Светът може да отчете нов среден температурен рекорд през настоящата

...
Светът може да отчете нов среден температурен рекорд през настоящата
Коментари Харесай

Климатолози: очаквайте рекордни температури тази или следващата година

Светът може да регистрира нов междинен температурен връх през актуалната 2023 г и/или през идната 2024 г поради комбинацията от изменение на климата и предстоящото завръщане на метеорологичния феномен " Ел Ниньо ", споделят климатолози пред " Ройтерс ". В последните три години - извънредно дълго време, международният климат бе под въздействието на феномена " Ел Ниня ", който кардинално намалява леко световните температури. Цикълът обаче завърши и тази година се чака да настъпи " Ел Ниньо ", който пък тъкмо назад - носи леко повишение на световните температури.Докладът бе оповестен в петък - Денят на Земята. Първите месеци на годината към този момент донесоха рисково време, като в Тайланд бяха регистрирани температури до рекордните 45.4 градуса по Целзий, а друга тежка гореща вълна в Индия взе и жертви.

Светът може да регистрира нов междинен температурен връх през актуалната 2023 г и/или през идната 2024 г поради комбинацията от изменение на климата и предстоящото завръщане на метеорологичния феномен " Ел Ниньо ", споделят климатолози пред " Ройтерс ". В последните три години - извънредно дълго време, международният климат бе под въздействието на феномена " Ел Ниня ", който кардинално намалява леко световните температури. Цикълът обаче завърши и тази година се чака да настъпи " Ел Ниньо ", който пък тъкмо назад - носи леко повишение на световните температури.

Докладът бе оповестен в петък - Денят на Земята. Първите месеци на годината към този момент донесоха рисково време, като в Тайланд бяха регистрирани температури до рекордните 45.4 градуса по Целзий, а друга тежка гореща вълна в Индия взе и жертви.
Лоша композиция
Климатичните модели допускат, че след три години " Ла Ниня " в Тихия океан светът ще влезе в цикъла на " Ел Ниньо ", по-топлия аналог на феномена, по-късно тази година. По време на " Ел Ниньо " ветровете, които духат на Запад по екватора, се забавят и топлата вода се изтласква на Изток, водейки до по-високи температури на повърхността на океана. " Ел Ниньо нормално се свързва с рекордни температури на световно равнище. Все още не е ясно дали това ще се случи през 2023 година или 2024 година, само че съгласно мен е по-вероятно да се случи, в сравнение с да не се случине ", споделя Карло Буонтемпо, шеф на Службата Copernicus на Европейски Съюз за наблюдаване на Земята, представен от " Ройтерс ". Климатолозите допускат, че феноменът ще се завърне в края на бореалното лято (към септември). Възможно е да се развиване мощен " Ел Ниньо " още към края на годината, споделя Буонтемпо.

Най-горещата година в света до момента е била 2016 година - това съответствува със мощния " Ел Ниньо ", макар че изменението на климата подхранва рискови температури даже в години без това събитие. Последните осем години да вземем за пример бяха осемте най-горещи в историята на света, отразявайки по-дългосрочните трендове в стоплянето, провокирано от парниковите газове. Учените смятата, че температурите, подхранвани от " Ел Ниньо ", могат да влошат въздействието на изменението на климата, което страните към този момент изпитват - в това число тежки горещи талази, суша и горски пожари. " Ако Ел Ниньо се развие, има огромен късмет 2023 година да бъде още по-гореща от 2016 година - като се има поради, че светът продължава да се затопля, до момента в който хората не престават да горят изкопаеми горива ", споделя и преподавателят в Grantham Institute на Imperial College London Фридерике Ото пред " Ройтерс ".
Реклама
Учените от службата " Коперник " разгласиха неотдавна и отчет, в който се правят оценка климатичните крайности в света предходната година - петата най-топла в историята. Европа претърпя най-горещото си лято в историята през 2022 година, до момента в който провокираните от изменението на климата рискови дъждове предизвикаха пагубни наводнения в Пакистан, а през февруари равнищата на ледената завивка в Антарктика доближиха рекордно ниско равнище. Средната световна температура в света в този момент е с 1.2 C по-висока, в сравнение с в прединдустриалните времена. Въпреки че множеството от огромните източници в света дават обещание да понижат чистите си излъчвания до нула в идващите години, световните излъчвания на CO2 през предходната година продължиха да нарастват.
Свързани публикации Отминалият месец март е бил вторият най-топъл март в света 17 април 2023, 15:35 Илюзия ли е, че трилион новозасети дървета могат да спасят климата 16 април 2023, 16:44 Организация на обединените нации: Светът има по-малко от десетилетие, с цел да избегне климатично злополучие 21 март 2023, 07:05
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР