Далечният архипелаг Шпицберген, разположен само на 1300 км от Северния

...
Далечният архипелаг Шпицберген, разположен само на 1300 км от Северния
Коментари Харесай

Полярният Шпицберген позеленя (снимки, видео)

Далечният архипелаг Шпицберген, ситуиран единствено на 1300 км от Северния полюс, съставлява заснежена и заледена земя без ни една тревичка.

Но Шпицбергенското течение носи относително топла вода от юг във фиордите и заливите на Западен Шпицберген. Това е задоволително крайбрежните региони и долини да се покриват със зеленина през лятото.

9 август 2015 година © NASA

Източната част на Шпицберген, в противен случай – остава студена и снежна даже през летния интервал заради прохладния океански поток, който се движи на юг.

Горната фотография е направена от радиоспектрометъра MODIS на борда на спътника „ Аква “. На фотографията е архипелагът Шпицберген на 9 август 2015 година. Източното крайбрежие на архипелага е сковано от ледове, а на запад се виждат тревички, мъх и цветя.

Двете фотоси по-долу са направени от спътника „ Ландсат-8 “. Тук лятното „ позеленяване “ на Шпицберген е още по-очевидно. На долната фотография е долината Рейндален на 9 юли 2015 година; на горната е отново тя на 29 април 2015 година.

29 април 2015 година © NASA

Тъмнозелените сектори към езерото долу са блата, обрасли с Dupontia fischeri, Eriophorum scheuchzeri и торфен мъх. Светлозелените зони на фотографията са обрасли с Luzula confusa и полярна върба. Сивите области под снежните линии са скалисти сектори с най-малко растителност, въпреки че там пораства да вземем за пример полярен мак.

Шпицберген, 9 юли 2015 година © NASA

Шпицберген се явява дом за 178 типа висши растения, 39 типа мъх, 708 типа лишеи и повече от 750 типа гъби.

MODIS е разкрил, че с годините Шпицберген стартира да позеленява все по-късно и по-късно за 14 години наблюдения. Това било ненадейно, защото юнската температура за този интервал се е покачила с 1,47 градуса по Целзий, а юлската – с 0,44 градуса. За това време се е нараснало и количеството падащ през зимата сняг.

„ Влиянието на по-високите температури върху вегетационния интервал се обезврежда от огромното количество сняг през зимата, който след това се топи “, изяснява Стейн Рун Карлсен, еколог от Северния проучвателен институт.

На анимацията долу е показано разпределението на растителността на Шпицберген. Участъците с плътна растителност са обозначени със зелено, отчасти покритите с растения – с жълто, а регионите, в които зеленината е малко или няма въобще – с кафяво.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР