Ада Крандъл, ученичка в гимназията в Портланд, Орегон, всеки ден

...
Ада Крандъл, ученичка в гимназията в Портланд, Орегон, всеки ден
Коментари Харесай

В целия богат свят младите разлюбват колите

Ада Крандъл, ученичка в гимназията в Портланд, Орегон, всеки ден се нервира, когато членовете на фамилията я питат по кое време ще се научи да кара. Крандъл, която е на 16 години, е прекарала една четвърт от живота си в разногласия против насоченото към колите обмисляне на нейния град. На 12 стартира да посещава учебно заведение наоколо до основен път, по който всеки ден минават стотици камиони. Когато нейна учителка кани преподавател да приказва за замърсяването на въздуха, тя и нейните съученици са въодушевени. Година по-късно, тя отпътува до Салем, столицата на Орегон, с цел да упорства законодателите да одобряват по-строги закони за дизеловите мотори.

Ада Крандъл, ученичка в гимназията в Портланд, Орегон, всеки ден се нервира, когато членовете на фамилията я питат по кое време ще се научи да кара. Крандъл, която е на 16 години, е прекарала една четвърт от живота си в разногласия против насоченото към колите обмисляне на нейния град. На 12 стартира да посещава учебно заведение наоколо до основен път, по който всеки ден минават стотици камиони. Когато нейна учителка кани преподавател да приказва за замърсяването на въздуха, тя и нейните съученици са въодушевени. Година по-късно, тя отпътува до Салем, столицата на Орегон, с цел да упорства законодателите да одобряват по-строги закони за дизеловите мотори.

Въпреки това фамилията й към момента я кара да изкара шофьорска брошура. " На това се гледа като на билет за самостоятелност. Това е толкоз прославено ", споделя тя. Крандъл признава, че животът й би бил по-лесен, в случай че имаше достъп до кола - щеше да прекарва по-малко време в рейсове и би могла да кара до брега с приятелите си. Но тя ненавижда концепцията, че би трябвало да го прави. " Защо в обществото ни идентичността ни е толкоз обвързана с потреблението на коли? ", пита тя. " Ако избера да се съобразя и да изкарам шофьорската си брошура, това би било равнозначно на това да се предам. "
Източник: The Economist
Малко технологии дефинират 20-ти век повече от автомобила. На пръв взор любовната спекулация с персоналния автомобил продължава с неотслабваща мощ и през този век. Броят на водачите по международните пътища продължава да пораства съвсем на всички места. Разстоянието, изминато от американски водачи, доближи нов връх предходната година, съгласно данни на Федералната магистрална администрация. Но има подмятания, че това се трансформира. Хора като Крандъл демонстрират за какво. Получаването на шофьорска брошура в миналото е било съвсем повсеместен обред за прекосяване в зрелост. Сега това е нещо, което възходящо малцинство от младежи или пренебрегват, или на което интензивно се опълчват, в 20-те си и по-късно.
Реклама Подкрепа за анти-автомобилни политики
Това от своя страна стартира да основава повече поддръжка за анти-автомобилните политики, които се одобряват в градовете по света. От Ню Йорк до Норвегия, все по-голям брой градове и локални политици одобряват закони против колите, отстраняват места за паркиране, блокират пътища и трансформират разпоредбите за обмисляне, с цел да облагодетелстват пешеходците пред водачите. Ан Идалго, кметът на Париж със социалистически визии, се слави с това, че е " отвоювала " своя град за жителите му.

Активистите виждат коренна смяна. Дори преди няколко години " имахме възприятието, че ние сме странниците ", твърди Дъг Гордън, създател на " The War on Cars ", подкаст, основан в Ню Йорк. Сега, споделя той, " от ден на ден и повече определени чиновници заемат позиции, които [доскоро] бяха маргинални ". След един век, в който колите трансформираха богатия свят, правейки допустимо всичко - от покрайнини и супермаркети до заведения за хранене за коли и тапи в пиковите часове, инерцията може да стартира да се движи в друга посока.

Да стартираме с демографията, в страната трансформирана най-вече от появяването на колите.

Средностатистическият американски водач изминава доста повече всяка година от множеството негови съвременници от богатия свят: към 14 300 благи (23 хиляди км) през 2022 година, което е към два пъти повече от типичния французин. Близо един век строителство на пътища докара до разрастващи се градове, в които е мъчно да се придвижваш по различен метод. Град Джаксънвил, Флорида, да вземем за пример, се простира на 875 квадратни благи. С към 1 млн. поданици, това го прави единствено два пъти по-гъсто обитаем от цяла Англия, от която едвам 8% от територията се класифицира като " градска ".
Реклама В предградията се научих да карам
Върховният съд споделя през 1977 година, че притежаването на кола е " нужда " за всеки, който живее в Америка. До 1997 година 43% от 16-годишните в страната имат шофьорски книжки. Но през 2020 година, последната година, за която има данни, броят им е понижен до едвам 25%. Спадът обаче не е единствено при младежите. Един на всеки петима американци на възраст сред 20 и 24 години няма брошура, спрямо едвам един на всеки 12 през 1983 година Делът на хората с книжки е намалял за всяка възрастова група под 40 години и съгласно последните данни продължава да понижава. И даже тези, които ги имат, карат по-малко. Между 1990 година и 2017 година дистанцията, изминато от младежи в Америка, е намаляло с 35%, а при тези на възраст 20-34 години - с 18%. По-възрастните водачи са тези, които не престават да усилват трафика, защото бейби-бумърите (родени сред 1946 и 1964 г.), израснали с коли, не се отхвърлят от тях след пенсиониране.

Подобна наклонност се утвърждава и в Европа. Във Англия делът на младежите, способни да карат, е намалял съвсем на половина, от 41% на 21%, през последните 20 години. В страните от Европейския съюз има повече коли от всеки път. И въпреки всичко даже преди Ковид да изпразни пътищата, междинното разстояние, изминато от всеки от тях, е намаляло с повече от една десета от началото на 2000 година (Изключения са относително нови страни членки като Полша.) Дори в Германия, където моторът с вътрешно горене е стопански тотем, водачите натискат спирачките.

Тенденцията е изключително мощна в огромните градове. Едно изследване на пет европейски столици - Берлин, Копенхаген, Лондон, Париж и Виена - открива, че броят на пътуванията с кола, направени от работещи хора, са намалели доста след пика си през 90-те години. В Париж броят на осъществените пътувания на гражданин даже е паднал под равнищата от 70-те години на предишния век.

Никой не е изцяло сигурен за какво младите устояват на очарованието на притежаването на кола. Разрастването на интернет е една явна опция - колкото повече можете да пазарувате онлайн или да гледате филми вкъщи, толкоз по-малко е належащо да шофирате до града. Британски отчет, управителен от доктор Кирон Чатърджи от University of the West of England, оповестен през 2018 година, вижда повишаване на несигурните или неприятно платени работни места, спад в притежаването на жилища и наклонност да се прекарва повече време в просветителната система. Възходът на таксиметровите приложения като Uber и Lyft съвсем несъмнено също е съдействал за спада, както и по-високите застрахователни награди за млади водачи. Шофирането като цяло е по-скъпо. В Америка междинната цена за владение на транспортно средство и изминаване на 15 хиляди благи с него се е повишила с 11% през 2022 година до близо 11 хиляди $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР