Разликата между това какво мислите и как мислите Няма лесни

...
Разликата между това какво мислите и как мислите Няма лесни
Коментари Харесай

Откъс от „Как ще оцените живота си?“

Разликата сред това какво мислите и по какъв начин мислите

Няма лесни отговори на комплицираните житейски въпроси. Стремежът да се открие благополучие и смисъл в живота не е нещо ново. Хората размишляват по въпроса за смисъла на съществуването ни от хилядолетия.

Новото е методът, по който някои модерни мислители подхождат към казуса. Орляк от по този начин наречени специалисти просто оферират отговори. И не е изненадващо, че отговорите са привлекателни за мнозина. Тези хора се заемат със комплицирани проблеми – проблеми, над които можем да си блъскаме главите цялостен живот, без да ги решим – и оферират бързи решения.

Целта на тази книга е друга. В нея няма да намерите бързи решения на фундаментални житейски проблеми. Но аз мога да ви предложа принадлежности, или теории, както ги назовавам тук, които ще ви оказват помощ да вършиме положителни избори в подтекста на събитията във вашия живот.

Научих за силата на този метод през 1997 година, преди да обявявам първата си книга The Innovator’s Dilemma („ Дилемата на иноватора “). Получих телефонно позвъняване от Анди Гроув, който по това време беше ръководител на борда на шефовете на „ Интел “. Той беше чул за една от ранните ми научни публикации за подривните нововъведения и ме помоли да отида в Санта Клара, с цел да опиша за проучванията си и да разясня на него и на мениджърския екип на компанията какво значат откритията ми за „ Интел “. Бях млад учител и отлетях за Силициевата котловина мощно разчувствуван. Пристигнах в уреченото време, само че още с посрещането Анди ми сподели:

– Виж, случиха се някои неща. Имаме единствено 10 минути за теб. Кажи ни какво

значат проучванията ти за „ Интел “, тъй че да можем да се заловим за работа.

– Анди, не мога да обясня какво значат проучванията ми за „ Интел “, защото знам

прекомерно малко за компанията – отговорих аз. – Единственото, което мога да направя, е първо да обясня теорията и по-късно можем да погледнем към компанията през призмата на тази доктрина.

После му демонстрирах диаграма, илюстрираща теорията ми за подривните нововъведения. Обясних му, че подривен резултат може да се чака, когато на пазара се появи съперник с на ниска цена артикул или услуга, които множеството одобрени играчи в бранша считат за нискокачествени. Но новият съперник употребява технологиите и своя бизнес модел, с цел да усъвършенства непрекъснато своето предложение досега, в който то стане задоволително положително, с цел да удовлетвори потребностите на клиентите. Десет минути след началото на обяснението ми Анди ме прекъсна нетърпеливо:

– Виж, имам твоя модел. Просто ни кажи какво значи той за „ Интел “.

– Все още не мога, Анди – споделих аз. – Трябва да ти покажа по какъв начин е протекъл този развой в един доста друг бранш, тъй че да можеш да си представиш по какъв начин работи моделът.
 Как ще оцените живота си? от Клейтън Кристенсен и в превод на Даниел Пенев - към този момент в книжарниците " Как ще оцените живота си? " от Клейтън Кристенсен и в превод на Даниел Пенев - към този момент в книжарниците
През 2010 година професор Кристенсен изнася въздействаща тирада пред дипломиращите се ученици на Харвардското бизнес учебно заведение. В нея той сп...

Разказах му за стоманолеярната индустрия, в която Nucor и други минизаводи за

произвеждане на стомана сътвориха проблеми за интегрираните колоси в стоманодобива. Минизаводите започнаха своята офанзива в най-ниския сегмент на пазара – производството на арматурна стомана. Оттам малко по малко минаха към най-горния сегмент – производството на листова стомана, и в последна сметка доведоха до банкрут всички обичайни производители на стомана, като се изключи един от тях.

Когато приключих описа си за резултата от появяването на минизаводите върху стоманолеярната промишленост, Анди сподели:

– Разбрах. За „ Интел “ това значи... – И след това формулира това, което щеше да се трансформира в тактика на компанията за нахлуване в ниския сегмент на пазара посредством стартирането на евтиния процесор Celeron.

Оттогава насам съм се прибирал към този диалог милиони пъти. Ако бях опитал да кажа на Анди Гроув какво би трябвало да мисли за бизнеса с микропроцесори, той щеше да смаже причините ми. Той е не запомнил повече, в сравнение с аз в миналото ще знам за бизнеса му.
 Жена напразно - нова книга от Александър Секулов " Жена напразно " - нова книга от Александър Секулов
" Това е избавителна книга, благодарствена молитва и химн на живота. В нея има мъж, жена, другар, наследник и татко, който вижда през очите на...

Вместо да му кажа какво да мисли, аз го научих по какъв начин да мисли. После той самичък доближи до самоуверено решение за дейностите, които да предприеме.

 

Аз нямам мнение, теорията има

Тази среща с Анди промени метода, по който давам отговор на въпроси. Когато през днешния ден хората ме попитат нещо, рядко давам отговор непосредствено. Вместо това въображаемо преглеждам въпроса през призмата на дадена доктрина, с цел да схвана какъв ще бъде съгласно нея евентуалният резултат от едно деяние спрямо резултата от друго деяние. После им изяснявам по какъв начин теорията може да бъде приложена към техния проблем. За да съм сигурен, че я схващат, разказвам по какъв начин се е разгърнал процесът от теоретичния модел в различен бранш или обстановка, друга от тяхната. Целта е да им оказа помощ да си го показват. Накрая хората нормално споделят: „ Окей, разбрах “. След това са способни да отговорят на въпроса си с надалеч по-голяма проницателност, в сравнение с аз бих могъл.

Добрата доктрина не мени мнението си: тя е универсална и е използвана освен във връзка с избрани компании или хора. Тя е общо изказване за това какво предизвиква обещано нещо и за какво.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР