Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA)

...
Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA)
Коментари Харесай

Климатичен скандал в американския Конгрес, NOAA отказа данни

Националното ръководство за океански и атмосферни проучвания на Съединени американски щати (NOAA) отхвърли да съобщи на американския Конгрес научни данни, свързани с неотдавна оповестено проучване, в което климатолозите се усъмнили в забавянето на световното стопляне през XXI век, оповестява Nature.

Климатолозите от дълго време се интересуват от аргументите за загадъчното „ закъснение “ на промените на климата, което се следи от 1998 година. Засега измежду учените няма единно мнение какво провокира това закъснение. Част от откривателите приписват тази роля на водите на Световния океан, които интензивно гълтам въглеродния диоксид, а други – на антропогенните аерозоли в атмосферата на Земята.

Томас Карл (Thomas Karl) от Националния климатичен център за информация в Ашвил (САЩ) и сътрудниците му при започване на юни разгласили публикация в сп. Science, в която настояват, че това закъснение в действителност е нереалност, подбудена от статистически неточности и промяна на методите за премерване на температурите в морето.

Това проучване заинтересувало редица конгресмени републиканци, които призовали NOAA да им даде цялостен комплект с документи, въз основа на които бил изработен сходен извод. В тях, съгласно законодателите, влизат освен данните от наблюденията, само че и деловата и научна преписка сред членовете на групата, участваща в подготовката на публикацията за обява.

Както изяснява Nature, държанието на членовете на Камарата на представителите било обвързвано с две неща – с това, че доста републиканци не имат вяра в изменението на климата, и относително скорошния скандал „ климатгейт “, зародил след публикуването в мрежата на писма на климатолози, решили съгласно климатичните скептици да скрият обстоятелството за забавянето на растежа на световните температури, което е почнало през 1998 година.

Когато от NOAA предали научните данни на депутатите, само че отказали да разкрият кореспонденцията, един от създателите на самодейността – Ламар Смит, началник на комисията по въпросите на науката, космоса и технологиите, намерено декларирал, че учените „ фалшифицират резултатите “ и пречат на работата на Конгреса.

Заплахите на Смит не убедили управлението на NOAA и оттова не престават да отхвърлят откриване на данните. Подкрепили ги конгресмените демократи, които декларирали за „ напън “ на Конгреса върху учените и за това, че работата на Карл и сътрудниците му не се явява политическо заявление, а теоретичен текст. Това не разочаровало Смит и той заречен да продължи битката за истината.

„ NOAA би трябвало да признае закононарушението и да изясни за какво нейните представители са сметнали за належащо да подменят данните по подобен метод, че да получат резултат, нужен за реализирането на екстремисткия климатичен дневен ред, изповядван от настоящата администрация “, декларирал Смит и заречен да „ употребява всички благоприятни условия, позволени от Конституцията “, за разрешаване на обстановката.

РИА Новости

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР