Седемте рекордни години с най-ускорено топене на полярните ледове и

...
Седемте рекордни години с най-ускорено топене на полярните ледове и
Коментари Харесай

Леден куб с височина 20 км - толкова е загубила Земята за близо 30 години

Седемте рекордни години с най-ускорено размразяване на полярните ледове и загуба на лед са били в границите на последното десетилетие, а 2019 година е била най-лошата година в историята по този индикатор, демонстрира ново проучване. Топящите се ледени покривки в този момент са виновни за една четвърт от общото повишаване на морското ниво - петкратно нарастване от 1990 година насам съгласно IMBIE, интернационален екип от откриватели, който комбинира 50 сателитни изследвания на Антарктика и Гренландия, направени сред 1992 и 2020 година Техните открития под формата на отчет с име Mass balance of the Greenland and Antarctic ice sheets from 1992 to 2020, бяха оповестени през седмицата Безспорният извод е, че световното затопляние топи все по-ускорено полярните ледени покривки, покачва морското ниво и причиняв крайбрежни наводнения.Загубите на лед от Гренландия и Антарктида към този момент могат да бъдат надеждно измерени от космоса посредством следене на измененията в техния размер, гравитационно привличане или мразовит поток. НАСА и Европейската галактическа организация (ESA) отпуснаха финансиране на екипа на IMBIE през 2011 година с цел да събират сателитни записи за топенето на полярната ледена завивка. Данните се употребяват необятно от водещи организации, в това число от Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC). В последното си проучване екипът на IMBIE - който се управлява от Центъра за полярни наблюдения и моделиране към Университета само че Нортумбрия - комбинира 50 сателитни изследвания на Антарктика и Гренландия, с цел да дефинира скоростта на размразяване на леда. И открива, че полярните ледени покривки на Земята са изгубили 7560 милиарда тона лед сред 1992 година и 2020 година - еквивалентно на мразовит куб с височина 20 километра.

Седемте рекордни години с най-ускорено размразяване на полярните ледове и загуба на лед са били в границите на последното десетилетие, а 2019 година е била най-лошата година в историята по този индикатор, демонстрира ново проучване. Топящите се ледени покривки в този момент са виновни за една четвърт от общото повишаване на морското ниво - петкратно нарастване от 1990 година насам съгласно IMBIE, интернационален екип от откриватели, който комбинира 50 сателитни изследвания на Антарктика и Гренландия, направени сред 1992 и 2020 година Техните открития под формата на отчет с име Mass balance of the Greenland and Antarctic ice sheets from 1992 to 2020, бяха оповестени през седмицата Безспорният извод е, че световното затопляние топи все по-ускорено полярните ледени покривки, покачва морското ниво и причиняв крайбрежни наводнения.

Загубите на лед от Гренландия и Антарктида към този момент могат да бъдат надеждно измерени от космоса посредством следене на измененията в техния размер, гравитационно привличане или мразовит поток. НАСА и Европейската галактическа организация (ESA) отпуснаха финансиране на екипа на IMBIE през 2011 година с цел да събират сателитни записи за топенето на полярната ледена завивка. Данните се употребяват необятно от водещи организации, в това число от Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC). В последното си проучване екипът на IMBIE - който се управлява от Центъра за полярни наблюдения и моделиране към Университета само че Нортумбрия - комбинира 50 сателитни изследвания на Антарктика и Гренландия, с цел да дефинира скоростта на размразяване на леда. И открива, че полярните ледени покривки на Земята са изгубили 7560 милиарда тона лед сред 1992 година и 2020 година - еквивалентно на мразовит куб с височина 20 километра.

Полярните ледени покривки понижават всяка година от сателитния запис, а седемте години с най-високо размразяване са настъпили през последното десетилетие. Сателитните записи демонстрират, че в рекордната по загуби 2019 година ледените покривки са изгубили удивителните 612 милиарда тона лед. Тогава гореща вълна в Арктика през лятото докара до рекордно размразяване в Гренландия - 444 милиарда тона единствено там. Антарктида пък в същата година е изгубила 168 милиарда тона лед - шестият най-голям записан резултат - най-много от Западна Антарктика и Антарктическия полуостров, до момента в който ледената завивка на Източна Антарктика остава покрай положение на баланс, както е през цялия интервал на сателитно наблюдаване.
Промяната в ледената завивка и принос към повишението на морското ниво от другите източници съгласно проучването на IMBIE
Топенето на полярните ледени покривки е причинилопокачване от 21 мм на световното морско равнище от 1992 година насам, съвсем две трети (13,5 мм) от които идват от Гренландия и една трета от Антарктика.
Реклама
В началото на 90-те години топенето на ледената завивка е допринасяло единствено за дребна част (5,6 %) от покачването на морското ниво. Оттогава обаче се следи петкратно нарастване на топенето и в този момент то е отговорно за повече от една четвърт (25,6 %) от цялото повишаване на морското ниво. Ако ледените покривки продължат да губят маса с това движение, IPCC предвижда, че до края на века единствено те ще покачат световното средноморско равнище смежду 14.8 и 27.2 см. Д-р Инес Отосака от университета в Лийдс, която управлява изследването, споделя пред BBC, че " загубите на лед от Гренландия и Антарктика в този момент са главен фактор за покачването на морското ниво ".

Според учените непрекъснатото наблюдаване на ледените покривки е от решаващо значение за прогнозиране на бъдещото им държание в затоплящ се свят и за адаптиране към обвързваните с това опасности, пред които ще се изправят крайбрежните общности по света. Това е към този момент третия отчет за загубата на лед, направена от екипа на IMBIE. Първата и втората оценка бяха оповестени през 2012 година и 2018/19 година През последните няколко години ESA и NASA поставят целенасочени старания за пускане на нови сателитни задачи, способни да следят полярните райони. Проектът IMBIE се възползва от тях, с цел да създава по-редовни актуализации и за първи път към този момент е допустимо да се вършат графики на загубите на полярния лед всяка година.

Тази трета оценка от екипа на IMBIE, финансирана от ESA и NASA, включва екип от 68 полярни учени от 41 интернационалните организации, които употребяват измервания от 17 сателитни задачи, в това число за първи път от гравитационната задача GRACE-FO. Екипът съпоставя записите за загуба на лед от Антарктида и Гренландия, като употребява същите способи и обгръща същия интервал от време. Оценката към този момент ще се актуализира всяка година, с цел да се подсигурява, че научната общественост разполага с най-новите оценки за загубите на полярни ледове.
Свързани публикации Климатолози: очаквайте рекордни температури тази или идната година 22 април 2023, 09:53 Отминалият месец март е бил вторият най-топъл март в света 17 април 2023, 15:35 Илюзия ли е, че трилион новозасети дървета могат да спасят климата 16 април 2023, 16:44
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР