Полша - от 4.3% през 2006 г. - до 5.3 на сто през миналата година, отчита "Евростат".


Чешкият президент Милош Земан обвини Европейския съюз в страхливост, коментирайки

Чешкият президент Милош Земан обвини Европейския съюз в страхливост, коментирайки ...

... известна като първата жена, участвала в отвличане на самолет (на американската авиокомпания ТУА - "Трансуърлд еърлайнс", през 1969 г.).73-годишният държавен глава, който приключва през януари втория си петгодишен мандат, напомни също,че самият той е предложил още през октомври 2013 г. да се прехвърли чешкото посолство от Тел Авив в Ерусалим.


Над десет хиляди румънци отново излязоха на протест в центъра

Над десет хиляди румънци отново излязоха на протест в центъра ...

... от него законопроект за корупцията, предизвикал най-големите улични протести от 1989 г.Един от най-оспорваните промени в планираните промени е за надзорна структура, която да контролира поведението на магистратите, начина, по който се назначават главните прокурори и правото на президентско вето върху избора на кандидатите.Всичко, което трябва да знаете за:Балкани (4616)


Френското правителство обяви мащабно изтегляне на адаптирани млека, произведени от

Френското правителство обяви мащабно изтегляне на адаптирани млека, произведени от ...

... деца вече са се възстановили.Говорителят уточни, че досега не знае да има случаи в чужбина. Всички продукти, приготвени след 15 февруари, са били изтеглени, и компанията взима всички необходими мерки, за да дезинфекцира машините си във фабриката в град Краон, от където се смята, че е тръгнала заразата, посочи той.


Лидерите на Европейския съюз ще се срещнат на 14 и

Лидерите на Европейския съюз ще се срещнат на 14 и ...

... лидери на срещата на върха за еврозоната на 15 декември.Икономиката на еврозоната ще отбележи най-бързия си ръст за последното десетилетие, а безработицата е на най-ниските нива за последните осем години. Въпреки икономическия успех, блокът е изправен пред силно антиевропейско отношение сред избирателите.Всичко, което трябва да знаете за:Преговорите за Брекзит (120)


Британците, които подкрепиха Брекзит с надеждата имиграцията да намалее, може

Британците, които подкрепиха Брекзит с надеждата имиграцията да намалее, може ...

... понякога правите жертви и източноевропейците правят жертви".Оукс посочва, че се нуждае от хора, които да работят дълго време в необичайни часове, често при студени влажни условия. Издояването на кравите в неговата ферма започва в четири сутринта и денят не свършва до осем вечерта.Всичко, което трябва да знаете за:След Брекзит (305)


В Унгария говорят за

В Унгария говорят за "лов на вещици" и за "показни ...

... като се обявява против налагането на санкции срещу Унгария. Това е съдбоносна грешка, смятат 17-те най-важни граждански организации в Унгария. През октомври те публикуваха обширно становище за политическата ситуация в страната. Изводът им гласи: "От нечестни избори до повсеместна корупция – в сърцето на Европа вече съществува една нелиберална държава."


Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да премести американското

Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да премести американското ...

... много различни позиции – от силната подкрепа на чехите за Израел, споделяна и от Германия, до шведското решение през 2014 г. да признае бъдеща палестинска държава.Някои смятат ЕС за твърде про-палестински настроен заради дългогодишната опозиция на блока срещу израелските селища на Западния бряг.Всичко, което трябва да знаете за:Близък изток (3205)


Планираните реформи във Върховния съд на Полша представляват сериозен риск

Планираните реформи във Върховния съд на Полша представляват сериозен риск ...

... бъдат отхвърлени. Но през ноември Сеймът отхвърли искането на опозицията и гласува да продължи работата по проектите на президента.Според управляващата партия промените са необходими, за да се заздрави иначе корумпираната система и съдилищата да станат по-ефективни. Критиците на реформата обаче смятат, че тя е част от по-широко залитане към авторитаризъм.


Френският президент Еманюел Макрон получи престижната германска награда

Френският президент Еманюел Макрон получи престижната германска награда "Карл Велики" ...

... наградата бяха удостоени германският канцлер Ангела Меркел и папа Франциск.Комитетът, който определя лауреата, е съставен от представители на местните власти в Аахен.Наградата ще бъде връчена официално на Макрон на 10 март в западния германски град. Според организаторите френският президент казал, че за него "е голяма чест" да получи това отличие.


Европейският съюз и Япония завършиха преговорите по споразумението за свободна

Европейският съюз и Япония завършиха преговорите по споразумението за свободна ...

... се нуждае от допълнителна дискусия в началото на следващата година, но останалата част от споразумението е тук", подчерта Малстрьом, като обясни, че този елемент от сделката може да бъде добавен на по-късен етап.ЕС се надява да сключи споразумения за свободна търговия с Мексико и Меркосур (Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай).


Полският финансов министър и бивш банкер Матеуш Моравецки ще внесе

Полският финансов министър и бивш банкер Матеуш Моравецки ще внесе ...

... не е попречило на политическата му кариера, въпреки че ПиС смята Туск за враг. Преди да поеме пост в правителството през есента на 2015 г., той бе почетен консул на Ирландия. По-рано тази година стана първият финансов министър на Полша, поканен да участва на министерската среща на Г-20 в Германия./БТА


Италианското движение

Италианското движение "Пет звезди" подкрепя Европейския съюз и иска значителни ...

... получава около 28% от гласовете, което е с близо 3 пункта повече от управляващата Демократична партия, но изглежда няма да събере достатъчно подкрепа за парламентарно мнозинство.Ди Майо отбелязва, че партията му планира да сформира правителство на малцинството и ще търси подкрепа от други партии за политиките си според всеки случай.


Мишел Барние, главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит, заяви,

Мишел Барние, главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит, заяви, ...

... първата фаза на преговорите за Брекзит е постигнат достатъчен напредък, за да може да се премине към втората фаза за бъдещите отношения.Според Барние бъдещото търговско споразумение между ЕС и Великобритания ще трябва да бъде по модела на това между ЕС и Канада.Всичко, което трябва да знаете за:Преговорите за Брекзит (116)


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че преговорите за

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че преговорите за ...

... официално реши да препоръча пред Европейския съвет, че е постигнат достатъчен напредък по точните условия на развода", каза Юнкер на ранна пресконференция с британския премиер Тереза Мей. По думите му все още трябва да се свърши много работа.Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.Всичко, което трябва да знаете за:Преговорите за Брекзит (114)


Николаис Бакацелос, изпълнителен директор на Pyramis, един от последните оцелели

Николаис Бакацелос, изпълнителен директор на Pyramis, един от последните оцелели ...

... казва Бакацелос.Все още обаче е рано да се говори за дългосрочна стабилност за страната.Безработицата продължава да бъде най-високата в еврозоната (около 21%), а националният дълг е 180% от БВП.И макар всеки знак за растеж в частния сектор да се приема с ентусиазъм, много компании остават предпазливи за силата на възстановяването.


Главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит каза на държавите

Главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит каза на държавите ...

... може да се изместят към януари.Тази седмица преговорите за ирландската граница след Брекзит се провалиха в последния момент, тъй като юнионистите, които подкрепят правителството на премиера Тереза Мей, отхвърлиха планирания от Даунинг стрийт ангажимент Северна Ирландия да остане обвързана с европейските регулации.Всичко, което трябва да знаете за:Преговорите за Брекзит (113)


Лидерът на германската Социал-демократическа партия Мартин Шулц призова за по-тясна

Лидерът на германската Социал-демократическа партия Мартин Шулц призова за по-тясна ...

... да се фокусира върху икономиите."Нашият континент не може да си позволи да има още четири години германска политика в Европа в стила на Волфганг Шойбле", настоя Шулц, имайки предвид бившия финансов министър на страната, който стана известен с исканията си за икономии.Всичко, което трябва да знаете за:Изборите в Германия (210)