Унищожаването на всички известни на човечеството запаси от нефт, газ,

...
Унищожаването на всички известни на човечеството запаси от нефт, газ,
Коментари Харесай

Катастрофални последствия очакват Земята

Унищожаването на всички известни на човечеството ресурси от петрол, газ, въглища и други изкопаеми типове горива ще докара до цялостно изгубване на цялата ледена шапка на Антарктида и повишение на морското ниво с 60 метра.

Това пишат климатолози в публикация, оповестена в сп. Science Advances.

„ Установихме следното – в случай че не желаеме Антарктика да се разтопи напълно, повече не можем да извличаме гориво от недрата на Земята и да изхвърляме въглероден диоксид в атмосферата, както сме го правили по-рано и го вършим в този момент.

Ако не прекратим това, то тези земи, които в този момент се явяват дом за цялостен един милиард души, ще се озоват под вода в близко бъдеще “, споделя Кен Калдейра (Ken Caldeira) от Института за просвета „ Карнеги “ в Станфорд (САЩ).

Както изяснили Калдейра и сътрудниците му, пагубни последици заплашват Земята даже в случай че не бъдат изгорени всички въглеводородни ресурси и изкопаеми горива, а единствено 8–10% от тяхната маса. В подобен случай ще се разрушат освен ледниците в западната част на Антарктида, само че и в нейната източна половина, което ще докара до повишение на морското ниво с няколко десетки метра.

Учените стигнали до този извод, като основали компютърен модел на това, по какъв начин ще се трансформира образът на Антарктика в околните 10 000 години по действието на растежа на световните температури, провокирано от антропогенни фактори.

По време на изчисленията откривателите не се спрели на относително „ скромните “ модерни индикатори и „ изгорили “ всички или забележителна част от запасите на изкопаеми горива.

Както изясняват учените, в случай че изгорим всичкото изкопаемо гориво в идващия век, то ледовете на Антарктида ще изчезнат изцяло даже не за 10 хиляди, а единствено за хиляда години. В резултат на това равнището на морето ще се увеличи с 60 метра, а огромна част от актуалните крайбрежни територии на доста страни от Азия и Европа ще се озоват под вода. Всяко столетие морското ниво ще пораства с три метра.

Резултатите от моделирането от нулеви излъчвания и погребение на въглеродния диоксид подземен (горе) до 100% изгаряне на въглеводородите (долу).
© Ken Caldeira and Ricarda Winkelmann

Дори в случай че политиците съумеят да се схванат по този въпрос през декември в Париж и изработят общ проект по какъв начин да удържат световното стопляне на отметката два градуса за настоящия век, бъдещето на Антарктика по този начин или другояче се намира под огромен въпрос, настояват Калдейра и сътрудниците му.

Западната част на нейните ледници, към този момент е дестабилизирана и нейната орис ще бъде неразбираема даже при реализация на всички климатични начинания. Във всеки случай учените предсказват, че морското ниво по-скоро ще се увеличи с няколко метра вследствие на топенето антарктическите ледове даже в случай че нищо неприятно не се случи.

Главният проблем се заключава в това, че климатолозите преди въобще не са разглеждали Антарктида като един от основните източници на повишение на морското ниво – тази роля учените отдавали на ледниците в Гренландия и ледения щит на Арктика, които се намират в много по-нестабилно положение.

Изчисленията на Калдейра и сие демонстрират, че ледената ризница на Антарктида се явява толкоз пълновръстен състезател в тази злополука, както и северните ѝ събратя.

РИА Новости

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР