Според специалистите от Центъра по прогнозиране на климатичните изменения при

...
Според специалистите от Центъра по прогнозиране на климатичните изменения при
Коментари Харесай

Ел Ниньо чупи 65-годишни рекорди

Според експертите от Центъра по прогнозиране на климатичните промени при Националното ръководство за океанографски и атмосферни проучвания (NOAA) в Съединени американски щати, тази година явлението Ел Ниньо, получило прозвището Брус Лий, може да стане едно от най-силните за последните 65 години.

Явлението Ел Ниньо е съмнение на температурите на повърхностния воден пласт в екваториалната част на Тихия океан, оказващо доста въздействие върху климата. Жителите на Калифорния, които се огъват под сушата, се надяват, че в района ще дойдат дъждове, само че климатолозите предизвестяват, че обилни превалявания в Калифорния са падали единствено в 50% от случаите, когато Ел Ниньо е бил в действителност мощен.

Майк Халпър, зам.-директор на Центъра по прогнозиране на климата в NOAA, споделя, че сушата от въздействието на течението ще се усилва. Веднъж на няколко години скокът на температурата в Тихия океан става по-силен. В резултат Ел Ниньо променя времето по целия свят, като въздейства на Съединените щати в зимния интервал. В допълнение към сушата в Калифорния Ел Ниньо носи тежки дъждове и сняг в огромни области от южната и източната част на Съединени американски щати.

Карта на температурните аномалии (градуси по Целзий), 13 август 2015 година © NOAA

Ел Ниньо има наклонност да провокира проблеми и в други страни по света, провокирайки сезон на урагани в Атлантика. Големи стихии може да връхлетят и Хаваите. Тази година интензивността на тропическите циклони в Тихия океан е доста по-висока от всекидневно.

Според учените през 2015 година Ел Ниньо може да хвърли предизвикателство на предходните рекордьори 1997–1998, 1982–1983 и 1972–1973 година. Спътниковите наблюдения демонстрират, че в този момент това събитие е по-силно, в сравнение с през 1997–1998 г., наричано „ кралско “.

Според австралийските метеоролози през 2015 година Ел Ниньо се е засилил по-рано от нормалното. Активната фаза на явлението нормално стартира през юли и продължава до ноември, само че тази година то е достигнало прагови стойности в тропическата част на Тихия океан още през май.

Учените са на мнение, че наводненията в Парагвай също са свързани с Ел Ниньо.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР