Учени от университета на Лийдс (Великобритания) са установили, че обемът

...
Учени от университета на Лийдс (Великобритания) са установили, че обемът
Коментари Харесай

Ледовете през 2013 се топили по-бавно, но това била само пауза

Учени от университета на Лийдс (Великобритания) са открили, че размерът на арктичния хладилник значително се е нараснал след нетипично студеното лято на 2013 година.

Тогава ниската температура на въздуха забавила топенето на ледовете. Това свидетелства, че арктичните ледове са по-чувствителни към естествените промени през лятото, в сравнение с през зимата.

Това наблюдаване ще разреши на откривателите да предсказват промените в положението на ледника в бъдеще, написа eScienceNews.

Според водещия създател на проучването Рейчъл Тилинг (Rachel Tilling) лятото на 2013 година е било извънредно студено за последните 25 години. Това събитие разрешило на морските ледове северозападно от Гренландия да запазят своите размери.

„ Независимо че някои откриватели предвиждат понижаване на размерите на ледника за много дълготрайно време, в този момент знаем, че той може и доста да се усили “, отбелязва ученият.

Смята се, че размерът на арктическите ледове непроменяемо понижава от края на 70-те години на предишния век, въпреки че преди изстрелването на профилирания сателит CryoSat-2 точните оценки са били затруднени. Този сателит е екипиран със особено съоръжение, позволяващо да се мери дебелината и размерът на ледовете по цялото Северно полукълбо.

Провеждайки редица наблюдения с негова помощ, учените са стигнали до извода, че грешката, допускана от CryoSat-2 в оценката на дебелината на морския лед, е единствено към 2 мм.

Спътникът работи към този момент пет години, само че през днешния ден са насъбрани незадоволително данни, с цел да се вършат дълготрайни прогнози.

Според проф. Анди Шефърд (Andy Shepherd), съавтор на проучването, по-доброто схващане на факторите, влияещи на размерите на арктическия хладилник, ще разрешат да се вършат по-надеждни прогнози за този значим съставен елемент от климата.

Изследователят разказал също, че без значение от следения приръст, температурата в бъдеще от ден на ден ще се покачва, а това значи, че обстановката от 2013 година единствено забавя общата наклонност към понижаване. Учените не желаят да пропущат неповторимата опция да наблюдават положението на морския лед, откакто задачата CryoSat-2 бъде приключена.

Изследователите възнамеряват да употребяват данни от спътника за премерване на дебелината на морския лед, с цел да подобрят моделите на сформиране на прогнози. Това на собствен ред ще разреши да предсказват по-точно промените на климата, а също ще помогне в планирането на активността на арктичните служби и навигацията.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР