#NoGroko! (Не на голямата коалиция): с този хаштаг, отпечатан на

...
#NoGroko! (Не на голямата коалиция): с този хаштаг, отпечатан на
Коментари Харесай

#NoGroko! - Млади социалдемократи се бунтуват срещу съюза с Меркел

#NoGroko! (Не на " огромната коалиция " ): с този хаштаг, отпечатан на тениски, платнени чанти и проспекти, деятели на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) показват своята позиция против нова коалиция с Ангела Меркел.

Сред дейците, които са твърдо срещу доближаване с консерваторите в опит за сформиране на държавно управление, е Бьорн Щайнборн, който членува в берлинска организация на ГСДП от близо три десетилетия.

" Аз съм срещу огромна коалиция ", споделя твърдо 47-годишният банков чиновник, който срещнах на извършения неотдавна конгрес на ГСДП в Берлин. " Защото нямам доверие, че тя може да реши проблемите на страната ни. Вече управлявахме през последните четири години с ХДС (Християндемократическия съюз, партията на Меркел), нашите съвпадащи точки към този момент са изчерпани ", аргументира се той.

Недоверие

Делегатите на ГСДП се произнесоха предходната седмица за започване на договаряния с консервативния лагер, като въпреки всичко оставиха въпроса отворен: взаимно ръководство или поддръжка за държавно управление на малцинството на Ангела Меркел без присъединяване в нови избори.

Днес в Берлин стартира първа среща на високо ниво сред канцлера, водача на нейния обичаен баварски съдружник, Християнсоциалния съюз (ХСС), Хорст Зеехофер и ръководителя на социалдемократите Мартин Шулц.

Последният обаче би трябвало да постави старания, с цел да преодолее недоверието на деятелите на своята партия, които раздаваха брошури против нова " огромна коалиция " и насочиха голям брой рецензии от трибуната на конгреса.

Младото потомство възнегодува изключително мощно против вероятността ГСДП да остане по-малък сътрудник на християндемократите.

Този неестествен съюз " бе надвит доста ясно на 24 септември ", когато бяха създадени парламентарните избори в Германия, счита Кевин Кюхнерт, началник на " Юсос " - младежката организация на партията. ГСДП записва най-лошия си избирателен резултат от 1949 година с 20.5%.

Това оттегляне " е всичко друго, само че не и апел на гласоподавателите да се направи още веднъж една такава коалиция ", акцентира Кюхнерт.

Депутатът социалдемократ Карамба Диаби установи огромно съмнение от страна на " нашите младежи ", които бяха " моторът на акцията, и те са доста разочаровани ".

Активисти против огромната коалиция държаха на входа на залата, където се организира конгресът, дребни плакати с враждебни послания.

" ГСДП е мощна единствено когато е сама! ", написа един деятел. Други лозунги гласяха: " В една GroKo ГСДП губи още повече своята еднаквост " и " Groko е последният гвоздей в ковчега на социалдемокрацията ".

Защото за някои залогът нито повече, нито по-малко е бъдещето на това политическо придвижване, което е в оттегляне в цяла Европа.

Френският образец

" Виждаме, че във Франция социалистическата партия е съвсем мъртва ", изяснява Мишел Раушхолб, 25-годишна активистка на " Юсос " от провинция Райнланд-Пфалц. " Това би трябвало да ни служи за образец ", акцентира тя.

Младата жена се притеснява, че един нов съюз може да принуди ГСДП да направи мъчителни взаимни отстъпки, които в последна сметка да отклонят партията от обичайните й гласоподаватели.

За близо 20 години след успеха на Герхард Шрьодер през 1998 година социалдемократите са изгубили близо 20 %. А съгласно някои деятели - и своята еднаквост.

Партията към този момент ръководи два пъти с Меркел (2005-2009 година и 2013-2017 г.), само че й е мъчно да се показа като скъп фактор, до момента в който е по-малък сътрудник: промените, извършени по самодейност на ГСДП, като въвеждането на минимална работна заплата, донесоха изборна изгода най-много на канцлера.

В договарянията, които стартират през днешния ден, затова е " извънредно значимо да бъдат начертани червени линии " в обществената област и по въпроса за имиграцията, акцентира Мишел Раушхолб.

" За нас залогът не е властта като самоцел, а наличието, с цел да реализираме нещо за страната ни ", добавя Бьорн Щайнборн.

Ръководството на партията знае, че е под наблюдаване. Защото най-после деятелите ще имат последната дума.

Предвидено е консултиране на над 430-те хиляди членове на ГСДП, ако техният водач Мартин Шулц успее да реализира съглашение за взаимно ръководство с канцлера. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (214)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР