Нов модел предрича слънчевите цикли по-точно от всякога и резултатът

...
Нов модел предрича слънчевите цикли по-точно от всякога и резултатът
Коментари Харесай

След 15 години ще настъпи мини ледена епоха

Нов модел предсказва слънчевите цикли по-точно от всеки път и резултатът е, че слънчевата интензивност ще намалее с 60 % сред 2030 и 2040 година, което е единствено след 15 години. Земята ще навлезе в интервал, който учените назовават мини ледена ера.

Последният път, в който Слънцето и имало толкоз ниска интензивност се свързва с последната мини ледена ера, наречена Maunder Minimum.  Между 1645 и 1715 хората в северното полукълбо са претърпели поредици от много мразовити зими.

Предположението за новата ледена ера се базира на „ 11-годишният пулс “ на Слънцето. Активността на нашата звезда не е една и съща всяка година – измененията са циклични с интервал от 10 до 12 години. Това е намерено преди 172 години, само че учените към момента се мъчат да предрекат какъв ще бъде всеки обособен цикъл.

Но предходната седмица на националната среща на астрономите в Уелс, Валентина Жаркова (Valentina Zharkova), която е професор по математика в университета Northumbria в Обединеното кралство, е посочила модел, който може да предсказва по какъв начин ще наподобяват тези цикли. Моделът работи въз основата на динамо резултатът, който е в действие в два от пластовете на Слънцето. Жаркова споделя, че нейният модел може да предсказва тяхното въздействие с акуратност 97 %.

Какво в действителност са тези, по този начин наречени „ динамо резултати “? Те са част от геофизична доктрина, която изяснява по какъв начин придвижването на външното ядро на Земята реалокира течно желязо(проводник) през едва магнитно поле и по този начин се основава електрически поток. Този поток взаимодейства с движещите се течности под повърхността на Земята и по този начин се основават две магнитни полета по оста на въртене.

Моделът на Жаркова ползва тази доктрина за Слънцето. Предполага се, че тези динамо резултати се случват и на Слънцето. Наблюдават се два вътрешни пласта – един надълбоко в конвективната зона и един, който се намира покрай повърхността.

„ Открихме съставни елементи на магнитни талази, които се появяват по двойки и излизат от два разнообразни пласта на вътрешността на Слънцето. Приблизителната периодичност на вълните е 11 години. Чрез съчетание на двете талази и сравняване с действителни данни за настоящия цикъл на Слънцето, разбрахме че догатките са с акуратност 97 % “, изяснява Жаркова.

Моделът предсказва, че ще има два основни момента в идващите два 11-годишни интервала – Цикъл 25, чиито връх е през 2022 година и Цикъл 26, който ще се случи сред 2030 и 2040.

„ По време на Цикъл 26, двете талази ще са огледални една на друга, като пикът им ще е едновременно, само че в двете полукълба на Слънцето. Взаимодействието им ще докара до взаимно отменяне. Смятаме, че „ Maunder minimum ” ще се повтори “, прибавя Жаркова. За съпоставяне, по време на Maunder minimum, река Темза замръзнала по цялото си продължение.

Science Alert

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР