Климат


След нарастващ натиск от екологични групи и учени Европейската комисия ...

... настояват Брюксел да преработи правилата си за възобновяеми енергийни източници, за да премахне възможността всички форми на горски материал да се изгаря. Те твърдят, че изгарянето на дървесина допринася за увеличаване на въглеродните емисии и намаляването на абсорбирането на CO2 чрез механизма, известен като поглъщане на въглерод (the carbon sink).


Климатолози установиха, че глобалното затопляне е свързано с около 37%

Климатолози установиха, че глобалното затопляне е свързано с около 37% ...

... ще ги принуди да разработят мерки, които да защитят здравето и живота на жителите на тези страни от горещи вълни и други последици от глобалното затопляне. Освен това тези показатели трябва да се вземат предвид при оценката на икономическите щети, свързани с изменението на климата, заключават Виседо-Кабрера и нейните колеги.


Учени от САЩ предупредиха, че топящите се ледници в Антарктика

Учени от САЩ предупредиха, че топящите се ледници в Антарктика ...

... Повишаването на нивото на световния океан ще достигне такива измерения, които ще станат необратими във времевия мащаб на човешкото съществуване. от въглероден диоксид към този момент няма да може да спре този процес и до 2100 г. нивото на водата ще се повиши десет пъти по-бързо от днешното, обобщават експертите.Учени от САЩ предупредиха, че топящите се ледници в Антарктика

Учени от САЩ предупредиха, че топящите се ледници в Антарктика ...

... Повишаването на нивото на световния океан ще достигне такива измерения, които ще станат необратими във времевия мащаб на човешкото съществуване. от въглероден диоксид към този момент няма да може да спре този процес и до 2100 г. нивото на водата ще се повиши десет пъти по-бързо от днешното, обобщават експертите.


Метеоролозите на ООН прогнозират рекордно високи през следващите пет години,

Метеоролозите на ООН прогнозират рекордно високи през следващите пет години, ...

... "намаляване на емисиите на парникови газове и постигане на въглероден неутралитет", каза Таалас. В тази връзка СМО припомни, че през 2020 г., която беше сред трите най-топли години в историята на наблюденията на времето и климата, средната температура е била с 1,2 градуса по-висока от базовите стойности от доиндустриалната ера.


Метеоролозите на ООН прогнозират през следващите пет години. Средната температура, според

Метеоролозите на ООН прогнозират през следващите пет години. Средната температура, според ...

... "намаляване на емисиите на парникови газове и постигане на неутралност на въглерода", каза Таалас. В тази връзка, WMO припомни, че през 2020 г., която беше сред трите най-топли години в историята на наблюденията на времето и климата, средната температура беше с 1,2 градуса по-висока от базовите стойности от доиндустриалната ера."Отиваме в Глазгоу с широко отворени очи и разбирайки, че ...

... САЩ не беше част от Парижкото споразумение, а други развиващи се държави са били достатъчно съсредоточени в целите си. "Аз бях назначен в администрацията на Байдън. Бях също политическо назначение по време на администрацията на Обама. Изключително съм разочарован, че САЩ се оттеглиха и се появи тази пречка", казва той.


Температурата на достига рекордни нива от 3 000 000 години

Температурата на достига рекордни нива от 3 000 000 години ...

... "В съответствие с настоящите ангажименти все още вървим към катастрофално повишаване на температурата с 2,4 градуса до края на века. Намираме се на ръба на пропаст", предупреди Гутериш. „За да предотврати най-лошият сценарий, човечеството трябва да работи заедно, за да тръгне по по-чист и екологичен път на развитие”, заключи той.


Темата накратко От 3 юли някои пластмасови продукти за еднократна ...

... повиши и разделното им събиране. До 2025 г. 77% от бутилките трябва да бъдат събирани, а до 2029 г. - 90%. Друг голям проблем са капачките и капаците. Те ще трябва да остават прикрепени към съдовете по време на употребата на продукта и ще важи от 3 юли 2024 г.


"Суровата реалност е, че по-бедните нации са изложени на риск ...

... Световната банка, едва около 35% от населението на развиващите се страни има достъп до интернет спрямо около 80% от популацията на напредналите икономики. Колко ще струва на бедните да преодолеят пандемията, за да могат да мислят изобщо за неща като климатичните промени и тръгване по пътя на по-доброто - !


На 22 април отбелязваме Световния ден на Земята. Датата 22

На 22 април отбелязваме Световния ден на Земята. Датата 22 ...

... на околната среда. На Деня на Земята ще се състои онлайн пресконференция, поставяща начало на кампанията #ClimateOfChange, в която младите хора ще бъдат призовани да се превърнат в главни действащи лица в едно общоевропейско движение, търсещо и предизвикващо „на промяна“ към по-добро, устойчиво за планетата и справедливо бъдеще за всички.Само 3% от земята по света остава екологично непокътната със

Само 3% от земята по света остава екологично непокътната със ...

... до 2030 г., за да спрат разрушаването на природния свят. „Полагането на усилия за опазване на тези непокътнати места е много важно“, каза Пламптре. „Те са толкова редки и специални и показват какъв е бил светът преди хората да оказали тяхното голямо въздействие, помагайки ни да осъзнаем колко сме загубили.“


Нивата на метан в атмосферата скочиха рязко през последната година, ...

... управление и устойчиво развитие - благотворителна организация, базирана във Вашингтон, която се фокусира върху краткотрайните замърсители на климата като метан. Намаляването на емисиите на метан може да забави глобалното затопляне по-бързо, отколкото намаляването на тези на въглеродния диоксид, смята той, тъй като метанът не се задържа толкова дълго в атмосферата.


До края на март месец ни очакват още една-две зимни

До края на март месец ни очакват още една-две зимни ...

... слънце, но да усещаме и зимата. Валежите ще спрат до към обяд и слънцето ще се покаже. През последните дни от седмицата снежната покривка ще се стопи, ще започне повишение на температурите. Петък, събота и неделя ще бъдат по-приятни дни. Поне засега не се вижда нещо притеснително края на месеца. 


Неуспехът да се намали замърсяването ще струва на правителствата стотици ...

... бъдат намалени средно с 2.48 стъпки до 2100 г., като за Индия и Канада понижението ще е с над пет, а Китай с осем. За сравнение - пандемията досега е довела до 48 понижения на държавен рейтинг от трите основни агенции между януари 2020 г. и миналия месец, казват изследователите.


От атмосферата на Земята с времето ще изчезне целият свободен

От атмосферата на Земята с времето ще изчезне целият свободен ...

... от атмосферата. Учените прогнозират, че промените в средата за живот ще доведат до смъртта на всички сложни аеробни организми, след което планетата ще бъде обитавана само от примитивни анаеробни микроби. Затова всъщност и хората имат краен срок, в който "да се изнесат" от планетата, ако искат да оцелеят като вид.Американският президент Джо Байдън обсъди с канадския премиер Джъстин по

Американският президент Джо Байдън обсъди с канадския премиер Джъстин по ...

... на борбата с изменението на климата. В речта си пред... Лидерите на двете държави проведоха 30-минутен телефонен разговор. Както каза тогава канадското правителство, дискусията беше „топла и приятелска“ и страните „намериха общ език“ за борба с пандемията и нейните икономически последици, киберсигурността, международните отношения и борбата с изменението на климата.


Доклад предупреждава за

Доклад предупреждава за "катастрофален" спад на сладководните риби, като близо ...

... са се сринали с 94%. Докладът „Забравените риби в света“ е на 16 природозащитни групи, включително WWF, Лондонското зоологическо общество (ZSL), Global Wildlife Conservation и The Nature Conservancy. Авторите констатират безотговорно отношение от страна на хората към местообитанията на сладководните риби, изразяващо се в замърсяване, строеж на язовири и канализация.


Небето над по-голямата част от Франция премина в бежов оттенък

Небето над по-голямата част от Франция премина в бежов оттенък ...

... разваля. Шофьорите на автомобили бяха посъветвани да не включват чистачките, а да измият пясъка на бензиностанциите със силна струя вода, за да се избегне образуването на много драскотини по стъклото. The color of the sky everywhere in this morning ... The colors of the end of the world ... —


Голямо количество сняг, паднало през януари в , остава в

Голямо количество сняг, паднало през януари в , остава в ...

... село Мерзуга в югоизточната част на страната, създавайки за известно време зимен пейзаж в районите на пясъчния масив Ерг Чеби. СНИМКИ: Karim Bouchetata След 100 години Сахара ще позеленее Покрайнините и сухите региони на Сахара могат отново да „позеленеят“ през следващите 100 години и да се превърнат в савана ...


Актьорът Хавиер Бардем, сътрудник на

Актьорът Хавиер Бардем, сътрудник на "Грийнпийс" в глобалната му кампания ...

... под въпрос мащаба на климатичната криза“, написа носителят на "Оскар" в своя профил в Инстаграм. Тезата е, че като има такива бури, явно няма глобално затопляне - тотално неразбиране на механизма на промяна на климата и как заради повишаването на температурите се създават студени фронтове заради топене на ледници например.В допълнение към икономическия колапс, пропуските в образованието и депресията,

В допълнение към икономическия колапс, пропуските в образованието и депресията, ...

... предлага само при поискване. Изхвърлените маски и ръкавици до голяма степен подкопаха напредъка, постигнат от тези мерки, посочва Washington Post. „Вече са навсякъде“, оплаква се Гонсало Крус, 62-годишен, който събира боклук по улиците на квартал Фрутвейл в Оукланд. В същото време „всеки ден има все повече и повече“, уверява той.


паднаха с рекордните 7% през текущата година, информира БГНЕС. Това

паднаха с рекордните 7% през текущата година, информира БГНЕС. Това ...

... 0,9 милиарда тона в края на Втората световна война и 0,5 милиарда тона през 2009 г. в разгара на финансовата криза. До 2050-та - нулеви въглеродни емисии в Япония Японският министър-председател Йошихиде Суга днес оповести краен срок до 2050 г. за третата по големина икономика в света да стане неут...


До края на века за Земята остава тенденцията да се

До края на века за Земята остава тенденцията да се ...

... на замърсяването с въглерод: Най-богатите страни (1%) представляват повече от два пъти от общото генериране на емисии от най-бедните 50%. ООН заяви, че тази група трябва да намали въглеродния си отпечатък с 30 пъти, за да остане в съответствие с целите на Парижкото споразумение. Защо Арктика се топи, четете .


Арктика е в тежко положение, предупреждават учените.  Рик Томан, специалист

Арктика е в тежко положение, предупреждават учените.  Рик Томан, специалист ...

... страни дадоха своя принос за тазгодишната версия, която беше публикувана на годишната конференция на Американския геофизичен съюз. През последните години изследователите на Арктика все повече осъзнават, че регионът се движи от климат, който се характеризира с по-малко лед и сняг, а повече с разтопени ледници и дъжд. Темата продължава .


Учени от Сибирския федерален университет (SFU), установиха, че изригванията на

Учени от Сибирския федерален университет (SFU), установиха, че изригванията на ...

... и 542 г. сл. н. е., когато изригването на неизвестен вулкан води до глобално охлаждане в районите на Северния Атлантик, Европа, Източна Азия, включително Сибир. През тези години лятната температура е спаднала средно с 4°C в сравнение със средните му стойности за последните 2000 години", каза Чуракова, цитирана от агенцията.Размерът на морския лед в Арктика е бил рекордно малко

Размерът на морския лед в Арктика е бил рекордно малко ...

... един до два градуса по-топла, се казва в изявление на DMI. Институтът заяви, че това следва тенденцията, наблюдавана през последните години, която беше определена като "порочна спирала". Спящ метанов гигант „се събуди“ в Арктика Експедиция откри нов източник на парникови газове край източносибирския бряг, передаде „Гардиан“. Учените са открили доказ...


Близо 230 000 тона се изхвърлят в всяка година. Това

Близо 230 000 тона се изхвърлят в всяка година. Това ...

... работят съвместно за препроектиране на процесите и веригите за доставки, да инвестират в иновации и да приемат устойчиви модели на потребление и подобрени практики за управление на отпадъците, за да затворят пластмасовия кран“, каза Антонио Троя, ръководител на Центърът за средиземноморско сътрудничество на IUCN със седалище в Малага, Южна Испания.


е убило 476 000 новородени през 2019 г., с най-големите

е убило 476 000 новородени през 2019 г., с най-големите ...

... бъде ключов фактор за смъртта на тези най-малки бебета", добави той. Като цяло докладът установява, че замърсяването на въздуха е довело до 6,7 милиона смъртни случая в световен мащаб през 2019 г., което го прави четвъртата водеща причина за смърт след високото кръвно налягане, употребата на тютюн и хранителните рискове.


Причината за няколко случая на засядане на в плитчините в

Причината за няколко случая на засядане на в плитчините в ...

... много силни и отливи. Това е основната причина. естествено за дивата природа ", каза Лисицин, цитиран от БГНЕС. Според него през цялата година се случват ситуации, когато морските животни засядат в плитки води. „Имаше новолуние, сега расте нов месец и през тези периоди приливите и отливите са максимални“, твърди експерта.


Причината за няколко случая на засядане на в плитчините в

Причината за няколко случая на засядане на в плитчините в ...

... много силни и отливи. Това е основната причина. естествено за дивата природа ", каза Лисицин, цитиран от БГНЕС. Според него през цялата година се случват ситуации, когато морските животни засядат в плитки води. „Имаше новолуние, сега расте нов месец и през тези периоди приливите и отливите са максимални“, твърди експерта.


Благодарение на активно топящите се в Алпите ледници, група археолози

Благодарение на активно топящите се в Алпите ледници, група археолози ...

... дори се появи нова област, наречена ледникова археология. Дълго време учените смятаха, че доисторическите хора не са напускали високите планини, но направени неотдавна проучвания опровергаха тази теория. Откритията дават основание да се смята, че хората са се качвали толкова високо в планините, за да търсят кристали и различни полезни изкопаеми.


в Австралия е загубил повече от половината от коралите си

в Австралия е загубил повече от половината от коралите си ...

... да се възстановява, но неговата устойчивост е компрометирана в сравнение с миналото, тъй като има по-малко бебета корали и по-малко възрастни, способни да се размножат". Разпростиращ се на над 2300 км. Големият бариерен риф е обявен за обект на световното наследство през 1981 г. заради „огромното научно и природно значение“.


Миналият месец земната повърхност е била по-топла, отколкото през който

Миналият месец земната повърхност е била по-топла, отколкото през който ...

... маса в океана по-бързо, отколкото по всяко време през последните 12 000 години, според проучване миналата седмица. През 2019 г. ледената обвивка, която съдържа достатъчно замръзнала вода, за да повдигне глобалните океани на 7 метра, изхвърля повече от половин трилион тона вода всеки ден, или шест олимпийски басейна всяка секунда.


над Антарктика е с най-големи размери за последните години, предупреждават

над Антарктика е с най-големи размери за последните години, предупреждават ...

... добавя той. "Със завръщането на слънчевата светлина на Южния полюс от няколко седмици, наблюдаваме продължаващо изтъняване на озоновия слой над района", казва още Пьош. Озоновата дупка над Южния полюс намалява Дупката в озоновия слой над Антарктика, която в по-голямата си част е предизвикана от човешката дейност, продължава да намалява. Според...


Скелети на тюлени, останки от октоподи и морски таралежи са

Скелети на тюлени, останки от октоподи и морски таралежи са ...

... не са заявили за никакви промишлени аварии или необичайни събития наскоро в региона. През уикенда губернаторът на Камчатка Владимир Солодов заплаши с уволнение служители, които понечат да разкрасят и омаловажат ситуацията. Той обеща да изпрати проби за анализ в Москва, за да установи реалните факти. Още по темата четете .


Европа преживява нетипично начало на есента, белязано от екстремни метеорологични

Европа преживява нетипично начало на есента, белязано от екстремни метеорологични ...

... Франция необичайната жега, с която започна есента, отстъпи място на силен студ в някои планински райони, където е паднал обилен снеговалеж, както в Алпите, така и в Пиренеите. В Испания арагонските Пиренеи също са облечени в бяло, където в края на август вече е валял сняг, макар и не много.


Най-богатият 1% от световното население е отговорен за над два

Най-богатият 1% от световното население е отговорен за над два ...

... за въглеродни емисии Дания обяви, че политическите партии на страната са се споразумели за климатична сделка, която проправя пътя за увеличен данък върху въ... Oxfam призовава богатите да намалят потреблението си на CO2, да инвестират повече в обществена инфраструктура и да трансформират икономиката по съобразен с климата начин, пише БГНЕС.


Британският принц Чарлз предупреди, че кризата с изменението на климата

Британският принц Чарлз предупреди, че кризата с изменението на климата ...

... който самият се зарази с коронавирус през март, отдавна е привърженик на движението за устойчивост и глобални действия срещу климатичните промени. Въпреки пандемията: Рекордно ниво на парниковите газове в атмосферата Концентрацията на парникови газове в атмосферата достигна рекордно ниво тази година. Това се случва въпреки намалялата икономическа дей... Още: ""


Сезонът на тази година е толкова натоварен, че метеоролозите скоро

Сезонът на тази година е толкова натоварен, че метеоролозите скоро ...

... първоначално се използват само женски имена. Метеоролозите сега използват имена от шест списъка с подредба по азбучен ред на мъжки и женски имена, предлагани от Световната метеорологична организация. Последният път, когато се наложи да се прибегне до гръцката азбука, бе през сезона на 2005 г., включващ и опустошителния ураган Катрина.


на тази година е било най-горещото в Северното полукълбо, откакто

на тази година е било най-горещото в Северното полукълбо, откакто ...

... са били с 1.19 градуса по Целзий над нормата. Така лятото на 2020-та изпреварва досегашните рекордьори - 2019-та и 2016-та. Научно заключение: Жегата в Сибир - дело на човека Рекордната гореща вълна, която обхвана голяма част от Сибир през тази година, щеше да е "почти невъзможна" без влиянието на изменението...


Огромно парче лед, по-голямо по площ от френската столица Париж,

Огромно парче лед, по-голямо по площ от френската столица Париж, ...

... „Линкълн“ в Англия прогнозира, че топящият се лед в Гренландия може да повиши морското равнище с 10 до 12 сантиметра до 2100 година. Средните температури в региона са се повишили с около три градуса по Целзий от 1980 г. насам и се очаква да достигнат рекордни нива през 2020 г.


Коалите живеят в евкалиптовите гори в Югоизточна и Източна Австралия.

Коалите живеят в евкалиптовите гори в Югоизточна и Източна Австралия. ...

... към ствола на дървото, който има ефекта на кли... Правителството на Австралия заяви, че ще разгледа доклада и ще отговори "след време", заяви говорител на министър-председателя Гладис Береджиклян пред Reuters. Той добави, че те вече са предвидили 44 милиона австралийски долара (26,8 милиона евро) за стратегия за защита на коалите.


Ледените покривки на Гренландия и Антарктида, които съдържат достатъчно замръзнала

Ледените покривки на Гренландия и Антарктида, които съдържат достатъчно замръзнала ...

... нa лeдници, плaнини и лeдeни пoкривки мeжду 1994 и 2017 г., зa дa идeнтифицирaт въздeйcтвиeтo oт глoбaлнoтo зaтoплянe. Oпиcвaйки зaгубaтa нa лeд кaтo "пoтрecaвaщa", групaтa oткри, чe тoпeнeтo нa лeдници и лeдeнитe пoкривки мoжe дa дoвeдe дo дрacтичнo пoкaчвaнe нa мoрcкитe рaвнищa c дo eдин мeтър дo крaя нa вeкa.


Участници в експедицията на архипелага Нова Земя, откриха нов проток,

Участници в експедицията на архипелага Нова Земя, откриха нов проток, ...

... се слезе на брега са били осуетени от големи групи полярни мечки. В района, където са живели първите изследователи на Нова Земя по крайбрежието на протока Маточкин Шар, са открити кръст и украшение от XVIII век. Съвместната експедиция на арктическия архипелаг започна на 5 август и ще продължи до октомври.


Средната температура на Земята през последната ледникова епоха е била

Средната температура на Земята през последната ледникова епоха е била ...

... стане два пъти повече въглероден диоксид, температурата на планетата ще се повиши с 3,4 градуса, заявява един от авторите на изследването. Учените са уверени, че резултатите от проучването ще подобрят разбирането на изменението на климата на Земята и ще помогнат за разработването на най-добрите методи за борба с глобалното затопляне.


Учени от университетите в Лийдс, Единбург и University College London

Учени от университетите в Лийдс, Единбург и University College London ...

... климата на Държавния университет в Охайо. Според проучване на , 2010-2019 г. е било най-горещото десетилетие, регистрирано някога. Огромен ледник се топи и вещае глобална катастрофа Международна група учени са установили, че топенето на ледника Тотен е способно да повиши нивото на Световния океан с два метра и да пр...


Японски учени откриха, че ледът на дъното на ледника Ширази

Японски учени откриха, че ледът на дъното на ледника Ширази ...

... много важно учените да имат ясно разбиране за топенето на континенталния лед в Антарктида и по-точно да прогнозират колебанията на морското равнище. Български геолози откриха пет нови за Антарктида фосилни растителни вида След приключване на двумесечните биоложки изследвания от Националната програма за полярни изследвания (НППИ), в оставащите два месеца о...


Масивната ледена покривка на отбеляза рекордна загуба от 532 милиарда

Масивната ледена покривка на отбеляза рекордна загуба от 532 милиарда ...

... е преминала „преломна точка“ и сега е обречена да се разпадне, макар да е неизвестно в каква времева скала. От 1992 г. до 2018 г. Гренландия е загубила около четири трилиона тона маса, причинявайки повишаване на средното морско равнище с 11 милиметра, сочи проучване от декември 2019 г. в Nature.


Повишаването на средните годишни температури в Сащ е довело до

Повишаването на средните годишни температури в Сащ е довело до ...

... бърза за това. Последвалите наблюдения ще покажат дали това е така или не, обобщиха еколозите. Земя, колкото две Индии ще трябва, за да изхрани населението през 2050 година Дали сме наясно колко лоша е настоящата ситуация по света, що се отнася до сушата и продоволствената сигурност? Списък от плашещи стат...


Изследване в полеви условия, проведено от Националния център по океанография

Изследване в полеви условия, проведено от Националния център по океанография ...

... благотворителното дружество Morecambe Bay Partnership, базирано в Камбрия, което координира акции по почистване на плажа, каза пред BBC News: "Сега намираме повече маски за еднократна употреба, отколкото пластмасови торбички". Океаните губят кислорода си Климатичните промени и замърсяването лишават световните океани от кислород, алармират организации за опазване на околната среда, предад...


Тропическите зони на Земята се разширяват по посока на полюсите.

Тропическите зони на Земята се разширяват по посока на полюсите. ...

... от глобалното затопляне, предизвикано от антропогенни причини, пише още в анализа. За пръв път от 15 години: Няма да има конференция за климата на ООН Следващата конференция за климата ще се проведе през ноември 2021 година, а преговорите през 2020 година няма да се проведат поради пан... Темата продължава .


Тропическите зони на Земята се разширяват по посока на полюсите.

Тропическите зони на Земята се разширяват по посока на полюсите. ...

... от глобалното затопляне, предизвикано от антропогенни причини, пише още в анализа. За пръв път от 15 години: Няма да има конференция за климата на ООН Следващата конференция за климата ще се проведе през ноември 2021 година, а преговорите през 2020 година няма да се проведат поради пан... Темата продължава .


Пилотът на балон с горещ въздух е загинал, а двама

Пилотът на балон с горещ въздух е загинал, а двама ...

... и да се заплете в дърво. Пилотът е починал от раните си. Двамата ранени са в тежко състояние, но опасност за живота им няма. В спасителната операция са се включили над 100 души. Мястото на катастрофата край реката е стръмна скала и едно от най-сниманите природни явления в Рейнското дефиле.


Дневните температури през август на едно от най-студените места в

Дневните температури през август на едно от най-студените места в ...

... Температурата регистрирана там преди няколко дни е 17,6 градуса. Това е невероятен рекорд, невероятно висока температура. Обикновено по това време е около нула, най много 3 градуса, каза Уилфанд. Той уточни, че през август в Северна земя вече са поставени няколко рекорда. Температурата в този студен район надхвърли 20 градуса.


Гибелното покачване на моретата ще докара нов всемирен потоп, който

Гибелното покачване на моретата ще докара нов всемирен потоп, който ...

... стане Великобритания. Опитваме се да разберем глобалния мащаб на бедствията, свързани с крайбрежните наводнения, посочва Ян Йънг от Университета в Мелбърн пред CNBC, цитиран от 24 часа. Трябва да разберем, че такива промени ще настъпят до 2100 г. и трябва да имаме план как ще отговорим на тях, допълва той.


Най-малко 212 екоактивисти по света са били убити през 2019

Най-малко 212 екоактивисти по света са били убити през 2019 ...

... направи миналата година най-смъртоносната за екоактивистите, съобщи неправителствената организация Global Witness. Над две трети от убийствата са били извършени в Латинска Америка, пояснява БГНЕС. Реалният брой на жертвите е със сигурност е по-голям, тъй като някои убийства са нерегистрирани. Една от всеки десет жертви е жена, съобщиха от Global Witness.


Учени установиха, че до 2100 г. по-голямата част от субпопулацията

Учени установиха, че до 2100 г. по-голямата част от субпопулацията ...

... бели мечки в Арктика ще изчезнат, докато при умерено ниво на газовете субпопулациите ще може да се запазят. Учените изключват възможността белите мечки да се адаптират към постоянен живот на сушата. Според тях, изводите от направените изследвания би следвало да бъдат допълнителен стимул за въвеждането на мерки срещу глобалното затопляне.


Рекордната гореща вълна, която обхвана голяма част от Сибир през

Рекордната гореща вълна, която обхвана голяма част от Сибир през ...

... очакваме да виждаме по-често по света в затоплящия се климат", каза той. Само при 1 градус затопляне в резултат на Индустриалната революция, Земята вече е поразена от рекордни суши, диви пожари и супер бури, станали по-мощни от повишаващото се морско равнище. Още: "Русия се бори с огромни морски пожари (ВИДЕО)"


Температурите се повишиха с 10 градуса по Целзий над средните

Температурите се повишиха с 10 градуса по Целзий над средните ...

... на века", предупреждават още учените. Освен това почвите в района на вечно замръзване в Русия, Аляска и Канада държат два пъти повече въглерод - най-вече под формата на метан и CO2 - в сравнение с атмосферата - над 1,4 трилиона тона. Един тон въглерод е еквивалентен на 3,65 тона въглероден диоксид.


Топенето на ледовете във вечнозамръзналите територии може да изкара на

Топенето на ледовете във вечнозамръзналите територии може да изкара на ...

... в растителността и състава на видовете птици и риби на север. Топенето на ледовете в океана води до увеличаване на количеството метан, което, от своя страна, влияе на рифовете и те започват да се разрушават. Още: "Огромен скок на болните от коронавирус като абсолютна стойност, но процентно има леко понижение"


Популацията от бобри в Аляска и в други части на

Популацията от бобри в Аляска и в други части на ...

... евразийски региони с вечно замръзнала почва. Всичко това може да ускори топенето и да доведе до верижна реакция, благодарение на което замръзналите територии може напълно да изчезнат. Този факт трябва да се отчита при прогнозиране бъдещето на Арктика и начина, по който ще се промени обликът ѝ през следващите десетилетия.


Палеоклиматолозите са установили, че глобалното затопляне е върнало Земята на

Палеоклиматолозите са установили, че глобалното затопляне е върнало Земята на ...

... по-висока от предииндустриалните стойности, а нивото на водата в океана беше с 10 метра по-високо от сега. Изучаването на климата от онази ера ще помогне на учените да разберат какво очаква планетата в бъдеще, ако човечеството загуби войната с глобалното затопляне, заключават учените. 10 съвета за безопасност при горещо време


Температурите в Арктическия кръг вероятно са ударили рекорд за всички

Температурите в Арктическия кръг вероятно са ударили рекорд за всички ...

... около 10 градуса над нормата. По-рано през юни в части от Сибир бяха регистрирани 30 градуса по Целзий, докато през май в село Хатанга в Красноярския край на Русия - разположено в Арктическия кръг на 72 градуса на север - постави нов майски температурен рекорд от 25.4 градуса по Целзий.


Изследователи от университета в Колорадо (САЩ) и техните австралийски колеги

Изследователи от университета в Колорадо (САЩ) и техните австралийски колеги ...

... се отделят директно от океана в околната среда, което потвърждава първоначалната им хипотеза. "Очевидно Антарктида е изолирана от разпространението на бактерии от южните континенти. Това предполага, че Южният океан е един от малкото региони, в които антропогенната активност почти не е повлияла", каза Томас Хил, един от авторите на изследването.


Човешките въздействия върху местата на Земята с най-голямо разнообразие и

Човешките въздействия върху местата на Земята с най-голямо разнообразие и ...

... в днешния свят - неща като унищожаване на местообитанията и изменение на климата - нарастват бързо", каза той и добави, че 515 вида с 1 000 или по-малко екземпляра вероятно ще изчезнат много скоро. Вижте още: Загубата на дива природа ще ни струва близо 9,9 трилиона долара до 2050 г.


По-стари, богати на въглерод тропически гори продължават да изчезват с

По-стари, богати на въглерод тропически гори продължават да изчезват с ...

... загубите на гори в сравнение с 2018 година. Но Боливия отбелязва загуби с 80% по-големи от всяка друга година, след като пожарите по вина на селскостопанска дейност излязоха извън контрол. Почти 12% от сухата гора в Източна Боливия, в която живеят коренни жители, ягуари, гигантски броненосци и тапири, е изгорена.


Следващата конференция за климата ще се проведе през ноември 2021

Следващата конференция за климата ще се проведе през ноември 2021 ...

... на ледници, наводняване на редица островни държави, екстремни метеорологични събития и др. Изчезването на редица биологични видове, разпространението на болести и намаляването на ресурсите на подземните води ще повдигнат въпроса за продоволствената сигурност. Тази цел ще изисква намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 година с около една трета.


Повече от половината от потвърдените случаи на новата коронавирусна инфекция

Повече от половината от потвърдените случаи на новата коронавирусна инфекция ...

... циклично и допускат повторно избухване на епидемия в големи градове в средните ширини през есента на 2020 година. „Не можем да се основаваме на хипотезата, че разпространението на COVID-19 ще се прекрати с повишаването на температурите“, заявил главният автор на цитираната статията Хуан Чжунвей.   Всичко за коронавируса четете ТУК.


Големите горещини в Гърция от последните дни са били рекордни,

Големите горещини в Гърция от последните дни са били рекордни, ...

... през този период на годината температурата е минавала над 35 градуса. 10 от тези 18 случая са в последните 30 години, което е показателно за глобалното затопляне на климата. Метеоролозите казват, че в Източното Средиземноморие един от най-изявените признаци на глобалното затопляне е идването на жегата в необичайно ранни периоди.