Страните ни доказаха, че могат да бъдат кормилото на Европейския

...
Страните ни доказаха, че могат да бъдат кормилото на Европейския
Коментари Харесай

Борисов обяви приетите в ЕС след 2004 г. страни за кормилото на съюза

Страните ни потвърдиха, че могат да бъдат " кормилото на Европейския съюз ". Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на пленарната сесия " Заедно за Европа " във Варшава. То е по самодейност на министър-председателя на Полша Матеуш Моравецки по отношение на 15-тата годишнина от присъединението на страната към Европейски Съюз.

Останалите участници във форума са представители на включилите се през 2004 година Естония, Латвия, Литва,.Словакия, Словения, Унгария, Чехия, Кипър, на Румъния, влезнала в Европейски Съюз по едно и също време с България, и Хърватия, призната през 2013 година

В словото си, Борисов се е оповестил за опазване на зоната " Шенген " и включването на България в нея, за солидарно систематизиране на тежестта при защитата на общата европейска граница, както и за разширение на съюза към Западните Балкани.

Страната ни ще продължи да работи транспарантно и отговорно за бъдещето на европейските жители и за реализирането на общите политики на Европейски Съюз - стопански напредък, обществено доближаване и вероятност за младежите, сигурност и непоклатимост, развиване на цифровата стопанска система, е споделил министър председателят, представен от пресслужбата си.
.
" Ключовата дума и през днешния ден е " сигурност ". Без сигурност и непоклатимост европейските полезности са сложни защитими ", е подчертал той.

Борисов е декларирал, че България извършва чудесно задачата по опазването на европейската граница и смята за изключително значимо укрепването на контрола по всички граници на общоевропейско равнище. Той е добавил, че България ще продължава да упорства за солидарно систематизиране на тежестта и че никоя държава-членка не би трябвало да бъде оставена сама да се оправя с провокациите на миграцията.

" Шенген е едно достижение, което би трябвало да съхраним. Бъдещето му би трябвало да бъде знак на обединена и единна Европа ", обърнал се е към сътрудниците си Борисов.

Европа няма да бъде приключен план, в случай че страните от Западните Балкани не бъдат приобщени към Европейски Съюз, е споделил българският министър председател. " Всяка от нашите страни даде своя принос. България вложи цялата си сила, с цел да реализира прогрес в тази област по време на ротационното си председателство на Съвета на Европейски Съюз. Удовлетворени сме и от обстоятелството, че актуалното Румънско председателство и бъдещото на Хърватия ще продължат реализирането на този приоритет ", са думите му, представени от държавната пресслужба.

Българският министър-председател е изтъкнал и нуждата от запазването на кохезионната и общата селскостопанска политика, в това число обезпечаване на съответното им финансиране от бюджета на Европейски Съюз. Споменал е и потребността от построяването на цифровия пазар и развиването на нововъведенията и високите технологии, които са в ресора на българския еврокомисар Мария Габриел.

Пред участниците в сесията министър председателят Борисов подчертал и стратегическото значение на Енергийния съюз, в това число ускоряването на работата по районните енергийни планове и междусистемните връзки.

" България изрично остава на позиция, че консенсусът е наложителен при взимане на решения в областите от съвместен интерес на всички държави-членки от Общността ", е приключил речта си българският министър-председател.

В края на срещата се чака взаимна декларация от страните - участници.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР