Европейският съюз включи 17 страни, Организацията за икономическо сътрудничество и

...
Европейският съюз включи 17 страни, Организацията за икономическо сътрудничество и
Коментари Харесай

Данъчните убежища и войната на черните списъци

Европейският съюз включи 17 страни, Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) - единствено една, а неправителствената организация " Оксфам " - 35. Черните описи за битка с данъчните убежища се множат с риск да бъде импортирано комплициране какви критерии би трябвало да бъдат спазвани.

Официално няма конкуренция, както увери европейският комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московисиq откакто на 5 декември 28-те страни - членки на Европейски Съюз, разгласиха лист, включващ 17 данъчни убежища. Много повече, в сравнение с съдържа показателят, показан тази пролет от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), който се лимитира единствено с Тринидад и Тобаго.

" Организацията за икономическо сътрудничество и раз изигра роля на значим гид ", изясни Московиси, приветствайки дейностите на генералния секретар на организацията Анхел Гурия, само че по-късно бързо акцентира, че Европейски Съюз е отишъл " с една стъпка по-далеч ". " Целта не е да дискредитираме техния лист, а може би да кажем, че европейският демарш е с един ход напред. "

От страна на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, чиито писания са представяни в Г-20, европейският лист не провокира обществени безредици. " Не е нелегитимно група страни като Европейски Съюз да направи своя лична оценка ", призна Паскал Сен-Аман, шеф на Центъра за фискална политика и администрация към организацията, чиято централа се намира в Париж.

Недоволните

Как да бъдат обяснени разликите сред двете институции? " Според Организацията за икономическо сътрудничество и раз не е наложително непременно да се желае от разрастващи се страни, които не са финансови центрове, автоматизиран продан на данни - нещо, което планува използването на наложителни протоколи и техники ", изяснява Сен-Аман.

Има обаче риск нарочените страни да възприемат неприятно тази разлика в метода.

След публикуването на европейския лист някои възнегодуваха. Сред тях бе Южна Корея, страна - членка на Г-20, която разкритикува остро решението на Европейски Съюз. Според Сеул то " не дава отговор на интернационалните стандарти " и би могло да " бъде посягане против фискалния ни суверенитет ".

Панама, която предприе предходната година ограничения, с цел да не бъде включена в листата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, осъди едно " случайно и дискриминационно регистриране ", откакто се озова в показателя на Европейски Съюз.

Съществуването на тези два листата поражда риск от " внасяне на комплициране измежду засегнатите страни, които към този момент няма да знаят на кой светец да се молят ", сподели пред " Франс прес " експерт по фискалните договаряния, поискал да остане неизвестен.

" Огромният пропуск " в листата на Европейски Съюз

Според Ан-Лор Дьолат от Cepii (Центъра за интернационалните проучвания и информации в Париж) " европейската самодейност е доста забавна, тъй като отива оттатък автоматизирания продан на данни, главния принцип на Организацията за икономическо сътрудничество и раз ".

" Има обаче един голям пропуск: членовете на Европейски Съюз не попадат в тези описи ", напомни тя. " Следователно една огромна част от укриването на налози става вътре в Европейски Съюз тук-там като Холандия или Ирландия. Тези страни не са данъчни убежища, само че обезпечават достъп до такива ", съгласно Дьолат.

Без да забравяме Съединени американски щати, които не са подписали съглашения за автоматизиран продан на информация. При това някои от щатите се отличават с режими на данъчна оптимизация.

" Предвид употребяваните критерии Европейски Съюз не трябваше да се лимитира с един лист с микродържави, в който не попадат огромните данъчни убежища ", не скри недоволството си Манон Обри, говорителка на " Оксфам ". " Това е един план с огромни упоритости, само че извънредно разочароващи резултати. Това е нездравословно. "

Тази неправителствена организация сформира през ноември " черен лист на данъчните убежища, подобен, какъвто би трябвало да бъде в действителност ". В него попадат четири страни от Европейски Съюз (Ирландия, Люксембург, Малта и Холандия), както и страни като Швейцария и английски територии като Гибралтар и Бахамските острови, които също не са част от съюза.

Московиси обаче остава неотстъпчив: " Няма европейска страна, която да е данъчно леговище. " Признавайки обаче съществуването на " огромни проблеми ", той дава обещание, че " европейските страни няма да се измъкнат от нашата битка против агресивното фискално обмисляне ".

Тези разнообразни описи въпреки всичко имат позитивен резултат. " Налице е динамичност ", показва Сен-Аман, който ще показа нови критерии, " с цел да отрази положението на нещата " на идната среща на министрите на финансите от Г-20, в Аржентина през март.

За него задачата " не е да има страни в черен лист ", а да бъде употребена тази опасност и тези страни да бъдат принудени да вземат ограничения за бистрота./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР