Европейският съюз може да отмени схемата, която задължава държавите членки

...
Европейският съюз може да отмени схемата, която задължава държавите членки
Коментари Харесай

"Гардиън": Туск ще предложи отмяна на схемата за мигратски квоти

Европейският съюз може да анулира схемата, която задължава страните членки да одобряват бежанци съгласно авансово избрани квоти. Това, съгласно " Гардиън ", ще съобщи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск на среща на водачите от Европейски Съюз по-късно тази седмица.

Според изданието в четвъртък Туск ще каже на европейските ръководители, че наложителните квоти са провокирали разделяне и са били неефективни – знак, че е подготвен да изостави политиката, която разпали остри разногласия на континента.

Туск ще дефинира шестмесечен краен период за водачите на Европейски Съюз, с цел да реализиран единомислещо единодушие за промените в европейската система за даване на леговище, само че ще предложи и други възможности, в случай че няма консенсус.

" Ако няма решение... в това число по въпроса за наложителните квоти, ръководителят на Европейския съвет ще показа различен проект ", се показва в чернова на писмо от Туск до националните столици, забелязано от " Гардиън ".

На процедура това значи унищожаване на наложителните квоти, тъй като Унгария, Полша и Чехия са срещу концепцията за разпределение на бежанците в блока съгласно формула, избрана от Брюксел. Туск евентуално ще срещне съпротивата на евроинституциите, в това число и на Европейската комисия, отбелязва изданието.

Лидерите на Европейски Съюз вкараха наложителните квоти през 2015 година в разгара на мигрантската рецесия, когато всекидневно до крайбрежията на Европа доближиха хиляди хора, доста от които бежанци от Сирия, Ирак и Еритрея. Унгария, Словакия, Румъния и Чехия гласоподаваха срещу решението, само че политиката бе прокарана с гласоподаване с болшинство.

Унгария и Полша провокираха Европейски Съюз като не одобриха нито един емигрант по схемата, която цели релокацията на към 120 000 бежанци, главно сирийци. Чехия одобри едвам 12. Европейската комисия предходната седмица съобщи, че ще предяви иск в Съда на Европейски Съюз против Чехия, Унгария и Полша, тъй като не са изпълнили отговорностите си по отношение на разселването на мигранти.

Дипломат от Европейски Съюз разяснява, че някои страни членки са били сюрпризирани от писмото на Туск, тъй като то не наподобява да е в синхрон с работата на министрите на вътрешните работи, които се занимават с въпроса.

Според Туск, който е някогашен полски министър председател, наложителните квоти са облагодетелствали твърдолинейните политици като унгарския министър председател Виктор Орбан, който включи мирацията в по-широката си акция против Брюксел.

През октомври Туск съобщи, че непрекъснатите квоти слагат страните членки в съвсем непрекъснат спор.

В писмото, забелязано от " Гардиън " се показва, че съгласно него " единствено страните членки са способни да решат мигрантската рецесия дейно ". " Ролята на Европейски Съюз е да предлага цялостната си поддръжка по всички вероятни способи, с цел да помогне на страните членки да се оправят с мигрантската рецесия. Но Европейски Съюз няма нито потенциала, нито правните благоприятни условия да размени страните членки ".

Той ще помоли страните да вложат повече средства в схемите, които целят да задържат бежанците отвън Европа.

Туск желае да има повече средства в новия седемгодишен бюджет за интервала след 2021 година, който ще се разисква идната година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР