БОГДАНА КАРАДОЧЕВА: Миряна Башева е любима поетеса, тя е интелигентна,

...
БОГДАНА КАРАДОЧЕВА: Миряна Башева е любима поетеса, тя е интелигентна,
Коментари Харесай

Откъс от книгата Безнадежден случай

БОГДАНА КАРАДОЧЕВА: Миряна Башева е обичана поетеса, тя е умна, надарена и неповторима. Харесвам всичките ѝ стихотворения и когато Стефан сподели: „ Дай да създадем ария по „ Безнадежден случай “, аз се съгласих с наслада. Текстът е многокартинен и това, че „ способените генерации “ се пробват да ме научат, че „ не си за мене “, ме въодушеви да я създадем. И „ способените генерации “ ме питаха: „ Какъв Стефан, за какво Стефан? “,аз им отговарях – „ Защо не? “. Ние приличаме на тези хора от стихотворението. Често си губим ключа, само че освен него. И документи, и мисли. Имаше още един куплет: „ Всяка недостроена къща ни е милувка от райсъвета “, само че не го изпяхме, тъй като такива неща не можело да се пеят по времето на социализма.

СТЕФАН ДИМИТРОВ: Нямам пояснение за какво „ Безнадежден случай “ се трансформира в една от най-популярните ни и обичани песни с Богдана. Не помня тъкмо по какъв начин стартира всичко. Може би нещо в текста на Миряна Башева ни въодушеви. По това време, някъде през 80-те, направихме няколко положителни песни с Буба.

„ Безнадежден случай “ беше една от тях. Записахме песента и даже не я чухме. Веднага трябваше да тръгнем към Скандинавия. Няма да не помни по какъв начин пътувахме на един голям ферибот от Стокхолм до Хелзинки. Бяха минали месеци, а тогава нямаше джиесеми, и като ходехме да се обаждаме в пощата в Осло, имаше карта, в която единствени с черно бяха маркирани България, Съюз на съветските социалистически републики и може би Румъния. С всяка страна можеше да се свържеш, само че с тези нямаше опция. За другите имаше код, с цел да завъртиш и да се обадиш. Прибираме се след няколко месеца и една другарка на Богдана споделя: „ Каква е тази ваша ария? Много е известна, пее се за едно листо? “ А то текстът е: „ Колко пъти – един ли, 100 ли, ни разделяха с думи тежки... “ Песента продължава да се пее. Хората я харесват, дори един сърбин я изпя, споделя се Зоран Миливоевич. Разбрах, че е умрял, за жалост.
 „ Витошка “ е необятна колкото „ Шан-з-Елизе “ „ Витошка “ е необятна колкото „ Шан-з-Елизе “
Ах, Париж!!! Моя Любов! Най-дългата обич в живота ми. Сънувам го постоянно и чувствам парфюма му – мирис на кафе, „ Житан “...

БОГДАНА КАРАДОЧЕВА: Със Стефан бяхме другари и сътрудници от доста години. Харесах го като композитор и той написа за мен едни от най-хубавите си песни, а нямам спомен по кое време и по какъв начин погледнах на него с други очи. Нещата са странни, те се случват, макар съмненията и подозренията. Щом е решила ориста – те се случват.

СТЕФАН ДИМИТРОВ: Може да се каже, че нашата персонална история с Богдана си е един обезсърчителен случай. Познаваме се от деца, доста близки другари бяхме, преди да станем семейство. Пътят ни не беше утъпкан. Не се виждаше ясно, беше все по този начин със завои, инциденти, премеждия, до момента в който се открием... Срещахме се скрито, до момента в който бяхме още женени. Аз имах Миряна, щерка ми, тя имаше Лъчо, сина ѝ. Човек би трябвало да има вяра в ориста.

БОГДАНА КАРАДОЧЕВА: Нещата се случиха постепенно и последователно. Познавах всичките му гаджета, сгодявала съм го, знаехме си всичко. Веднъж, когато бях бременна с моя наследник, срещнах Стефан, който ми сподели, че доста желае да отида с него да си купи завеси, само че го е позор да върви с жена, която е с огромен стомах. И по тази причина би трябвало да вървим на разстояние един зад различен. И по този начин отидохме за завеси. Беше ми смешно и необичайно по какъв начин след това това прерасна в друго. Бяхме единствено другари. И внезапно... не знам. Случи се!

СТЕФАН ДИМИТРОВ: Най-голямото качество на Богдана е, че е надарено родена. Има доста характерен глас, има отношение към фразата. Много е въздействаща като певица. Нехайна е единствено във връзка с това, което готви. (смеят се)
 Излиза биографична книга за Богдана Карадочева по случай рождения й ден Излиза биографична книга за Богдана Карадочева по случай рождения й ден
На 19 юли по случай рождения ден на Богдана Карадочева излиза първокласното биографично издание „ Безнадежден случай “ под редак...

БОГДАНА КАРАДОЧЕВА: Най-голямото му качество е, че Бог му е спуснал от небето гений. Странно по какъв начин светът към него се трансформира в музика. Странен е и по-различен от другите. По- в миналото е интелигентен, само че не всеки път и е много безконтролен към доста неща.

СТЕФАН ДИМИТРОВ: А за какво не кажеш дали се напивам? Винаги по този начин се случва, че когато аз се напия, все не е, където би трябвало.(смее се)

БОГДАНА КАРАДОЧЕВА: Важното е да има аудитория, която да го види. А пък за някои неща е виновен – към щерка си, в множеството случаи – към мен. Безотговорен е към срещите си, към контактите си с хората. Мрази да приказва по телефона, аз пък доста обичам. Урежда си срещи, не помни. Безотговорен е към здравето си, към сериозното си държание. (смее се)

СТЕФАН ДИМИТРОВ: Казал съм ѝ на Богдана да спре да пуши. И желая да създадем няколко песни в жанр Жулиет Греко. Представи си Богдана и аз на сцената, акустично, с едни мъдри текстове и още веднъж на среща с публиката!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР