Генералният адвокат на Съда на ЕС се произнесе със становище,

...
Генералният адвокат на Съда на ЕС се произнесе със становище,
Коментари Харесай

Съдът на ЕС може да постанови, че вложителите в КТБ заслужават обезщетения

Генералният юрист на Съда на Европейски Съюз се произнесе със мнение, обвързвано с банкрута на Корпоративна комерсиална банка (КТБ) и отговорността на страната за това, че е забавила изплащането на обезпечените влогове в нея, заяви Българска телеграфна агенция.

Становището на юриста е във връзка искане на вложителя в КТБ Николай Кантарев, чийто влогът е бил служебно закрит поради отнемането на лиценза на КТБ от Българската национална банка. Подлежащата на връщане сума е била изплатена на вложителя посредством Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Кантарев е предявил против Българска народна банка иск за обезщетение за вредите, които съгласно него са му били породени от неупражнения задоволителен контрол, изразен в забавеното погашение на влога му в КТБ. Според него Българска народна банка е следвало по силата на европейската инструкция за гарантиране на влогове да одобри решение за изплащането в 5-дневен период, откакто разгласи влоговете за изчезнали, а не близо шест месеца по-късно, откакто е лишила лиценза на КТБ, каквото е било условието на работилото тогава българско законодателство. За изчезнали се афишират влоговете, които не се обслужват от банката поради неспособност за заплащане.

Ищецът твърди, че е претъпрял вреди от нарушение на правото на Европейски Съюз. Административният съд във Варна е отправил въпроси до Съда на Европейски Съюз, в това число за реда на търсене на обезщетение за вреди от нарушаване на правото на Европейски Съюз по изискванията, при които се приема, че има изчезнал депозит, както и въпроси за вероятния директен резултат на посочената инструкция.

В заключението си от през днешния ден генералният юрист Юлиане Кокот предлага на Съда на Европейски Съюз да одобри, че неналичието на влогове би трябвало да бъде оповестена в период от пет работни дни, откакто упълномощените управляващи са открил за първи път, че дадена банка не е изплатила дължимите и изискуеми влогове, без значение от решението за неплатежоспособността на банката и отнемането на нейния лиценз. Неспазването на това условие съставлява задоволително значително нарушаване на правото на Европейски Съюз, с цел да обвърже отговорността на страната.

Предлага се също Европейският съд да одобри, че правото на Европейски Съюз позволява опцията в България да се ползват два разнообразни процесуални режима - по реда на Гражданския процесуален кодекс и по реда на Административно-процесуалния кодекс - за предявяване на искове за отговорност на страната поради нарушавания на правото на Европейски Съюз и този режим да разрешава потребление на правото на обезщетение, се показва в известието.

След затварянето на банката през юни 2014 година Европейския банков орган също прикани българските управляващи да не изчакват отнемането на лиценза, а да стартират изплащането на обезпечените депозити в двете затворени банки - КТБ и дъщерната й " Виктория ". Това обаче стартира да се реализира едвам през декември.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Фалитът на КТБ (920)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР