Лунното затъмнение, което милиони хора по света наблюдаваха в нощта

...
Лунното затъмнение, което милиони хора по света наблюдаваха в нощта
Коментари Харесай

Лунното затъмнение доказало глобално застудяване, макар и незначително

Лунното затъмнение, което милиони хора по света следиха в нощта на 28 септември (само ние – не, защото плътни облаци закриха небето), се отличавало с огромна плътност на цветовете и по-тъмни оттенъци от нормално.

Според експертите на световно равнище това свидетелства за захлаждане на Земята, въпреки и нищожно.

Както разяснява Ричард Кин от Колорадския университет, лунните затъмнения могат да опишат доста за прозрачността на земната атмосфера, написа Spaceweather.com .

„ Когато стратосферата е замътнена от вулканична пепел и други аерозоли, лунните затъмнения нормално са тъмночервени. Когато стратосферата е относително транспарантна, лунните затъмнения са яркооранжеви “, разяснява ученият, профилиран в проучването на атмосферата.

Оптична дебелина на вулканичните аерозли. © spaceweather.com

Всичко това, по думите на експертите, има голямо значение, защото стратосферата директно въздейства върху климата. Чистата стратосфера разрешава на слънчевите лъчи свободно да доближават повърхността на планетата и да нагряват Земята.

От 1998 до 2008 година, изхождайки от характера на лунните затъмнения, стратосферата на Земята е била транспарантна, което в следствие е внесло принос в увеличението на световната температура.

Затъмнението на 28 септември 2015 година не било толкоз блестящо като преди. Опитните наблюдаващи от седем страни пресметнали, че блясъкът на Луната по време на затъмнението е бил с 0,4 единици по-малък от предстоящото. Снижението на яркостта е било към 33%.

Стив Албърс от Американското ръководство по проучване на океаните и атмосферата счита, че повода за това е натрупването на вулканични аерозоли в долните пластове на стратосферата.

„ Това се случва заради чилийския вулкан Калбуко, който изригна през април 2015 година Шест месеца по-късно ние към момента следим въздействието на това изригване и залезите в двете полукълба – и то евентуално е повлияло и на затъмнението “, разяснява Албърс.

Очакван и действителен искра на Луната по време на затъмнението. © spaceweather.com

Вулканичната пепел в стратосферата отразява слънчевата светлина, като по този метод охлажда земната повърхнина. Според Ричард Кин изригването на Калбуко и изпуснатият от него пласт пепел с оптична дебелина 0,01 е довело до намаление на температурата на планетата с към 0,04 градуса по Целзий.

Специалистите акцентират, че такова захлаждане е много нищожно. За съпоставяне – изригването на вулкана Пинатубо през 1991 година е довело до световно захлаждане от

0,6 градуса по Целзий и нечуван снеговалеж в планините на Колорадо в средата на юли. Сегашното захлаждане надали ще докара до нещо сходно. По-скоро, съгласно специалистите, то ще бъде обезщетено доста скоро.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР