Германската Социалдемократическа партия (SPD) обмисля споразумение за сътрудничество с консерваторите

...
Германската Социалдемократическа партия (SPD) обмисля споразумение за сътрудничество с консерваторите
Коментари Харесай

Социалдемократите обмислят частично споделяне на власт с Меркел

Германската Социалдемократическа партия (SPD) обмисля съглашение за " съдействие " с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, написа " Ройтерс ". С това съглашение двете партии ще могат да договорят минимална стратегия, оставяйки противоречивите въпроси за спор.

Разговорите за ново държавно управление стартират през днешния ден. Според някои членове на партията сходно " съдействие " е отговорът на алтернативата на лявоцентристката партия, която се притеснява, че шерването на власт с консерваторите прави неразбираема идентичността й в визиите на гласоподавателите.

След извънредно слабото показване на партията на изборите през септември ръководителят й Марин Шулц съобщи, че партията ще остане в съпротива. По-късно обаче той бе заставен да промени позицията си, откакто опитите на Меркел да сформира трипартийна коалиция със Свободните демократи и Зелените се провалиха.

Членове на Социалдемократическата партия и нейни депутати обаче не желаят просто да се съгласят на повтаряне на четиригодишна огромна коалиция, водена от Меркел, откакто гласоподавателите отсъдиха на по-малкия сътрудник в обединението най-лошия следвоенен резултат в историята му.

В документ, забелязан от " Ройтерс " във вторник, депутатът Матиас Мирш, водач на лявото парламентарно крило на SPD, предлага двете партии да се съгласят да си сътрудничат по минимална стратегия и да оставят другите въпроси отворени.

Идеята, съгласно която SPD ще има министри във водения от Меркел кабинет, ще разреши партията да поддържа консерваторите в области, в които двете страни имат единодушие, само че оставя други тематики обект на сделка сред парламентарните партии.

Според предлагането двата блока ще договорят обща стратегия по въпроси като градежа на жилища, европейската капиталова стратегия и климатичната политика, както и коя партия кое министерство ще поеме.

В други области, в това число приемането на бюджета, европейската и външната политика, партиите ще се уговорят постоянно да търсят консенсус, а по трети ще се съгласят, че може и да има разнообразни отзиви и ще търсят болшинство за личните си ограничения от парламентарните партии.

Зам.-председателят на християндемократите на Меркел Джулия Клокнер обаче съобщи: " Нямам интерес от половинчати съглашения със SPD. Или желаете да управлявате, или не ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (213)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР