Огромни територии буквално изчезват изпод краката на изследователите в Централната

...
Огромни територии буквално изчезват изпод краката на изследователите в Централната
Коментари Харесай

Пресъхващата Калифорния пропада под земята

Огромни територии безусловно изчезват отдолу под краката на откривателите в Централната котловина на Калифорния. Пропадането на земята единствено по себе си не е оригиналност за учените, само че съществено ги обезпокоили темповете на този развой, оповестява АР.

Пропадане на почвата в Калифорния се е случвало от време на време не едно десетилетие заради несъразмерната приложимост на подпочвени води от локалното население. Но ново проучване, извършено от учените на НАСА, посочило, че на обособени места земята ежемесечно пропада с съвсем 5 сантиметра, нанасяйки удар на инфраструктурата на повърхността.

Според създателите на проучването повода за ускорението на този развой е историческата суша, заради която голямо количество подпочвени води са били изпомпани от недрата на земята за къс интервал от време.

Не по-маловажна роля оказала и рекордно ниската снежна завивка в планините тази година, което единствено нараснало количеството източвани от локалните фермери и други консуматори подземни води.

Според отчета на учените, употребяващи сателитни изображения на Земята, в региона на гр. Коркоран почвата е пропаднала с 33 сантиметра за последните осем месеца, а предходната година част от калифорнийския акведукт е слегнала с 20 сантиметра за четири месеца.

Марк Колин, началник на калифорнийското министерство по водни запаси, споделя, че последната суша излязла скъпо на главния канал, който обезпечава вода на популацията.

Освен това, по думите му, поради сушата подпочвените води се изтощават редовно. В момента тяхното равнище е достигнало рекордно ниски стойности – с 3 метра под предходните антирекорди.

Постоянното проваляне на почвата към този момент е унищожило хиляди канализационни тръби в долината Сан Хоакин. С времето съгласно учените пропадането може доста да снижи размерите на водата в подземния водоносен пласт.

За да се понижи скоростта на пропадането на почвата и да се предотврати разрушението на настоящите обекти от инфраструктурата в Калифорния, била основана целева група, която в този момент с взаимоотношението на мастните управляващи и публични организации създава краткосрочни и дълготрайни рекомендации.

Освен това министерството на водните запаси инициира старт на стратегия по основаване на локално законодателство, отнасящо се до използването на вода, и проекти по предпазване на биоразнообразието. Стойността на програмата се прави оценка на 10 милиона $.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР