Литспот


Втора глава Райската градина олицетворява съдбата на всички, които са

Втора глава Райската градина олицетворява съдбата на всички, които са ...

... че майка ти е умряла – заяви тя. Думите ѝ ме подразниха. – Имам късмет, че майка ми е умряла, ли? – Ако можеше, майка ти щеше да остане при теб – хлипайки, обясни Маккейл. – Майка ми предпочете да ме изостави. Все още се подвизава някъде. Ще ми се да беше умряла.


Стоях пред огледалото в спалнята и се опитвах да направя

Стоях пред огледалото в спалнята и се опитвах да направя ...

... плакати с осъдително съдържание или с въпроси и обиди по мой адрес. Беше такава лудница, че не можех да чуя ясно никого от тях. Тогава някакъв тип с баритонов тембър се провикна достатъчно силно, за да надвика врявата: - Виновен ли сте, доктор Крос? Наистина ли застреляхте хладнокръвно онези хора?


Изабел обви с ръце тялото си, мъчейки се да избяга

Изабел обви с ръце тялото си, мъчейки се да избяга ...

... Защо трябва да пожертваме всичко?“ - Не сега, Кити. – Костваше й огромно усилие да не повиши тон. - Но виж. Ето. – Дъщеря й набута напечатаното писмо в ръцете на майка си. – Не знам дали не е някаква шега, но тук пише, че някой ти е завещал къща.    Денят беше прекрасен. Небето бе великолепно синьо, беше топло, но

Денят беше прекрасен. Небето бе великолепно синьо, беше топло, но ...

... още се опитвах да осмисля това усещане, когато го видях. Малко по-нагоре по пътя, вдясно. Неголяма бяла постройка с паркинг, посипан с чакъл, и син неонов надпис на покрива. Едва не паднах от колелото. „Не е възможно“, казах си. Но разбира се, всичко е възможно в кафене Защо си тук.


Десет години след вълнуващото си посещение в „Кафене на края

Десет години след вълнуващото си посещение в „Кафене на края ...

... гребеш, гребеш и гребеш, животът става скучен, а ти се изтощаваш. Идеята не е непрекъснато да се готвиш да се радваш на живота, а наистина да му се радваш. Да яхнеш вълната. Това е всичко. Толкова е просто. Толкова е елементарно. И този урок бе преподаден от едно седемгодишно дете.


Георги Костов Антонов (80 г.) род. от с. Куманичево, Костурско

Георги Костов Антонов (80 г.) род. от с. Куманичево, Костурско ...

... Радовиш, дето продължих учителската си дейност като учителка в струмишките и беровските села, разбира се, като екзархийска учителка. За време на сръбското робство бавех се с домакинство при все това, че сърбите молеха да бъда техна учителка, но аз им отказах. Сега се препитавам от издръжката на моя син Герасим.“За разлика от повечето си колеги аз не съм искал

За разлика от повечето си колеги аз не съм искал ...

... и внимание, или следва да бъдат увеличени? В кои случаи лекото физическо натоварване – като бързото ходене на бягаща пътека – по-скоро помага, отколкото възпрепятства възстановителния процес? Чух най-различни мнения, но малко от тях се основаваха на реални данни. Напомням, че групата се състоеше от световноизвестни специалисти по мозъчни травми.


АЗ: Цветана, кога ще подредиш спомените си в автобиография? ТЯ:

АЗ: Цветана, кога ще подредиш спомените си в автобиография? ТЯ: ...

... срещу друга и си говорехме за театър. И не само за това, разбира се. Говорехме си за „Хората от Оз“, за пиесата, за колегите на Цветана от спектакъла, за живота, за страховете, мечтите, за нещата, които са ни вълнували и ни вълнуват… Началото никак не беше лесно…   Яна Борисова


Дълбока мисъл №1 Да преследваш звездите и да свършиш в

Дълбока мисъл №1 Да преследваш звездите и да свършиш в ...

... татко в клуба си. Оставам само аз.). Ще изгоня котките през прозореца, ще се обадя на пожарната достатъчно рано, за да няма жертви. После спокойно ще ида да спя у баба със сънотворните. Без апартамент и без дъщеря те може би ще се сетят да помислят за всички загинали африканци?


Минало предварително: ВСЕЛЕНСКАТА ШКОЛОВКА НА ШАМАНИТЕ   Соломон е знаел,

Минало предварително: ВСЕЛЕНСКАТА ШКОЛОВКА НА ШАМАНИТЕ   Соломон е знаел, ...

... скалния венец над пътя край реката... Знаменателно е как по своите средновековни каменни паметници богомилите открито са споделяли изконната вяра на траките, че безсмъртните души ще се въздигнат в нови превъплъщения като горе на стечката врязват слънце, а над нишите – спирали като символ, че затвореното отново ще се отвори...


1 ТОПЛА ЛЯТНА ВЕЧЕР ВЛАСТВАШЕ над живописното пристанище на Солун.

1 ТОПЛА ЛЯТНА ВЕЧЕР ВЛАСТВАШЕ над живописното пристанище на Солун. ...

... благоутробието му, тя прошепна в ухото на Костас: – Ах, как се възбуждам, когато се ядосаш така! Няма да се караме за глупости. Утре е такъв голям ден за любимото ми мъжле! Тя го целуна и приласка. Костас постепенно се поуспокои. Погледна я почти виновно. – Права си. Извинявай, Евридики.„Идеята да разкажат за тегобите, вълненията и съдбата на пациентите

„Идеята да разкажат за тегобите, вълненията и съдбата на пациентите ...

... и лекар д-р Неделя Щонова издава дебютната си книга Д-р Неделя Щонова е дипломиран лекар, специалист невролог. Има защитен дисертационен труд в МУ София. Темата на нейната дисертация е по... Из предговора на книгата “, написан от проф. Златимир Коларов, председател на съюза на лекарите-писатели в България –„Димитър Димов“  


ПЪРВА ЧАСТ   КРАЯТ   1   Двамата мъже обикаляха

ПЪРВА ЧАСТ   КРАЯТ   1   Двамата мъже обикаляха ...

... Джорджия, за да разследва изчезването на своята сестра. Преди трийсет годи... –Той няма да остане доволен. –Няма. Дългокосият свали ръкавиците. Огледа колата. –Това е експеримент – каза той. – Ще мине ли номерът? –Ами да проверим. –Защо не? – съгласи се дългокосият, извади мобилния си телефон и набра някакъв номер.


ПЪРВА ЧАСТ Най-лошо беше на здрачаване, когато идваше прозрението, че

ПЪРВА ЧАСТ Най-лошо беше на здрачаване, когато идваше прозрението, че ...

... кожа висеше отпуснато над кокалите и оставяше впечатлението, че той бавно се топи отвътре. Но живецът му гореше все така силно. В очите му блестяха безмилостни пламъци, когато я погледнеше. Тя извърна глава и видя собствения си празен поглед в прозореца на вратата. Здрачът отдавна беше догорял, оставяйки само мрак.


НЕЩА, КОИТО ПРАВЯТ „БУМ“ НОЩЕМ Когато Орион падна на колене

НЕЩА, КОИТО ПРАВЯТ „БУМ“ НОЩЕМ Когато Орион падна на колене ...

... заклинание, състоящо се едва от четири думи – май всичките му бяха такива, идеални за битка, – а то нададе писък и прерасна в извисяващ се стълб от огън, който изтля заедно с магията. Орион седна на леглото ми, дишайки тежко, а от кожата му почти се излъчваше статично електричество.


Също както заразните болести се разпространяват презграници и причиняват глобални

Също както заразните болести се разпространяват презграници и причиняват глобални ...

... от скорошните финансови кризи – например сривът на фондовия пазар през 1987 г., пукането на дот-ком балона през 2000 г. или пазарният колапс след терористичните атаки на 11 септември 2001 г., са се задълбочили заради икономически и социално-политически сили, излизащи извън контрола на която и да било страна в света.Накъде се е запътил този свят? Популистки правителства по цялото

Накъде се е запътил този свят? Популистки правителства по цялото ...

... Кои са причинит... 32. Какви са алтернативите на капитализма? 33. Отживелица ли са профсъюзите през двайсет и първи век? 34. Здравеопазването: работещи решения 35. Как поведението на милениълите и другите нови поколения променя икономическия пейзаж в света? 36. Новите начини на работа и живот през двайсет и първи век  


Каталина Ларк видя убийството около четири секунди преди да се

Каталина Ларк видя убийството около четири секунди преди да се ...

... си. Тя видя как изважда спринцовка, сваля пластмасовата капачка и забива иглата във врата на спътника си. Каталина все още се бореше с видението, когато действителността я порази, дезориентира и шокира всичките й сетива. Бръснатата глава извади спринцовката от опаковката, свали капачката и заби иглата във врата на спътника си.


В областта на здравната грижа все повече се шири убеждението,

В областта на здравната грижа все повече се шири убеждението, ...

... които живеят с хронични симптоми, започват да поставят под съмнение собствения си разум. Мит ли е прочистването? Не. То е от жизненоважно значение за всеки, който е загрижен за здравето си. Детоксикацията е работеща техника за борба с отровите на модерния ни свят, стига да я направите по правилния начин.


На 19 април се навърши една година от смъртта на

На 19 април се навърши една година от смъртта на ...

... й, за да имам връзка с нея, в случай че вайбърът се изключи, и като затворих, на екрана започнаха да изскачат десетки съобщения: „Милене, как си, добре ли си, къде си?“, „Милене, моля те, дай обратна връзка“... Много хора му пишеха в този момент. Явно точно бяха съобщили по новините.


На 19 април се навърши една година от смъртта на

На 19 април се навърши една година от смъртта на ...

... него и го целунах. – И аз имам нещо за теб. Извадих огромната картичка, която му бях приготвила и скрила зад завесите, защото размерите ѝ бяха такива, че нямаше къде другаде да я сложа, и му я поднесох. Отвори я и прочете: „ОБИЧАМ ТЕ, БЕБЧЕ!" – И аз те обичам!На 19 април се навърши една година от смъртта на

На 19 април се навърши една година от смъртта на ...

... Беше прям. – Тара Нури Телевизията бе негова орисия. От дете. Още откакто баща му една вечер го оставил да гледа „По света и у нас“. Явно така се е случила тази магия между него и новинарството, която така и не го пусна до края. – Георги Милков.    


Откъс от книгата

Откъс от книгата "Как мисли детето?", от Книгомания. Дай ми ...

... своите способности – да използва въображението си и любознателно да изучава околния свят. Не вярвайте, че детето поумнява благодарение на телефона. Няма данни телефонните приложения да поощряват познавателните способности на децата на тази възраст. Много изследвания обаче показват, че недостатъчното общуване с възрастните забавя усвояването на говорните и социалните умения.


Съветите на Танит Кери и д-р Ангард Ръдкин, събрани в

Съветите на Танит Кери и д-р Ангард Ръдкин, събрани в ...

... в живота си, без да ги отричаме, а и да помогнем на детето да ги открива и назовава. Родителството е път, който извървяваме заедно с детето. Не забравяйте да се радвате на моментите, докато учите заедно, защото „нищо не вдъхва по-дълбока сигурност на детето от усещането за свързаност с родителя“.


Постенето е традиционна част от много религиозни диети, но напоследък

Постенето е традиционна част от много религиозни диети, но напоследък ...

... инсулин и относно някои хронични болести са накарали някои учени да вярват, че постенето има потенциала да доведе до подобни ползи за здравето и при хора като понижено кръвно налягане, намален риск от рак, повишена чувствителност към инсулин, помага срещу мозъчните заболявания, повишена клетъчна резистентност, подобрено мозъчно здраве. Вижте още 


С нарастване на натиска върху основните хранителни ресурси необходимостта от

С нарастване на натиска върху основните хранителни ресурси необходимостта от ...

... източник на хранителни вещества, да бъде с икономично производство и в идеалния вариант да има слабо екологично въздействие. Добра отправна позиция е да се направи опит да се адаптират съществуващи храни, като боб лупина и водорасли, въпреки че учените се опитват да добият месо и от животински мускул. Вижте ощеКакво представлява храната ни днес, защо трябва все по-често да

Какво представлява храната ни днес, защо трябва все по-често да ...

... през 1928 г. от американския изобретател Ото Роуедър. – Растенията обикновено произвеждат най-много антиоксиданти във външните си части, затова се препоръчва изяждането на обелките. – В света се произвеждат повече от 200 млн. тона сол. – Швейцарците са най-големите консуматори на шоколад в света и изяждат почти по 9 кг на човек годишно.


1938 г., Ил дьо Ре Едно момиче стоеше на кея

1938 г., Ил дьо Ре Едно момиче стоеше на кея ...

... отвъд пенестата диря от ферибота. За миг изпита смущаващото усещане, че е направила крачка отвъд самия ръб на земята, че оживените спирки от нейното пътешествие – Единбург, Лондон, Париж – може би все още съществуват там, в някоя друга вселена, но сега тя беше оставила този свят зад себе си...


Трудно е за вярване, че като добавите към менюто си

Трудно е за вярване, че като добавите към менюто си ...

... в 7 цитата Най-новата книга от Хавиер Сиера „Посланието на Пандора“ ще бъде в книжарниците от 16 март. Тя ни превежда през най-критичн... 6. Колагенът подобрява работата на сърцето 7. Колагенът укрепва имунната система 8. Колагенът има антиоксидантни и детоксикиращи свойства 9. Колагенът възстановява хормоналното здраве 10. Колагенът подобрява качеството и продължителността на живота


Най-новата книга от Хавиер Сиера „Посланието на Пандора“ ще бъде

Най-новата книга от Хавиер Сиера „Посланието на Пандора“ ще бъде ...

... митовете са метафори, в които едно време, когато още нямало писменост и книги, древните капсулирали житейските си уроци. Те са вид кодирани указания, създадени, за да гарантират оцеляването на бъдещите поколения. *** Преодолявам тревогата чрез задачата, която съм си поставила: да ти предам всичко онова, което знам. Вижте повече за


За да се ориентираме в пространството или да локализираме дадено

За да се ориентираме в пространството или да локализираме дадено ...

... на света на повърхността на Земята, необходими и за определяне на посоката на вятъра (от важно значение за платноходите). За кардинални посоки на света могат да бъдат определени все пак северът (всички географски карти днес са ориентирани на север) и донякъде югът (картите в по-стари времена са ориентирани на юг).


Виртуозният изпълнител и композитор Николо Паганини (1782–1840)се смята за един

Виртуозният изпълнител и композитор Николо Паганини (1782–1840)се смята за един ...

... случаи темпото на изпълнение се ускорява при всяко следващо повторение. Майсторството на Паганини при свирене на цигулка е така впечатляващо, че се появяват слухове (които той никога не пожелава открито да опровергае), че тази си дарба цигуларят дължи на сключения с дявола договор за придобиване на необикновена гъвкавост на ръцете.


Според библейската традиция Соломон е най-мъдрият от царете на древен

Според библейската традиция Соломон е най-мъдрият от царете на древен ...

... него народ – и е лесно разпознаваем знак на старинната тайна парола „„долната част е като горната и горната е като долната“. Основна характеристика на възела е абсолютната симетрия между горната и долната част, между лявата и дясната: независимо от коя страна го погледнете, той запазва вида и значението си.


„Викът“ е една от най-известните картини на Едвард Мунк (1863–1944)и

„Викът“ е една от най-известните картини на Едвард Мунк (1863–1944)и ...

... приятели. Слънцето залязваше. Изведнъж небето стана кървавочервено. Спрях, защото се почувствах изтощен и се опрях на една ограда. Над синьо-черния фиорд и тъмнеещия град се издигаха кървави огнени езици. Приятелите ми продължиха по пътя, а аз останах там треперещ от тревога. Усещах някакъв вик, който преминаваше през цялата ми същност.“


ВИТОША По заник-слънце Витоша добива особено обаятелен вид. Лучите на

ВИТОША По заник-слънце Витоша добива особено обаятелен вид. Лучите на ...

... видове омайни, гледка възхитителна и незабравима. А чистият планински въздух пълни гърдите с възторг и със здраве. И душата на възхитения зрител неволно възклицава: „Поклон, о, моя хубава Българийо, поклон, чудна класическа Тракийо, поклон, жална и скъпа за сърцата ни Македонийо! Отечество, колко си хубаво, колко си за обич ти!“.


Погледнеше ли някоя от следите високо отгоре, щеше да забележи,

Погледнеше ли някоя от следите високо отгоре, щеше да забележи, ...

... съвсем малко. Още съвсем малко и щяха да са изминали двайсет и четири часа. Но тогава, докато Земята продължаваше да се върти, а сянката вече се движеше без другаря си, мъжът остана да лежи безжизнен по средата на прашния гроб, под жестокото небе, и работникът най-накрая се сдоби с компания.


МОИТЕ ГОРИ Гората зиме... Бяхме на Матан дере, на лов

МОИТЕ ГОРИ Гората зиме... Бяхме на Матан дере, на лов ...

... сеем гори. Да ги сеем навсякъде, където можем, всякога, когато можем. За да изкупим вина. Не е наша радостта да дочакаме да плиснат там нови извори и да се заплетат клоните с птичи песни. То е за тия след нас. Но и в сеитбата на бъдещи радости също има радост.


В Карлово, на розите във долината, закърмен с най-бунтовните мечти,

В Карлово, на розите във долината, закърмен с най-бунтовните мечти, ...

... плеадата герои Титанът Левски – скромен и велик; всял ужаса в султанските покои, смъртта  посрещна с най-спокоен лик.   Живя в лишения, страдания и бедност, но ни остави безценен капитал – един живот – безсмъртие в наследство и образ земен на Човека-идеал.   Автор: адв. Цветан Цветанов,13.07.1987г. в-к Народен страж


Натоварен ли е денят ви? Вечно бързате за работа, тренировка,

Натоварен ли е денят ви? Вечно бързате за работа, тренировка, ...

... бъде отредено, за да поглезите себе си. Звучи ми доста опасно: балансът се изплъзва и вие отново се промъквате на голямата сцена. Може и да ви се струва примамливо, но няма да ви направи щастливи. За да запазите баланса, трябва да се уверите, че не мислите единствено за себе си.


Персонализирано образование Традиционното обучение, при което един учител разпространява еднакво

Персонализирано образование Традиционното обучение, при което един учител разпространява еднакво ...

... енергия от слънчеви панели. В бъдеще тунелите ще преминат под земята. „Върджин Хайпърлуп Уан“ на Ричард Брансън е сключила споразумения с няколко правителства за развиване на технологията видните десетилетия. В още по-далечна перспектива хиперлуповете ще са идеални за ниското атмосферно налягане на Луната или Марс – когато планетата бъде тераформирана.


В своята книга  (изд. Книгомания) Кийт Мансфийлд представя своята представа

В своята книга  (изд. Книгомания) Кийт Мансфийлд представя своята представа ...

... експериментално поле за нови технологии. По-строгите изисквания за безопасност ще доведат до изменения, като забрана на играта с глава във футбола. Електронните спортове – отборни състезания на видеоигри в зали със зрители – ще стават все по-масови. А когато хората заживеят в Космоса, спортният пейзаж ще се промени още повече.


През последните години все повече се говори за важността на

През последните години все повече се говори за важността на ...

... че сте „овладели“ деветте заповеди, ще допускате най-големите си грешки. Именно справянето ви с тези грешки ще определи доколко емоционално интелигентни сте всъщност. Никога не подценявайте силата на емоциите, нито потенциала им да нанасят вреда. Винаги се стремете да накарате емоциите да работят за вас, а не против вас. Излезе"


Излязох от стаята. В нея се случи нещо, което бе

Излязох от стаята. В нея се случи нещо, което бе ...

... предупредя, но непознатият се оказа твърде бърз. Докато се усетя, с едно ловко движение той сграбчи охранителя за ръката в областта над лакътя и без особено усилие го издърпа назад, както личеше, за да го измести от пътя си към мен. „Похитители!“ – помислих си за втори път тази вечер.


„ЛЮБОВ ПО ВРЕМЕ НА ГЛОБАЛНИ КЛИМАТИЧНИ ПРОМЕНИ” предизвика фурор на

„ЛЮБОВ ПО ВРЕМЕ НА ГЛОБАЛНИ КЛИМАТИЧНИ ПРОМЕНИ” предизвика фурор на ...

... от най-въздействащите романи в съвременната чешка литература – „Към тъмнината” на Анна Болава, „Тавани” на ЗузанаБрабцова, „Жълтите очи водят към дома” на МаркетаПилатова и др. Преди книгата на Йозеф Панек Деница работи и по чешката детска книга на 2020-а – „Какво разказваше горилата” също от Маркета Пилатова, която вече излезе.


Хляб с мая се е правел в Западна Европа още

Хляб с мая се е правел в Западна Европа още ...

... часови зони! А на наша милост, с чаша кафе и портокалов сок, ѝ става благо, размишлявайки как закуската се е доказала като лост от първи род не само за предстоящия ден, а и въобще за човешката цивилизация. Тези и други интересни факти може да научите от книгата , изд. Книгомания


Досега сме се задоволявали с твърде постна представа за произхода

Досега сме се задоволявали с твърде постна представа за произхода ...

... двигател на прогреса, на интереса и на познанията. Поради движението напред и въпреки сходната база от суровини варират и историческите сведения за закуската. Съпоставена, информацията нерядко се разминава по векове и хилядолетия и даже понякога се самоопровергава. Тези и други интересни факти може да научите от книгата , изд. Книгомания


ГЛАВА 2 Тринайсет – каза инспектор Лоти Паркър. – Дванайсет

ГЛАВА 2 Тринайсет – каза инспектор Лоти Паркър. – Дванайсет ...

... Мила?, учуди се Лоти. Никога не би използвала тази дума, за да се опише. Седна на пейката пред свещеника и чистачката и се обърна към тях доколкото ѝ позволи дебелото ѝ яке. Дънките ѝ се впиха в талията. Господи, помисли си тя, ще трябва да се откажа от вредната храна.


ПЪРВА ГЛАВА Щом се стъмни, господин Джоунс – собственикът на

ПЪРВА ГЛАВА Щом се стъмни, господин Джоунс – собственикът на ...

... от мен мъдрост. Живях дълго, докато лежах в кочината разполагах с куп време за размисъл и смея да заявя, че от сегашните животни по света няма друго, което да е по-наясно с естеството на живота върху тази земя. Именно върху тази тема ми се ще да заостря днес вниманието ви.


В източната малайзийска провинция Саравакв северозападната част на остров Борнео

В източната малайзийска провинция Саравакв северозападната част на остров Борнео ...

... точно, трябва да се издиша силно въздух от гърдите и стомаха, а не само от устата. Дълги лодки Ибаните пътуват по реките в дълги лодки. Те не са само за транспорт, но и за демонстрация на дърворезбарските умения и заможността на притежателя. Красиво резбованите гребла се използват и при церемонии.


Обикновено това става в резултат на предварителна организация (макар и

Обикновено това става в резултат на предварителна организация (макар и ...

... усилване на западното културно влияние обаче някои двойки днес си подаряват и годежни пръстени. Други пък слагат специален вид пръстени „за двойки“ много преди да са се оженили – например от 100-ния ден на запознанството си, с което искат да покажат, че са заедно, с което годежният пръстен става излишен.


Само преди няколко дни на българския пазар излезе интригуваща ,

Само преди няколко дни на българския пазар излезе интригуваща , ...

... червените сърца не се възприемат за кичозни, колкото и да са големи и по много, а корейците винаги имат някакъв цветен акцент по дрехите си, който ние туристите възприемаме като „сладурски“. Безспорно „Животът в Южна Корея“ е вашият най-сигурен и правдив пътеводител към сърцата и душите на хората в Корея.


1   Беше понеделник сутрин. Ръсти Ръдърфорд излезе от апартамента

1   Беше понеделник сутрин. Ръсти Ръдърфорд излезе от апартамента ...

... то, цеховете и складовете несъмнено бяха разположени именно тук. Икономическата ситуация очевидно се бе променила. Сега от фабриките бяха останали само сградите. Едва ли ще оцелеят още дълго, помисли си Ричър. Ще се появят богати инвеститори и или ще ги преустроят в нещо друго, или ще ги изравнят със земята.


– Това тя ли е? Волохина, която има семейна драма?

– Това тя ли е? Волохина, която има семейна драма? ...

... училище и се омъжва на деветнад... – А, да, Соколников. Само че как ще докажеш, че делото е било умишлено фалшифицирано? – Каменская ще ми помогне. Владимир Клим недоверчиво присви очи. – А, едва ли. Тя нещо не ми прилича на човек, който е готов да предава току-така своите колеги.


ГЛАВА 1 СТАТИЯТА ВЪВ ВЕСТНИКА Репортерът е млад и с

ГЛАВА 1 СТАТИЯТА ВЪВ ВЕСТНИКА Репортерът е млад и с ...

... ни е известно на колко години е бил, къде е живял или какво е било семейството му. Предполагам, че няма значение. Важното е, че преди да умре, е отбелязал в нужната кутийка, че ще се радва някой да получи органите му. Всеки ден благодаря на невероятния си късмет за това.


Животът през очите на малките герои на Франтишек Тихи, разказан

Животът през очите на малките герои на Франтишек Тихи, разказан ...

... Петър и Хонза, на евреи и немци, на болка и радост… Сън преди пробуждането." "Нашите животи, копнежи, любови и мъки няма да бъдат забравени, ами ще се връщат и ще се разиграват отново и отново, докато всичко преходно на края на всички неща не се влее в океана на Вечността."


Не съм сигурна защо поех по алеята, обратно по маршрута

Не съм сигурна защо поех по алеята, обратно по маршрута ...

... Съжалявам, изтощена съм. Дан непрекъснато ми повтаря да си лягам. Но искам първо да запиша всичко това. Извинявам се, че се получава толкова несвързано. Погледът на Мостар. Не знам защо ме гледаше така – нито защо, докато Дан ми помагаше да вляза в къщата, тя не откъсваше очи от гората.


„Как си?“ В много страни това е обикновен въпрос, който

„Как си?“ В много страни това е обикновен въпрос, който ...

... още при първите симптоми. Много от нас почти не се замислят за здравето си – а трябва; затова, дори да нямате българска баба, старайте се от време на време да си представяте какво би ви казала тя. Здравето е богатство – и като го забравяме, ние се излагаме на опасност.


Готвенето не е сложна наука. Хората го правят, откакто са

Готвенето не е сложна наука. Хората го правят, откакто са ...

... за да не забравиш сладките във фурната. А може би е трябвало да отмериш продуктите по-внимателно. • Ако ястието ти не е перфектно, не се тревожи. И несполучливите сладки са вкусни. Ако се радваш на „грешките“ си, и другите ще им се радват. Не забравяй: ти готвиш и това е чудесно.


Мери – привлекателна 43-годишна жена, седеше в кабинета ми. Всичко

Мери – привлекателна 43-годишна жена, седеше в кабинета ми. Всичко ...

... представяте живота си, коя версия на живота на Мери ви е по-близка? Може би се питате: Щом обстоятелствата не са се променили, кое може да е предизвикало такава трансформация на възприятията й? Това не е физиологията й, химията в мозъка й, мислите, емоциите, нито дори убежденията й, а нещо по-дълбоко.


Да започнем с една истинска история. Случката, която ще ви

Да започнем с една истинска история. Случката, която ще ви ...

... от случката най-доброто, на което сме способни; да не губим от поглед лошите неща, които биха могли да се случат, но не са се случили; да преценим добрите, които са настъпили наред с това зло, и да извлечем от случилото се всички поуки, които несъмнено може да ни завещае то...


Във Варна за втори път тази година ще се проведе

Във Варна за втори път тази година ще се проведе ...

... Francophone de VarnaРегионална библиотека "Пенчо Славейков" - Варна - Варна – бул. „Сливница“ №44 (сградата на Община Варна)ШВЕЙЦАРИЯ „Разходката“ на Роберт ВалзерЧете: Павлина Николова – скандинавист и сугестопедагог за шведски езикКнижарница „Хеликон“ (Севастопол) – бул. „Сливница“ №22Маратонът на четенето започва в 18:00! Надяваме се да ви видим там! Заглавна снимка: Pixabay


Във Варна за втори път тази година ще се проведе

Във Варна за втори път тази година ще се проведе ...

... Francophone de VarnaРегионална библиотека "Пенчо Славейков" - Варна - Варна – бул. „Сливница“ №44 (сградата на Община Варна)ШВЕЙЦАРИЯ „Разходката“ на Роберт ВалзерЧете: Павлина Николова – скандинавист и сугестопедагог за шведски езикКнижарница „Хеликон“ (Севастопол) – бул. „Сливница“ №22Маратонът на четенето започва в 18:00! Надяваме се да ви видим там! Заглавна снимка: Pixabay


Аз съм добронамерен човек, със сигурност няма да тръгна да

Аз съм добронамерен човек, със сигурност няма да тръгна да ...

... Свалям й шапка. И между другото, си припомням един виц: Майката двайсет години прави от сина си човек, а неговата приятелка е способна за двайсет минути да направи от него идиот. Една такава мъничка, слабичка. Да се чудиш на какво й се държи душата… А пък ето, моля ви се…


Всеки, който се занимава с бизнес, е чувал истории за

Всеки, който се занимава с бизнес, е чувал истории за ...

... всеки от компонентите на емоционалната интелигентност – самопознанието, самоконтрола, мотивацията, емпатията и социалните умения. Даниъл Голман Откъс от "" Откъс от "Магазинчето за антики и вълшебства" Руби коленичи и вдигна дъската, извади книгите, които бе открила скрити под нея преди доста време, още когато майка й я вземаше със себ...


Кока-Кола отбелязва 55 години в България. Производството на емблематичната напитка

Кока-Кола отбелязва 55 години в България. Производството на емблематичната напитка ...

... организираше летен лагер и нямах търпение за него. С приятелките ми от групата решихме да се поразходим, защото беше мрачно за плаж. Намерихме най-близкото магазинче и взехме Coca-Cola. Брутален порой ни изненада на връщане, но вместо да се скрием, отворихме кеновете си и се наслаждавахме на момента под дъжда, заедно.


От 24 до 26 септември 2020 година във Враца ще

От 24 до 26 септември 2020 година във Враца ще ...

... Vratsa&ldquo... * Всички събития са безплатни. * Всички събития ще се провеждат при строго спазване на социална дистанция и обявените противоепидемични мерки. Партньори на фестивала са Община Враца, Народно читалище „Развитие 1869” - Враца, Регионално управление на образованието - Враца.   Осъществява се с медийната подкрепа на , и .


От 24 до 26 септември 2020 година във Враца ще

От 24 до 26 септември 2020 година във Враца ще ...

... Vratsa&ldquo... * Всички събития са безплатни. * Всички събития ще се провеждат при строго спазване на социална дистанция и обявените противоепидемични мерки. Партньори на фестивала са Община Враца, Народно читалище „Развитие 1869” - Враца, Регионално управление на образованието - Враца.   Осъществява се с медийната подкрепа на , и .


В преломната и изпълнена с трудности и предизвикателства пред човечеството

В преломната и изпълнена с трудности и предизвикателства пред човечеството ...

... „Аквариус“) на французина Франсоа-Анри Дезерабл и „Чекмо“ (изд. „Сиела“) на българина Момчил Николов.   "Поручик Бенц" от Димитър Димов – история за любов и страст по време на война Първият роман от автора на „Тютюн” излиза в ново издание. Първият роман и една от най-спорните творби на обичания Димитър...  


За 25-та поредна година в София този месец ще бъдат

За 25-та поредна година в София този месец ще бъдат ...

... в . По традиция, водещ на церемонията „Златно перо“ и тази година ще бъде опитният журналист и домакин на предаването „Сутрешно кафе“ по Classic FM радио Георги Митов – Геми. Награждаването е част от програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2020, включен в Календара на културните събития на Столичната община.  


Руби коленичи и вдигна дъската, извади книгите, които бе открила

Руби коленичи и вдигна дъската, извади книгите, които бе открила ...

... тийнейджърка и още търсеше себе си. Отиде при майка си и сподели с нея: – Мамо, един ден искам да стана като добрата Валери. Майка й я погледна в очите, погали я по бузата и й каза с обич: – Съвсем сигурно е, че ще бъдеш като нея, убедена съм.