Пчелите в Северното полукълбо измират. Климатичните изменения са довели дотам,

...
Пчелите в Северното полукълбо измират. Климатичните изменения са довели дотам,
Коментари Харесай

Пчелите в Северното полукълбо са на границата на измиране

Пчелите в Северното полукълбо измират. Климатичните промени са довели до такава степен, че насекомите са принудени да напущат нормалните си места, само че те не са способни да се реалокират на север, в по-студените региони. До този извод са стигнали създателите на публикация в сп. Science.

Учените обобщили резултатите от над 423 000 наблюдения над 67 типа пчели, водени от 1901 година. Оказало се, че южната граница на териториите, които заемат насекомите, заради климатичните промени се е изместила с към 300 километра северно, само че северната граница останала на място. Пчелите, за разлика от доста растения и животни, не са могли да мигрират в студените региони и в следствие ареалът на обитанието им се е свил.

Биолозите считат, че пчелите понасят стоплянето по-тежко от да вземем за пример пеперудите – за разлика от последните този жанр инсекти е зародил не в тропическите области, а в умерения пояс. Учените подозират, че в северните региони за пчелите няма нужните растения или колониите от инсекти са прекомерно дребни, с цел да се утвърдят на новото място.

Впрочем към 25-30 % от типовете са се оказали устойчиви към промените на климата. Изучаването на тези инсекти (например земната пчела или американската Bombus impatiens) може да подскаже на експертите по какъв начин да спасят останалите.

Според откривателите хората могат да оказват помощ на пчелите да преживеят климатичните катаклизми и да не изчезнат от лицето на Земята. За начало може да посадим в своите парцели растения, които се харесват на тези инсекти – маточина, млечка, малини. Градинарите дано имат поради, че пчелите опрашват по-лесно простите цветя, в сравнение с елитните породи.

„ Розата за тях е като подарък за Коледа, до който им се постанова да стигат през 10 пласта опаковъчна хартия. А шипката е като торта, която споделя „ Изяж ме! “, отбелязва съавторът на публикацията Лоурънс Пакър (Laurence Packer).

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР