Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер приветства днешното решение на

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер приветства днешното решение на
Коментари Харесай

Юнкер приветства първите стъпки за създаването на Европейски съюз за отбрана

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер приветства днешното решение на Съвета на Европейски Съюз за формалното основаване на Постоянно структурирано съдействие (ПСС) в региона на защитата.

" През юни споделих, че е време да събудим Спящата хубавица на Лисабонския контракт - Постоянното структурирано съдействие. Шест месеца по-късно това се случи. Приветствам решението на страните членки за полагане основите на Европейски съюза за защитата. Европа не може и не трябва да разпорежда другиму отговорността за нашата сигурност и защита. ", акцентира Юнкер, представен от пресслужбата на Европейската комисия.

Постоянното структурирано съдействие съставлява рамка и развой на основата на контракта. Те разрешават задълбочаване на съдействието в региона на защитата сред тези страни членки на Европейски Съюз, които могат и са подготвени да сторят това. То ще разреши на страните да развият общ потенциал за защита, да влагат в взаимни планове и да усилят оперативната подготвеност и приноса на техните въоръжени сили.

На 13 ноември 23 страни членки на Европейски Съюз подписаха взаимна нотификация за съдействието. Това са Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Хърватия, Чешката република и Швеция.

На днешното съвещание в Брюксел на Съвета на Европейски Съюз по външни работи държавните управления публично потвърдиха желанието си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР