Френският президент Еманюел Макрон планира да връчи многогодишни грантове на

...
Френският президент Еманюел Макрон планира да връчи многогодишни грантове на
Коментари Харесай

Макрон награди учени от САЩ за екопроекти преди срещата на върха за климата в Париж

Френският президент Еманюел Макрон възнамерява да връчи многогодишни грантове на няколко учени от Съединени американски щати, с цел да се реалокират във Франция. Това обявиха от офиса на президента в навечерието на срещата на върха за климатичните промени, на която Париж е хазаин, съобщи " Ройтерс ".

Макрон разгласи грантовете " Да създадем планетата велика още веднъж ", откакто през юни президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи че отдръпва Щатите от интернационалното съглашение за понижаване на парниковите излъчвания, подписано в Париж през 2015 година

Макрон неведнъж се опита да убеди американския водач да промени решението си. В изказване на Елисейския замък се показва, че 13 от първичните 18 грантове се присъждат на учени от Съединени американски щати.

" Вие ще се установите, ще развивате планове, ще обогатите френските и европейските научни проучвания, тъй като взех решение да вложа още повече средства и изцяло да призная това, което вие вършиме ", сподели Макрон.

Спечелилите учени идват от изтъкнати американски университети, измежду които Принстън, Станфорд и Харвард, означи президентът. Проектите им са за мониторинг на екосистемата на Земята, проучвания на въздействието на климатичните промени над биологичните типове, ръководство на въглеродните излъчвания за понижаване на потреблението на изкопаеми горива.

В изявление за CBS News Макрон сподели, че решението на Съединени американски щати едностранно да изоставен Парижкото съглашение е дало подтик за дейности на държавните управления и на частния бранш.

Той обаче дефинира отдръпването като " извънредно нападателно " и означи, че предлагането на Тръмп за предоговаряне на съглашението не е вид.

" Не съм подготвен да предоговарям, само че съм подготвен да го поздравявам, в случай че реши да се върне ", уточни Макрон, като добави: " Сигурен съм че моят другар президентът Тръмп ще промени мнението си през идващите месеци или години ".

" Ако решим да бездействаме и да не променим метода, по който произвеждаме, по който влагаме, ще бъдем виновни за милиарди жертви. Не желая да бъда водач, който ще изпадне в сходна обстановка, по тази причина да действаме в този момент ", добави той.

На срещата във вторник Макрон ще призове богатите народи да усилят финансирането за климата, а вложителите да извърнат тил на замърсителите.

Според неправителствената организация " Оксфам " сега най-бедните хора по света получават единствено една дребна част от помощта, от която обезверено се нуждаят, с цел да оцелеят ".

Макрон желае да бъде отпред на международната битка за климата и през днешния ден събира в Париж десетки водачи, с цел да се опита да форсира незадоволителното финансиране на битката с климатичните промени.

Срещата на върха ще се състои на втората годишнина от подписването на Парижкото съглашение. Тръмп счита, че то е прекомерно незаслужено за Съединени американски щати, тъй като дава опция на други страни да реализират предимство над американската промишленост, показва " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция. На срещата ще участва и българският президент Румен Радев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР