Комисията по енергетика на Европейския парламент реши, че правилата на

...
Комисията по енергетика на Европейския парламент реши, че правилата на
Коментари Харесай

Правилата на ЕС за газопроводи към и от трети държави ще станат по-строги

Комисията по енергетика на Европейския парламент реши, че разпоредбите на Европейски Съюз за пазара на газ би трябвало да се ползват за всички газопроводи, влизащи във или напускащи Европейски Съюз, а изключенията от това предписание да са строго лимитирани изключения, заяви пресслужбата на Европарламента.

Всички газопроводи от трети страни в Европейски Съюз би трябвало да дават отговор изцяло на разпоредбите на Европейски Съюз за пазара на газ на територията на Европейски Съюз, гласят промени към Директивата на Европейски Съюз за пазара на газ, утвърдени от комисията по индустрия и енергетика през днешния ден с 41 гласа " за ", 13 " срещу " и 9 " въздържал се ". Всички изключения би трябвало да бъдат строго лимитирани във времето, а Европейската комисия и засегнатите страни членки би трябвало да бъдат включени във вземането на решенията, които се отнасят за тях, упорстват евродепутатите, взели участие в съвещанието.

Тези правила на Европейски Съюз за " третия енергиен пакет " уреждат, наред с другото, достъпа на трети страни, условията за бистрота, справедливите цени и вярното обособяване на производителите от дистрибуторите във веригата за доставки на газ.

По-специално, газопроводите, да вземем за пример от Русия (включително " Северен поток 2 " ), Норвегия, Алжир, Либия, Тунис и Мароко, би трябвало да съблюдават главните разпореждания за основаването на вътрешен пазар на газ, като да вземем за пример отделянето на операторите на преносни системи (ОПС), надзора от страна на самостоятелни регулаторни органи и достъпа на трети страни до инфраструктурата, декларират членове на отрасловата комисия в Европарламента.

По-строги правила за изключенията

Евродепутатите от комисията също по този начин стегнаха изискванията, при които са вероятни изключения от разпоредбите на пазара на газ, като да вземем за пример дерогации (за съществуващи газопроводи) или освобождавания (за газопроводи, чието създаване предстои). Тези условия постановат 5-годишен оптимален закрепен период заосвобождаванията, ускоряват присъединяване на Европейската комисия във вземането на решения за изключенията, включват страните членки, чиито пазари биха могли да бъдат наранени от инфраструктурата на газопроводите, както и органите на съответната трета страна във вземането на решенията.

Санкциите против трети страни ще се вземат поради

Комисията по индустрия и енергетика промени предлагането за да се уточни, че при вземането на решение за освобождавания за нови тръбопроводи, влизащи в Европейски Съюз, Европейската комисия следва да вземе поради всевъзможни ограничаващи ограничения на Европейски Съюз, като да вземем за пример стопански наказания, наложени на тази трета страна.

Докладчикът Йежи Бузек (ЕНП, Полша) съобщи: " Днес ние подсигуряваме, че нашият пазар на газ ще се основава на цялостна правна изясненост и координация на настоящото законодателство, което съставлява значима стъпка към завършването на нашия енергиен съюз. Спазването на законодателството е авансово изискване за нашата енергийна сигурност и самостоятелност – още по-важно е, че зависимостта на Европейски Съюз от вноса на газ непрестанно пораства. Очаквам с интерес започването и, да се надяваме, приключването на междуинституционалните договаряния по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което има шанса да остави трайна диря в региона на енергетиката. "

Следващи стъпки

Евродепутатите могат да стартират договарянията с министрите на Европейски Съюз откакто Народното събрание утвърди мандат за тях по време на пленарната сесия на 16 – 19 април в Страсбург и откакто Съветът реализира единодушие за своя метод по досието.

Защо са нужни измененията

Европейски Съюз е мощно подвластен от вноса на газ от трети страни (те съставляват 69.3% от общото ползване на газ в Европейски Съюз през 2015 г.). През 2016 година Русия е осигурила 42% от вноса на газ в Европейски Съюз, следвана от Норвегия (34%) и Алжир (10%).
През 2016 година Европейският парламент гласоподава резолюция, в която показва своята угриженост по отношение на препоръчаното удвояване на потенциала на газопровода " Северен поток ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР