Новия полски премиер е изправен пред трудната задача да балансира

...
Новия полски премиер е изправен пред трудната задача да балансира
Коментари Харесай

Макар и с нов премиер, Полша трудно ще смекчи тона към ЕС

Новия полски министър председател е изправен пред сложната задача да балансира в опит да възвърне влошените връзки с Европейския съюз без обаче да отдалечи основните за държавното управление евроскептични гласоподаватели, написа " Ройтерс ".

Получилият образованието си на Запад някогашен банкер приказва свободно немски и британски език. Матеуш Моравецки постави клетва в понеделник, заменяйки Беата Шидло, която стана вицепремиер.

Всеки компромис, който направи в опит да усъвършенства връзките с Брюксел, съгласно който ръководещата партия Право и правдивост е опасност за демокрацията, рискува да разочарова обичайните й поддръжници католици.

Все още обаче не е ясно какъв брой надалеч са подготвени да стигнат 49-годишният Моравецки и неговата партия, доминирана от някогашния министър председател Ярослав Качински, с цел да удовлетворят Брюксел.

" Идеята да изградиш интернационално доверие наподобява рационална ", споделя Ярослав Флис, социолог в Ягелонския университет. " Подобни дейности обаче ще бъдат в цялостен контрастност с това, което Матеуш Моравецки ще би трябвало да прави в страната си, с цел да не разреши " Право и правдивост " да понесе загуби ", добавя той.

Партията отблъсна доста хора в Полша и в чужбина с националистическата си изразителност и с измененията в държавните институции, които съгласно Европейски Съюз подкопават законодателството на съюза.

Европейската комисия стартира следствие на правовия ред в страната през януари 2016 година, а Европейският парламент започва развой, който може да лиши Полша от правото й на глас в блока.

Всяка вяра, че назначението на Моравецки е знак за смяна в курса по волята на " Право и правдивост ", бе смачкана предходната седмица, когато долната камара на полския парламент утвърди промени в правосъдната система макар рецензиите на Европейски Съюз.

Промените дават на Народното събрание, доминиран от " Право и правдивост ", де факто надзор върху избора на съдии.

Търсене на знак

Лидерите на Европейски Съюз, които търсят сигнали за проектите на Моравецки, евентуално не са били изключително успокоени от мненията на Моравецки след назначението му. Той даде ясно да се разбере, че поддържа твърдата линия към Европейски Съюз и има вяра в обичайна визия на " Право и спаведливост " за полската страна.

" Ние желаеме да трансформираме Европа, това е моята фантазия, да я рехристиянизираме ", сподели Моравецки по католическото радио " Мария ". " Ние желаеме Полша да бъде мощна, само че и да се придържа към... християнските полезности. Ние ще ги пазиме против лаиците и задълбочаващото се консуматорство ".

Попитан за настояването на френския президент Еманюел Макрон на Полша да бъдат наложени наказания поради подкопаването на демократичните правила, Моравецки отговори, че няма да се поддаде на изнудване.

В мнения пред Народното събрание във вторник министър председателят загатна, че Полша може да бъде по-отстъпчива в спора с Брюксел за изсичането на вековна гора, което съгласно Съда на Европейски Съюз опонира на еврозаконодателството.

Но по думите му полските национални ползи са преди всичко в дебата за бъдещето на Европейски Съюз и той " с цялото си сърце " поддържа промените на " Право и правдивост " в правосъдната система.

Ярослав Качински, който бе министър председател от юли 2006 година до ноември 2007 година, е считан за властта зад партията и за главен фактор във взимането на решения в Полша. Колко пространство за маневриране ще остави това на Моравецки следва да стане ясно.

Бившият полски президент Лех Валенса, който е критик на " Право и правдивост ", счита, че нищо значително няма да се промени. " Циркът ще си остане същият, единствено клоуните са си сменили функциите ", разяснява Валенса в " Туитър ".

Назначаването на Моравецки, чийто татко е основал и управлявал коренно отклонение на профсъюза " Солидарност " през осемдесетте години, наподобява от елементи е замислено, с цел да показа ново лице на Полша пред Европейски Съюз.

Шидло на моменти отговаряше много яростно на рецензиите на Европейски Съюз и по време на ръководството й връзките с блока се изостриха. Миналия месец тя съобщи, че Полша желае да бъде сигурна, че християнските обичаи не са обект на " идеологическа цензура " в Европейски Съюз.

Заедно с Унгария, Полша отхвърли да извърши квотата си за бежанци от Сирия и от други страни, които идват в Европа от 2015 година с оправданието, че мюсюлманските имигранти са опасност за националната й сигурност и непоклатимост.

Подобни мнения се харесват на ядрото гласоподаватели на " Право и правдивост " и държавното управление на Шидло, което даде обещание великодушни обществени заплащания и отбрана на обичайните християнски полезности, бе е едно от най-популярните в Полша след края на комунистическото ръководство през 1989 година

Икономиката

Макар да е релативно нов в политиката, откогато стана финансов министър през 2016 година Моравецкиима обилни стопански достижения.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който е поляк, приветства сигналите, че Моравецки е демократичен икономист и желае по-добри връзки с Европейски Съюз.

Планът за стопански тласъци на премиера, разгласен през 2016 година, обаче стана обект на рецензии от страна на икономисти, съгласно които той е мощно подвластен от частните вложения, които в Полша, макар икономическия напредък, са прекомерно ниски.

" Това, което съгласно Моравецки е решение, значи повече политическо въздействие в стопанската система и е рисково ", разяснява Лешек Балцерович, някогашен финансов министър.

Всеки намек за протекционизъм също евентуално ще разтревожи водачите на Европейски Съюз, които се стремят към унищожаване на комерсиалните бариери.

Моравецки дефинира приватизацията на държавните компании като покруса и сподели, че ще даде повече власт на вътрешния капитал за сметка на задграничните вложители. В мнения пред Народното събрание във вторник той уточни, че икономическата политика не би трябвало да се трансформира.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР