Повишаването на глобалната температура над 1.5 C вероятно ще бъде

...
Повишаването на глобалната температура над 1.5 C вероятно ще бъде
Коментари Харесай

Новият доклад за климата на ООН: Ръководство за оцеляване за човечеството

Повишаването на световната температура над 1.5 C евентуално ще бъде достигнато още до 2030 година Значителните въздействия от изменението на климата ще стават доста по-лоши Човешката активност недвусмислено е причина за световното затопляне
Изгарянето на изкопаеми горива заплашва благосъстоянието на хората и стабилността на огромна част от живота на Земята, a шансът да избегнем най-тежките последици бързо се изчерпва, сочи извънредно притеснителния нов отчет на водещия международен теоретичен орган за климата - Междуправителствената група на Организация на обединените нации по изменението на климата (IPCC). Документът от общо 37 страници обобщава резултати, прочувани от групата през последните пет години, които възлизат на към 10 000 страници научна прозаичност.
Повишаването на световната температура над 1.5 C евентуално ще бъде достигнато още до 2030 година Значителните въздействия от изменението на климата ще стават доста по-лоши Човешката активност недвусмислено е причина за световното стопляне
Изгарянето на изкопаеми горива заплашва благосъстоянието на хората и стабилността на огромна част от живота на Земята, a шансът да избегнем най-тежките последици бързо се изчерпва, сочи извънредно притеснителния нов отчет на водещия международен теоретичен орган за климата - Междуправителствената група на Организация на обединените нации по изменението на климата (IPCC). Документът от общо 37 страници обобщава резултати, прочувани от групата през последните пет години, които възлизат на към 10 000 страници научна прозаичност.

Изводите в него са, че задачата, към която се сплотиха държавните управления в Парижкото съглашение - да се избегне повишение на световната температура над 1.5 C, най-вероятно ще бъде пропусната. Светът към този момент се е затоплил с над 1.1 C и в този момент специалистите споделят, че има възможност да се надвиши 1.5 C още през 2030 година

Докладът обрисува забележителните въздействия, които изменението на климата към този момент оказва върху света, и изяснява, че те ще стават доста по-лоши. Очаква се да вземем за пример до 2100 година рискови крайбрежни наводнения, които се случваха един път на век, да се случват най-малко един път годишно в половината от местата за премерване на приливите и отливите в света - места, където се вършат записи на морското ниво.
Реклама
В документа се споделя още, че чистата сила и технология могат да бъдат употребявани, с цел да се избегне възходящото климатично злополучие, а бързото понижаване на изкопаемите горива може да предотврати най-лошите последствия от изменението на климата. Но с цел да се случи това, всички страни би трябвало да придвижат своите проекти за нулева чиста консумация с едно десетилетие, уточни и генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, съгласно който отчетът е " управление за оцеляване за човечеството ".

В отговор на апела на отчета за по-спешни дейности, генералният секретар на Организация на обединените нации приканва страните да придвижат своите проекти за чисто нула с едно десетилетие.

" Лидерите на развитите страни би трябвало да се ангажират да доближат чистата нула допустимо най-близо до 2040 година, границата, която всички те би трябвало да се стремят да съблюдават ", сподели той в изказване. Той също по този начин приканва Индия и Китай, които оповестиха проекти за нулева нетност за интервала след 2050 година, също да опитат да ги придвижат с десетилетие напред.

Докладът акцентира няколко момента за изменението на климата и неговото влияние:
Реклама
Емисиите на парникови газове, генерирани от човешката активност, недвусмислено са причина за световното стопляне и те не престават да нарастват, като някои страни и групи способстват доста повече от други. Светът би трябвало да понижи излъчванията на парникови газове до 60% под равнищата от 2019 година до 2035 година Добавянето на тази цел е значим подробност по пътя към нулеви чисти излъчвания (досега декларираните цели са фокусирани върху 2030, 2040 и 2050 г.) Това основава съответна цел за идващите 10-годишни обещания за климата, които страните ще поемат през 2025 година Широко публикувани и бързи промени в планетарните системи към този момент са настъпили, като тяхното влияние визира непропорционално популациите по света. Повече от 3 милиарда души са мощно уязвими от изменението на климата. Адаптирането към новата климична действителност напредва, само че не задоволително. Настоящите равнища на финансиране са незадоволителни. Повишеното стопляне ще затрудни акомодацията. Рисковете нарастват правопропорционално нана стоплянето. " Дълбоките, бързи и устойчиви " съкращения на излъчванията могат да избегнат някои бъдещи промени, само че не и други. Светът ще надвиши 1.5 C на стопляне " в близко бъдеще ", в случай че излъчванията не доближат пик преди 2025 г, след което да стартират да спадат. Надвишаването на растежа на температурата с 1.5 градуса не е наложително необратимо съгласно отчета, само че евентуално ще изисква и широкомащабно потребление на технологии за премахване на въглероден диоксид. Учените считат, че потреблението им може да е реален проект за връщане на температурата на Земята под надзор. Някои обаче имат своите подозрения, като споделят, че тези технологии са още недоказани.

" Знаем какво би трябвало да се направи, само че частта за премахване на въглерода и концепциите за хващане и предпазване на въглерод са голямо разпръскване от задачите ", сподели Лили Фюр от Центъра за интернационално екологично право. " Но мисля, че последователите на тези технологии ще го завъртят по този начин, че да кажат, че това е голям апел за вложения в премахването на въглерода, което сякаш ще реши казуса. "

IPCC разгласява проучванията и анализите си на климата в своя шести цикъл работа по тематиката от 2018 г насам. Глобалните излъчвания от този момент обаче не са намалели, а са траяли да нарастват, което постанова по-драстични и незабавни стъпки за тяхното ограничение съгласно специалистите. Скорошното постигане на чисти нулеви излъчвания е от решаващо значение, считат те.В същото време страни, коиито са най-големите източници на излъчвания в света - като Китай, към момента уголемяват тази инфраструктура.

В същото време климатичните опасности ескалират. " Трупат се от ден на ден доказателства за метеорологични крайности като горещи талази, значителни превалявания, суши и тропически циклони, както и доказателствата, че те са резултат от човешкото въздействие ", пишат учените.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР