Европейската комисия може да намали капиталовите изисквания за природощадящи инвестиции

...
Европейската комисия може да намали капиталовите изисквания за природощадящи инвестиции
Коментари Харесай

Еврокомисията обмисля по-ниски капиталови изисквания за "зелените" инвестиции на банките

Европейската комисия може да понижи финансовите условия за природощадящи вложения на банките, с цел да даде подтик на " зелената " стопанска система и битката против климатичните промени, заяви през днешния ден заместник-председателят на еврокомисията Валдис Домбровскис, представен от " Ройтерс ".

Комисията, която прави оферти за закони на европейско ниво, гледа позитивно на проектите за понижаване на финансовите условия за банките, уточни Домбровскис на екологичната среща на върха " Една планета " в Париж.

Това може да бъде направено, като първо бъдат понижени финансовите условия за някои природощадящи вложения, като енергийно-ефективни ипотеки или електрически коли, посочи в речта си Домбровскис.

Той добави, че мярката може да бъде осъществена по модела на съществуващите отстъпки за вложения в дребни и междинни предприятия или инфраструктурни планове с високо качество.

Сега Европейски Съюз дава отстъпка от 23.81% за понижаване на капитала за банки, които кредитират вложенията на дребни компании на стойност под 1.5 милиарда евро (1.7 милиарда долара). Обмисля се също по този начин понижение от 15% за каузи от инвестицията над този предел.

Финансирането на ограниченията за битка с климатичните промени ще бъде част от по-широка стратегия от начинания на Европейски Съюз, която ще бъде показана през март, като желанието е да се усилят " зелените " вложения и да се покрие задачата за понижаване на въглеродните излъчвания с 40% до 2030 година.

Президентът на Световната банка Джим Йон Ким съобщи преди срещата на върха в Париж, че Международната организация за силата (МАЕ) е направила оценка, съгласно която приблизително годишно в енергийния бранш би трябвало да се влагат 3.5 трилиона $ в продължение на 30 години, с цел да се ограничи покачването на температурата до под 2 градуса по Целзий, добавя " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Бившият държавен секретар на Съединени американски щати Джон Кери се пробва да успокои интернационалните представители на срещата в Париж, че американците желаят да се борят против климатичните промени.

Пред " Асошиейтед прес " Кери уточни, че американците остават " изцяло ангажирани " със съглашението за климата от Париж 2015 година макар заканите на американския президент Доналд Тръмп да излезе от него.

Две години след подписването на Парижкото съглашение за климата френският президент Еманюел Макрон през днешния ден е хазаин на над 50 държавни и държавни водачи, които ще се включат в работата на срещата на високо ниво " Една планета ", на която финансите и тяхната връзка с климатичните промени ще бъде в центъра на дневния ред.

На форума България е показана от президента Румен Радев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР