Нивото на водата в Световния океан след 100–200 години неизбежно

...
Нивото на водата в Световния океан след 100–200 години неизбежно
Коментари Харесай

Световният потоп ни залива до 100–200 години

Нивото на водата в Световния океан след 100–200 години неизбежно ще се повиши с повече от метър, оповестява Франс прес, като се базира на НАСА.

„ Повече от 150 милиона души, от които множеството в Азия, живеят на един метър от настоящото ниво на водата “, отбелязва шефът по геонаука на НАСА Ммхаел Фрайлих (Michael Freilich).

Под опасност от потоп може да се окажат някои крайбрежни щати на Съединени американски щати, както и такива огромни градове като Сингапур и Токио, написа РИА Новости.

„ Има възможност, че той (потопът) изцяло ще изтрие от лицето на Земята някои нации, живеещи на островите в Тихоокеанския басейн “, добавил ученият.

Тъй като ледените покривки на Гренландия и Антарктида се топят все по-бързо, равнището на водата в океана също се повишава по-активно, в сравнение с в предходните години.

Професорът от Калифорнийския университет, глациологът Ерик Ригнот (Eric Rignot), акцентира, че защото температурата на атмосферата на планетата последователно нараства, темповете на размразяване на ледовете също се усилват.

Учените се разминават в оценките на това, с каква скорост ще се топят полярните ледове. Според данните от последния доклад на Междуправителствената група специалисти по изменение на климата равнището на водата към края на столетието ще се увеличи с 30–90 сантиметра.

Но в случай че ледовете се топят интензивно, единствено след 100–200 години равнището на водата в океана може да се повиши с три метра, отбелязва участникът в програмата на НАСА по проучване на криосферата Том Вагнер.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР