Тонове хляб се изхвърлят на боклука всяка година. За да

...
Тонове хляб се изхвърлят на боклука всяка година. За да
Коментари Харесай

Британска асоциация превръща изостаналия хляб в бира

Тонове самун се изхвърлят на боклука всяка година. За да се бори с това пилеене на храна, английска асоциация стартира да създава бира от непродадения самун и даже изнася концепцията си в чужбина, заяви " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Десетки филии твърд самун се изсипват в голям котел от неръждаема стомана в пивоварната " Уърлд Топ " (Wold Top) покрай Дрифийлд, в северното британско графство Йоркшър. Хлябът е напълно свеж, само че идва от завод за сандвичи, където се употребяват единствено меките филии, без коравите крайчета, които не се харесват изключително на потребителите. Досега те се изхвърляха, само че към този момент се преработват.

" Заместваме част от малца с самун ", изясни Алекс Болчин, началник на бирарията, където от 2016 година се създава златистата напитка, като към малца и хляба се прибавят вода, хмел и дрожди. Инициативата е на асоциацията за битка с пилеенето на храни " Фийдбек " (Feedback).

Бирата, наречена " Тоуст ейл " (Toast ale - букв. бира от препечена филийка - бел. ред.), се е появила с помощта на създателя на " Фийдбек " Тристрам Стюарт. Той се е въодушевил от брюкселските пивовари от Брюкселския бирен план (Brussels beer project), почнали да създават бирата " Бабилон " (Babylone) от зърно и необработен самун.

Днес " по света се изхвърлят промишлени количества самун и асоциациите за хранителни помощи не съумяват да раздадат всичкия самун, който им се дава ", акцентира Стюарт. В същото време, отбелязва той, има огромен интерес към така наречен занаятчийски бири (крафт бири).

Всички доходи от продажбите на " Тоуст ейл " се превеждат на " Фийдбек ", а останалото след приготвянето на бирата зърно се рециклира и се употребява за храна на добитък.

Досега във Англия са употребявани 9.75 тона самун за производството на над 300 000 бири, продавани сред 2.5 и 3 английски лири бутилката (2.80-3.40 евро) - цена, отговаряща на междинната за занаятчийските бири.

" Тоуст ейл " се популяризира доста бързо и към този момент се създава в Ню Йорк, Рио де Жанейро и Кейптаун (РЮА).

Целта на " Фийдбек " е също по този начин да се понижи всеобщото произвеждане на самун, с цел да не бъде изхвърлян на боклука.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР