Учен от Саутхемптънския университет е подготвил научно изследване на климатичния

...
Учен от Саутхемптънския университет е подготвил научно изследване на климатичния
Коментари Харесай

Може ли да бъде реален сценарият на „След утрешния ден“?

Учен от Саутхемптънския университет е подготвил научно проучване на климатичния сюжет, показан във кино лентата „ След утрешния ден “.

В лентата от 2004 година стоплянето на климата провокира внезапен срив на термохалинната океанска циркулация, наричана още Голям океански конвейер. Това води до пагубни събития, да вземем за пример торнадо, разрушаващо Лос Анджелис, потапяне на Ню Йорк и заледяване на Северното полукълбо.

Макар че научната меродавност на кино лентата е подлагана на рецензия от климатолозите, сюжетът за внезапен срив на термохалинната океанска циркулация като разследване на антропогенния парников резултат, в никакъв случай не е обсъждан като един от актуалните климатични модели.

Като употребявал немския климатичен модел ECHAM в Института „ Макс Планк4 в Хамбург, проф. Сибрен Дриджфхаут (Sybren Drijfhout) разкрил, че в случай че световното стопляне и сривът на термохалинната океанска циркулация се случат по едно и също време, през идващите 20 години Земята ще се охлажда, а няма да се затопля.

След това световното стопляне ще продължи, като че ли нищо не се е случвало, само че междинната температура ще се промени с към 0,8°C.

„ Планетата Земя ще се възвръща от срутва в термохалинната циркулация към 40 години. Глобалното стопляне ще продължи със актуалните темпове, само че наоколо до източната граница на Северния Атлантически океан (включително Британските острови) ще бъде належащо повече от столетие, с цел да се върне температурата към естествената “, споделя проф. Дриджфхаут.

Изследването е оповестено в сп. Nature.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР