Русия е арестувала двама журналисти, които са работили с международни

...
Русия е арестувала двама журналисти, които са работили с международни
Коментари Харесай

Русия е арестувала двама журналисти заради работата им с Навални

Русия е арестувала двама публицисти, които са работили с интернационалните новинарски издания, написа Би Би Си. Единият арестуван е Сергей Карелин - съветски и израелски жител. Той е упрекнат в „ екстремизъм “ по отношение на хипотетична работа за фондацията на починалия опозиционен водач Алексей Навални.

Ден по-рано с обвиняване се е сдобил и е бил арестуван Константин Гъбов, който е работил с разнообразни медии, измежду които Ройтерс.

И двамата мъже са изправени пред присъди от най-малко две години затвор, в случай че бъдат наказани за хипотетично „ присъединяване в екстремистка организация “.

„ Асошиейтед прес е мощно обезпокоена от задържането на съветския видеожурналист Сергей Карелин “, се споделя в изказване на американската организация. „ Търсим спомагателна информация. “

Карелин и Габов са упрекнати, че са помогнали за подготовката на видеоклипове за канала в YouTube на Алексей Навални.

През 2021 година организации, свързани с господин Навални, бяха неразрешени като „ екстремистки “ – което значи, че тези, които ги поддържат, рискуват затвор.

Журналистът на Forbes Русия, Сергей Мингазов, също беше задържан тази седмица. Обвинен е, че подлага на критика съветската войска. През 2022 година Русия одобри закон, налагащ затвор до 15 години за разпространяване на „ подправени “ вести за армията.

41-годишният Карелин е работил за Асошиейтед прес и немската социална телевизия Дойче Веле. Гъбов е продуцент на свободна процедура, който е работил за организации, в това число Ройтерс.

Репортерът на Wall Street Journal Евън Гершкович бе арестуван повече от година по обвинявания в шпионаж. Във вторник московски съд във вторник отхвърли жалбата на американския жител против удължаването на предварителния му арест.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР