В Гърция е обявена 24-часова общонационална стачка на 14 декември,

...
В Гърция е обявена 24-часова общонационална стачка на 14 декември,
Коментари Харесай

Най-големите гръцки синдикати свикват обща стачка на 14 декември

В Гърция е оповестена 24-часова общонационална стачка на 14 декември, заяви пресцентърът на Министерството на външните работи представен от " Фокус ".

В стачката ще вземат участие най-големите синдикати в страната - Съюзът на държавните чиновници, Общата федерация на трудещите се, преподаватели и Общогръцката федерация по мореплаване.

Стачните дейности ще обзет и публичния превоз в страната - рейсове, тролейбуси, метро, железопътен превоз и кораби.

По информация на българското посолство в Атина тролейбусите и рейсовете в страната няма да се движат от началото на работния ден на 14 декември до 09:00 часа и от 21:00 часа до края на работния ден.

Общогръцката федерация по мореплаване е оповестила стачката да стартира в 00:01 часа и да завърши в 21:00 часа на 14 декември, като в тези часове морски превоз няма да се движи.

В тази връзка Външното министерство предлага на българските жители, пребиваващи или пътуващи до Гърция, да се осведомят авансово за разписанията на транспортните средства и за вероятните различни връзки с различен тип превоз.

Дипломатическите задачи на България в Гърция остават разполагаем на българските жители на следните телефони:

Посолство в Атина: +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106; +30 210 67 48 107;
Генерално консулство в Солун: +30 2310 829 210; +30 2310 869 510;

Стачката е в символ на митинг против препоръчаните трудови промени, написа " Асошиейтед прес ", цитираната от Българска телеграфна агенция.

" Правителството даде обещание да възвърне трудовите права..., само че в това време отслабва най-фундаменталното средство за групово деяние - правото на стачка ", съобщи предходната седмица Общата конфедерация на труда, която е най-големият профсъюз в Гърция.

Ограничаването на правото на стачки е част от съглашението сред Гърция и нейните кредитори, което бе утвърдено на 4 декември от финансовите министри от еврозоната.

Споразумението ще докара до разпределяне на транш от към пет милиарда евро през януари в границите на третата подред избавителната стратегия за Гърция от 2010 година насам.

Законопроект, съгласно който, с цел да бъде свикана стачка, е належащо болшинство в даден профсъюз, бе импортиран за разискване в Народното събрание, оповестява ДПА. Според " Асошиейтед прес " законопроектът е бил изтеглен няколко часа по-късно за спомагателни съвещания.

В момента управлението на даден синдикат може да свика стачка, просто като издаде решение за това, отбелязва ДПА.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4618)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР