Необходимо е незабавно и съществено съкращаване на емисиите парникови газове.

...
Необходимо е незабавно и съществено съкращаване на емисиите парникови газове.
Коментари Харесай

Океанолози предупреждават за необратими изменения в океана

Необходимо е неотложно и значително редуциране на излъчванията парникови газове. В противоположен случай ще забележим необратими последици – ще пострадат морските екосистеми. За това предизвестява изследователска група от самодейността „ Океан 2015 “.

До индустриалната епоха равнището на въглероден диоксид в атмосферата е била 278 елементи на милион. Промишлеността го вдигнала с 40% до 400. Океанът е натурален „ ледник “ на планетата и по едно и също време „ долап “ за непотребните парникови газове. Той забавя стоплянето на планетата.

За тези си свойства океаните са заплатили висока цена – температурата на водата до дълбочина 700 метра се е повишила, което кара някои типове да мигрират по-близо към полюсите в последните 10 години. Повишението на равнището на въглероден диоксид в доста райони пречи на коралите и мидите да образуват скелети от калциев карбонат. Ледниците се топят със заплашителна скорост, допринасяйки за повишението на морското ниво.

Ако излъчванията на въглероден диоксид останат на равнището от 2013 година, т.е. 36 милиарда тона на година, обстановката ще се утежни. Към края на века това ще повлияе на всички екосистеми на международния океан, което ще има последици за хората в областите, в които те употребяват Световния океан – без значение туризъм, лов на риба или плажуване. И океанът няма да може да продължава да минимизира въздействието на индивида върху околната среда.

В тази връзка откривателите напомнят:

  1. Океанът въздейства на климатичната система и има значима роля за хората.
  2. Антропогенното влияние върху климата въздейства на основните морски и крайбрежни типове, което се вижда още през днешния ден. Много от тези растения и животни в околните години ще се сблъскат с високи опасности, даже в случай че индивидът преуспее в снижаването на количеството излъчвания.
  3. Необходимо е незабавно и значително редуциране на излъчванията на въглероден диоксид, с цел да се избегнат необратими последици за океанските екосистеми и техните благоприятни условия, които са нужни на индивида.
  4. С увеличението на въглеродния диоксид в атмосферата методите, които типовете употребяват за отбрана и акомодация, стават по-малко ефикасни. Те не съумяват да се приспособят и в следствие измират.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР