Онова, което аз наричам екзистенциален вакуум“, представлява предизвикателство за днешната

...
Онова, което аз наричам екзистенциален вакуум“, представлява предизвикателство за днешната
Коментари Харесай

Откъс от „Стремеж към смисъл“

Онова, което аз назовавам „ екзистенциален вакуум “, съставлява предизвикателство за днешната психиатрия. Все повече пациенти се оплакват от възприятие за празнина и безсмислие, което съгласно мен произтича на два обстоятелството: актуалният човек, за разлика от животните, не получава повели от инстинкти какво би трябвало да прави; също така, за разлика от индивида от по-стари времена, не получава наставления от обичаи и полезности какво е редно да прави. Всъщност днешният човек постоянно даже не знае какво желае да прави. Затова желае да прави каквото другите вършат (конформизъм) или прави каквото другите желаят от него (тоталитаризъм).

Надявам се да съумея да предам на читателя своето разбиране, че макар разпада на традициите животът съдържа смисъл за всеки човек и, освен това, резервира този смисъл безусловно до последния му мирис. Психиатърът може да покаже на пациента, че животът в никакъв случай не губи смисъла си. Разбира се, той не може да каже на пациента какъв тъкмо е смисълът, само че може да му покаже, че смисъл има и животът му го съхранява – т.е., остава логичен - при всевъзможни условия. Както учи логотерапията, даже трагичните и отрицателни аспекти на живота, като неизбежното страдалчество, могат да бъдат превърнати в достижение чрез настройката, която човек възприема към своето злощастие. В контрастност с множеството посоки в екзистенциализма, логотерапията изобщо не е песимистична, а по-скоро реалистична, защото се изправя лице в лице с трагичната триада на човешкото битие: болежка, гибел и виновност. Нещо повече, може с съображение да бъде избрана като оптимистична, тъй като демонстрира на пациента по какъв начин да трансформира отчаянието в успех.
Излиза " Стремеж към смисъл " от Виктор Франкъл
Издадена за първи път през 1969 година и сплотяваща поредност от лекции, книгата „ Стремеж към смисъл “ е фундаментален труд за л...

В ера като нашата, когато традициите отмират, психиатрията би трябвало да види своята съществена задача в това да развива у индивида способността да открива смисъл. В ера, когато Десетте Божи заповеди за мнозина като че ли са изгубили своята безусловна годност, индивидът би трябвало да се научи да се вслушва в десетте хиляди заповеди, които се съдържат в десетте хиляди обстановки, съставляващи живота му. И се надявам читателят да се убеди, че логотерапията дава отговор на потребностите на днешното време.

Още от ЛИТСПОТ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР