Силни вулканични изригвания във високите ширини могат съществено да повлияят

...
Силни вулканични изригвания във високите ширини могат съществено да повлияят
Коментари Харесай

Изригване на вулкан задълго може да повлияе на климата

Силни вулканични изригвания във високите ширини могат значително да повлияят на световната климатична система за дълги години, описват представители на Стокхолмския университет, като се опират на проучване, оповестено в сп. PNAS.

„ Нашето проучване за първи път демонстрира, че обилни вулканични изригвания във високите ширини оказва огромно въздействие на световната климатична система в продължение на десетилетия “, споделя Франческо Паусата от катедрата по метеорология на Стокхолмския университет.

Проведени по-рано проучвания в тази област са били съсредоточени главно на краткотрайните резултати след изригване, защото задържането на вулканичните частици във въздуха е лимитирано до две-три години. По-ранните проучвания също се отнасяли за изригвания в тропическите зони, защото се считало, че изригванията във високите ширини имат единствено местни резултати.

Шведските учени считат, че мощните изригвания на вулканите във високите ширини на Северното полукълбо през лятото провокират мощно изстудяване на половината от земното кълбо.

Това може да докара до промени в атмосферата и циркулацията на потоците вода в Тихия океан в първите осем-девет месеца след изригването. Изменената атмосферна циркулация отслабва пасатите над западната и централната част на Тихия океан, което може да докара до резултат, сходен на Ел Ниньо, който се съпровожда с влияещи на климата съмнения на температурите в Тихия океан.

Климатичният модел на учените от Стокхолм посочил също по този начин, че вулканичните изригвания във високите ширини водят и до увеличаване на океанската циркулация през Атлантическия океан в първите 25 години след изригването с следващо смъкване, което продължава не по-малко от 35 години.

„ Това изменение на океанската циркулация може да въздейства на климата в тропиците и по подобен метод – на климата на цялата Земя, в продължение на десетилетия “, заключава откривателят.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР