Еврика


Жителите на Тверска област забелязаха живи комари в снега. Снимки

Жителите на Тверска област забелязаха живи комари в снега. Снимки ...

... време се отбелязва, че кръвосмучещите са  откривани в цялата централна част на Русия.  Те не се страхуват от студеното време и дори нападат минувачите, излитайки иззад снежните преспи. Както казват обаче учените, се оказва, че тези комари принадлежат към рядък вид насекоми, характеризиращи се с висока устойчивост на замръзване.Превод: БЛИЦ


Митичният остров, чиито войници се смята, че са обсадили древна

Митичният остров, чиито войници се смята, че са обсадили древна ...

... Експедициите бяха водени от археолога Себастиан Челестино Перес и историка Ричард Фройнд. Основните резултати от работата бяха откриването на доказателства за четири цунами между 2100 г. пр. Н. Е. и 200 г. пр.н.е. и множество керамични артефакти в региона. Доказателства за съществуването на Атлантида никога не са били намерени.Превод: БЛИЦ


В България изследователите са открили вкаменелости, които доказват, че нашите

В България изследователите са открили вкаменелости, които доказват, че нашите ...

... но са живеели в същите пещери като неандерталците, създавали са семейства с тях и са отглеждали деца заедно. Ето защо все още носим до четири процента неандерталски гени днес.Откритията като това в пещерата Бачо Киро сега предоставят решителни антропологични доказателства за ранното мирно съжителство на нашите предци в праисторическите времена.Красиво изображение от повърхността на Марс бе заснето от учени

Красиво изображение от повърхността на Марс бе заснето от учени ...

... състава на близките полета от дюни, които са скалисти и богати на тъмни минерали като пироксен и оливин. Учените не са сигурни защо дюните са разпръснати из целия Марс. Според сега съществуващата теория минералите първоначално са били много по-дълбоко под повърхността и са изтласкани нагоре от древна вулканична дейност.  


На 21 декември, в денят на зимното слънцестоене (преходът на

На 21 декември, в денят на зимното слънцестоене (преходът на ...

... заменени от взаимно сътрудничество.  Дългото мрачно време на загуба и отчаяние най-после с времето ще бъде заменено от ера на щастие и просперитет. Сатурн във Водолей действа като структура и модел на ново прогресивно общество и световен ред.  Днес е много специален момент. Не пропускайте да си пожелаете хубави неща.


Археолози от Мексиканския национален институт по антропология и история откриха

Археолози от Мексиканския национален институт по антропология и история откриха ...

... на три етапа, от около 1486 до 1502 година. Първоначално учените вярваха, че всички открити черепи някога са принадлежали на вражески войници, но се оказа, че някои от тях са останки на жени и деца. Това даде основание да се смята, че тук също са правени жертви на ацтекските богове.Модулът за излитане на китайската лунна мисия "Чанъе -5" беше

Модулът за излитане на китайската лунна мисия "Чанъе -5" беше ...

... беше взето въпреки че на модула имаше остатък от гориво, което би могло да  удължи живота му за още известно време. Сервизният модул трябва да потегли към Земята на 12 декември. Благодарение на „Чанъе-5“ Китай се превърна в третата страна, която взе проба от лунната повърхност за доставка на Земята.


Загадъчният обект, озовал се временно в орбита около Земята, за

Загадъчният обект, озовал се временно в орбита около Земята, за ...

... Шодас.Обектът, наречен 2020 SO, навлезе в орбита около Земята миналия месец и във вторник премина на най-близкото си разстояние от над 50 000 километра от нашата планета. Той ще напусне "околностите" през март, изстрелвайки се обратно в собствената си орбита около Слънцето, преди да се завърне отново през 2036 г.


Предстои ни да станем свидетели на супер рядко планетарно подреждане,

Предстои ни да станем свидетели на супер рядко планетарно подреждане, ...

... небосклона и няколко от най-големите им спътници ще бъдат видими в едно и също зрително поле през тази дивна вечер. Следващата „среща" на Юпитер и Сатурн ще е през март 2080 г. След това обаче Юпитер и Сатурн ще се приближат толкова близо на нощното небе чак през 2400 г.


Биолози и историци от Австрия и Италия проучиха състава на

Биолози и историци от Австрия и Италия проучиха състава на ...

... Авторите на проучването смятат, че с раработения от тях метод може да се създават биологични „пръстови отпечатъци“ на най-известните произведения на изкуството, което не само ще даде възможност да се научи много за историята на създаването им и начина, по който са били съхранявани, но и ще им осигури допълнителна защита.


Ракетата за издигане на Chang'e 5, най-новата мисия в китайската

Ракетата за издигане на Chang'e 5, най-новата мисия в китайската ...

... бъде едно от най-трудните и предизвикателни начинания, които Китай някога е предприемал и ще се превърне в първата космическа операция в света от повече от четири десетилетия за връщане на лунни проби обратно на Земята. Нейните открития ще улеснят изследванията на учените за произхода и еволюцията на Луната, според администрацията.Учени от Сингапур представиха нов тест, който позволява за кратко

Учени от Сингапур представиха нов тест, който позволява за кратко ...

... се получават в рамките на няколко минути. За разлика от съществуващите в момента методи за установяване на коронавируса, сингапурските учени измерват измененията в химическия състав на човешкия дъх.  Ръководителят на проекта поясни, че "при всяко издишане се изхвърлят летливи органични съединения, които се образуват в резултат на различни биохимически реакции в клетките". 


"Това не е вирус, а алергия към електромагнитни частички. Разболяват

"Това не е вирус, а алергия към електромагнитни частички. Разболяват ...

... с прием на йонизирана вода. Има ин-витро резултати, показват, че намалява десетократно числото всички бактерии".   "Тази методика дава надежда за предпазване. Физическите методи на въздействие от тип на йонизирани кислородни молекули наистина въздействат, защото вирусът е на границата между живото и неживото", заяви той.  Цялото интервю проследете във видеото:


Представителен архитектурен комплекс от XIII век е съществувал в югоизточната

Представителен архитектурен комплекс от XIII век е съществувал в югоизточната ...

... значение както в самата крепост Трапезица, така и в средновековния столичен град, поясни доц. Робов. Друг белег за това е изобразяването на Църква №4 на миниатюра в Манасиевата хроника. Археологът проучва терена от 2014-а година насам. Запазените елементи, колони и капители на сградата я правят подходяща за реставрация и социализация.


Сега ще тръгнем по следите на велика и древна цивилизация,

Сега ще тръгнем по следите на велика и древна цивилизация, ...

... Шумер, Месопотамия и Египет“, категоричен е Димитър Дичев – председател на сдружение „Култура и туризъм на българския Североизток”, което от години се бори мястото, където е открито най-старото злато на света, да бъде обособено като исторически обект и отворено за посещения от туристи. Повече по темата гледайте във видеото: Видео: 


Звездният човек току-що прелетя покрай Марс за първи път. Облекченият

Звездният човек току-що прелетя покрай Марс за първи път. Облекченият ...

... изстрелвания на нови ракети са рискови, което вероятно е причината SpaceX да сложи Звездния човек и автомобил на борда на Falcon Heavy. Рекламата, разбира се, вероятно е друга причина. Мъск е основател и на водещия производител на електромобили в света Tesla. От тогава Falcon Heavy изпълни още две успешни мисии.Мистичен жезъл на жрец бе открит в крепостта Калето в

Мистичен жезъл на жрец бе открит в крепостта Калето в ...

... (дн. София) или в Улпия Пауталия (дн. Кюстендил). Античните артефакти се допълват от добре запазен архитектурен детайл от каменен капител с орнаменти и изображение на човешко лице, фрагмент от бронзова фибула (вид украса за дреха), оловни тежести за риболов и силно компрометиран бронзов съд, използван по всяка вероятност за жертвоприношение.


Пациентите с астма, заразени с новия коронавирус, не са изложени

Пациентите с астма, заразени с новия коронавирус, не са изложени ...

... в болница не е починал вследствие на COVID-19. "Макар че все още не са известни факторите за това, трябва да се проучат възможни биологични механизми и възможно защитно въздействие на лекарствата за астма като кортикостероидите например", пишат авторите на изследването в статия, публикувана в електронната библиотека medRxiv.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!


Международен екип от учени откри следи от масово убийство, станало

Международен екип от учени откри следи от масово убийство, станало ...

... която се характеризира с разпространението на методите за обработка на метали и създаването на железни инструменти. Като цяло тя е продължила от 12 век пр. Н. Е. До 9 век сл. Н. Е., но на различни места в Европа и Азия е започнала и е приключила през различни векове.Превод: БЛИЦ


В морето край Бургас е открита част от най-голямото потънало

В морето край Бургас е открита част от най-голямото потънало ...

... брой фрагменти от гръцка строителна керамика, римски тегули и имбрекси, както и някои цели късноантични керемиди, поясни Милен Николов. При подводните огледи водолазният екип е успял да събере от морското дъно около 100 керамични фрагмента, половин каменен гръцки щок от котва, каменна бойна топка, няколко сравнително добре запазени амфори.  


Ново проучване разкрива, че глобалното изчезване на живота на Земята

Ново проучване разкрива, че глобалното изчезване на живота на Земята ...

... 000 години", каза Фийлдс. Ако свръхнова или повече от една раздробят озоновия слой на Земята, това би могло да обясни UV пораженията, открити в спори от късния девон и прашеца в продължение на хилядолетия, съобщават изследователите. Колко близо трябва да бъде една звезда, за да може нейната смърт да засегне Земята?Кръгъл мавзолей от времето на Юстиниан Велики откриха учените при

Кръгъл мавзолей от времето на Юстиниан Велики откриха учените при ...

... вероятност някои от епископите на скалния град Перперикон през 6-7 век“, отбелязва професорът. Откритието показва, че Перперикон по това време е бил духовен център, от където се е управлявало християнството в целите Родопи. Перперикон има 7000 годишна история, а от 14 век има документи, които потвърждават, че той е епископски център.


Компанията на Илон Мъск  SpaceX изстреля ракетата Falcon 9 с два

Компанията на Илон Мъск  SpaceX изстреля ракетата Falcon 9 с два ...

... 4425 сателита, за да осигури покритие в целия свят. 800 от тях ще са нужни само за територията на САЩ и околията.   SpaceX Falcon 9 rocket blasts off from launch pad in California, carrying an Earth observation satellite for Spain https://t.co/HlZuKTdGVc pic.twitter.com/deJaQdx0rO — CBS News (@CBSNews) 22 февруари 2018 г.


Международна група учени твърдят, че, вероятно, са намерили рационално обяснение

Международна група учени твърдят, че, вероятно, са намерили рационално обяснение ...

... пода, толкова е по-малка неговата концентрация във въздуха. По този начин, висок човек (а жреците са били доста високи) е можел с лекота да се намира там, без да се отрови, а пред очите на зрителите, които не знаели тайната на фокуса, се случвало истинско чудо. Превод и редакция: БЛИЦ


Властите в Белград предлагат да получат северната част на Косово

Властите в Белград предлагат да получат северната част на Косово ...

... от Северна Гърция, а гръцките националисти ще искат южната част на Албания. Унгарските националисти не приемат загубата на Трансилвания в Румъния, а румънските националисти ще искат премахване на границата с Молдова. Единствената балканска държава, която британското издание не споменава при изброяването на териториалните конфликти в региона, е България. Източник: vesti.bg


По време на презентация през 2010 година Клаус Дона, който е

По време на презентация през 2010 година Клаус Дона, който е ...

... пък са на мнение, че чашите всъщност са космически предавател към извънземна цивилизация. Запознати с нефритените чаши учени смятат, че някога планетата ни е била сборен пункт за срещи между извънземни разумни цивилизации. Но до днес все още няма отговор, с каква цел са изработени тези странни чаши и за какво са били използвани.Заради необходимостта от допълнителни проверки американската компания Space X отложи

Заради необходимостта от допълнителни проверки американската компания Space X отложи ...

... да бъде пусната в орбитата с ракетата "Днепр" (конверсионната версия на балистичната ракета RS-20). Съответният договор бе подписан през 2015 г. по време на въздушното шоу "MAKS-2015". Стартирането трябваше да бъде извършено през същата година, но бе постоянно отлагано. През 2015 г. програмата за изстрелване на руско-украинските ракети "Днепр" бе преустановена.


В днешно време е пълно с информация за нас онлайн.

В днешно време е пълно с информация за нас онлайн. ...

... За да изтриете информацията за вас от тези сайтове, отново трябва да пишете на техния отдел за обслужване на клиенти. Последната стъпка Всичко, което остава, е да изтриете имейла си. Трябва да направите това в последния възможен момент, защото все още може да имате нужда да продължите комуникацията с някои от сайтовете.


Оказва се, че прародителят на всички британци е къдрав, с

Оказва се, че прародителят на всички британци е къдрав, с ...

... сух, което е позволило ДНК-то да се запази в толкова добро състояние. Според данните „Чедърмен” е бил част от ловци-събирачи, дошли от Близкия Изток и мигрирали към Северна Европа в края на последната ледникова епоха. В наши дни около 10% от цялото британско население носи чертите на тези свои прародители.


Ново мащабно и детайлно изследване е установило, че преди 12

Ново мащабно и детайлно изследване е установило, че преди 12 ...

... изгорели и са били заменени от тополови дървета. Те са вид, който е известен с това, че може да оцелява и при опустошена земя, като например при земя, опустошена след пожари. Всъщност, части от кометата, които са се дезинтегрирали в космоса, все още летят из Слънчевата Система толкова години по-късно.


Българите създават маска, която да предпазва от мръсния въздух. Това

Българите създават маска, която да предпазва от мръсния въздух. Това ...

... носи маската и кога филтърът е за смяна.  Петър разказва, че този тип продукти са между 40 и 70 евро и допълва, че цена от 50 евро ще бъде нормална за продукта.  Целта на екипа е маската да се продава през следващата зима, като дори в момента има ентусиасти, които я изпробват. 


Учени от Хелзинкския университет се отнесли с недоверие към видеото,

Учени от Хелзинкския университет се отнесли с недоверие към видеото, ...

... на младите растения. Благодарение на особеното устройство на черепа, пакараните могат да издават звуци, прекалено силни за обикновен гризач. Срещайки се с хищниците, те се стараят да защитят уязвимия си тил. Притискат опашка към скалата или дупката, демонстрират острите си зъби, засилват заплахата със силен гърлен рев, разказва zoomania.org.    


Медицинският изследовател Флори Чарлз от Youreka Science публикува едно страхотно

Медицинският изследовател Флори Чарлз от Youreka Science публикува едно страхотно ...

... нашите черва и съответно поддържането на здрава екосистема в тях може да предотврати сформирането на СПИН. Така ли е наистина? Това вече е въпрос, който би трябвало да се превърне в обект на ново изследване. Вижте приложеното по-долу видео. В него Чарлз успява по особено добър начин да обясни това сложно изследване.Канадски учени твърдят, че с помощта на изкуствен интелект са

Канадски учени твърдят, че с помощта на изкуствен интелект са ...

... редът на буквите в думите се променя в зависимост от резултатите. Първото изречение на документа се превежда като "Тя даде препоръки на свещеника, ръководителят на къщата, на мен и на хората." Също така преведените сегменти са понятия, които могат да отговарят на думите "светлина", "огън", "въздух" и "фермер". Превод: БЛИЦ  


Фосилизирана гора на 280 млн. години откриха геолози в Антарктида.

Фосилизирана гора на 280 млн. години откриха геолози в Антарктида. ...

... Гондвана, от който са се откъснали днешна Африка, Южна Америка, Арабия, Индия, Австралия. Т ам са расли мъхове и папрати. Според геолозите през периода на Гондвана са се образували гори. Проф. Гълбрансон каза, че специалистите знаят за фосилите в Антарктида още от 1910 г., но по-голямата част от района остава неизследвана.


Наричате някого с погрешно име или случайно разбивате на парчета

Наричате някого с погрешно име или случайно разбивате на парчета ...

... всичко – лесно е да се каже, трудно е да се направи. Единственият безопасен начин да избегнете изчервяването е да си поемете дълбоко въздух няколко пъти и да оставите прилива на кръв и адреналин да отмине. Ако се чувствате неудобно от това, че ви е неудобно, нещата само се влошават.


Дългата 30 метра кухина в Хеопсовата пирамида, която бе открита

Дългата 30 метра кухина в Хеопсовата пирамида, която бе открита ...

... преди нашата ера по времето на фараона Хуфу (Хеопс), представител на четвъртата династия на Древното царство. Тогава са построени и всички велики пирамиди на древния Египет. Хеопсовата пирамида, която е висока 145 метра, а широка и дълга 230 метра остава една от най-гигантските постройки в историята на човечеството.  Превод: БЛИЦ  


За стоманените „хищници” в океана, многоцелевите атомни подводници, скоростта е

За стоманените „хищници” в океана, многоцелевите атомни подводници, скоростта е ...

... за повече от минута носи риска от трайно увреждане на слуха.) Естествено недопустимият шумов фон издавал на огромни разстояния за наличието на подводницата.   Освен това целият корпус на „Анчар” бил направен от титан, а това струвало баснословно скъпо. В резултат през 1984 г. подводницата е изведена от експлоатация.   Превод и редакция: БЛИЦ  Бутилките на бъдещето ще могат да се ядат. Те ще

Бутилките на бъдещето ще могат да се ядат. Те ще ...

... факт, но биомедицинският инженер д-р Дейвид Едуардс се надява скоро да създаде прототипа им. Желанието му е да станат част от менюто в ресторантите, да се предлагат в специализирани магазини и в супермаркетите. Допълва, че иска да изобрети машина, която да позволява на всеки човек сам да си направи такава бутилка.


Когато бяхме деца, летните ваканции изглеждаха безкрайни, а дните преди

Когато бяхме деца, летните ваканции изглеждаха безкрайни, а дните преди ...

... стимули играе важна роля в измерването на времето. След 20-годишна възраст и все повече с напредването на годините, равнището на допамин спада и ни изглежда, че времето минава по-бързо. Нито една от тези хипотези обаче не може да пасне прецизно с почти математическото и непрекъснато ускоряване на времето с напредването на възрастта.


Пилотът Николай Калайджиев вече се подготвя за изпълнението на изключително

Пилотът Николай Калайджиев вече се подготвя за изпълнението на изключително ...

... Пилотът Николай Калайджиев вече се подготвя за изпълнението на изключително опасни фигури в небето, които изискват много добра физическа издържливост. Той мечтае и да бъде следващият български космонавт, предава Нова телевизия.


Американски учени създадоха компютърно моделирана ситуация, при която Слънцето изчезва

Американски учени създадоха компютърно моделирана ситуация, при която Слънцето изчезва ...

... мрак, след 8 минути ще почернее небето. Малко по-късно растенията ще престанат да произвеждат кислород.  Температурата на въздуха ще падне до +5 или +7 градуса по Целзий. По целия свят ще има аварии с подаването на вода и електричеството.  Само за морските обитатели нищо няма да се промени.  Превод: БЛИЦ


Учени от Университета в Мичиган разработват уникален метод. Те създадоха

Учени от Университета в Мичиган разработват уникален метод. Те създадоха ...

... се постави в паметта. Изследователите отбелязват, че изчислителните системи на резервоарите, базирани на мембристори, не изискват обучение. Невронните мрежи досега имаха сериозен недостатък - инвестирането на значителни средства и отделянето на много време за обучение. Днес учените вярват, че е възможно да се разработят устройства като нервните психологии. Превод: БЛИЦ


Японски учени твърдят, че са създали нов вид стъкло, което

Японски учени твърдят, че са създали нов вид стъкло, което ...

... на гърба си, която можеше да възстановява малки драскотини с времето, въпреки че не успяваше да поправи напълно по-тежки повреди. Според изследване, поръчано от компанията iMend през 2015 г., над 21% от британците, притежаващи смартфон, живеят със счупен екран. Това е един от най-големите проблеми, наред с кратката издръжливост на батерията.


Може ли машина да определи колко дълго ще живее един човек?

Може ли машина да определи колко дълго ще живее един човек? ...

... предвид статистиките на фирми, които правят алгоритми за пациентите, за да печелят от тази дейност“. US-учени назоваха с точност какъв е рискът да умрете по време на секс Според него е недопустимо въпросът за живота и смъртта да се свежда до алгоритъм, чието създаване е обект на фирмена тайна. Източник: "Дарик"


Потребители в мрежата са  направили анимиран отговор на въпроса какво

Потребители в мрежата са  направили анимиран отговор на въпроса какво ...

... ресурсите за опазване на природата, а също така и глобален модел на релефа на Земята, потребителите са пресметнали, колко време ще е необходимо, за да напусне океанът повърхността на планетата.  Те са използвали в разчетите си уравнението на Бернули за идеален флуид, т.е. течност без вътрешно триене.   Превод: БЛИЦ  


Учени от университета в Илинойс обявиха откритието на нова форма

Учени от университета в Илинойс обявиха откритието на нова форма ...

... е кондензат от “ексцитони”, които представляват комбинацията между освободени електрони и “дупките”, които те са оставили. Тази странна комбинация е възможна, защото при полупроводниците електроните, които се намират на едно енергийно ниво в атома са способни, когато се възбудят, да прескочат на следващото енергийно ниво, като оставят “дупка” на предишното си място.


Учени от Френския национален център за научни изследвания установиха, че

Учени от Френския национален център за научни изследвания установиха, че ...

... произведени през периода 11-13 век пр. Христа, уточнява в. Монитор. Френските учени уточняват, че подобни образци са се срещали не само в определени общества и цивилизации. Уникалните артефакти са открити в Китай, Сирия, Египет и други страни, а това свидетелства, че в древността метеорити често са падали на земната повърхност.  


Представете си учен, сега, ама веднага. Нека да познаем. Представихте си

Представете си учен, сега, ама веднага. Нека да познаем. Представихте си ...

... друга не са толкова известни по каквито и да е причини, извън тесните си кръгове. В този смисъл влиянието на обществената нагласа при определяне не само решението на даден проблем в науката но дори и неговото популяризиране, е често плод на стереотипи, а не на модерно критическо научно процедиране. Science Alert


Преди няколко милиарда години Млечният път е имал активно ядро.

Преди няколко милиарда години Млечният път е имал активно ядро. ...

... нашата галактика.  Лъчите с дълбока ултравиолетова дължина би трябвало да унищожат атмосферите на обекти, които се намират достатъчно близо до центъра на Млечния път. Учените заключили, че радиацията от центъра на Млечния път е била смъртоносна за сложни многоклетъчни организми на планети, отдалечени на 2-8 хиляди парсека от Стрелец А.


През 2016 г. култовият физик Стивън Хокинг заяви, че на

През 2016 г. култовият физик Стивън Хокинг заяви, че на ...

... форма. 1. Нанотехнологиите ще решат кризата с енергията и замърсяването. След 1000 години нанотехнологиите ще могат да почистват екологичните щети, които човечеството е нанесло, да пречистват водата и въздуха и да улавят енергията на Слънцето. Новите материали ще отговарят на необходимостта от нова екологична и по-ефективна технология за съхранение на енергия. Източник: BrightSide


Думи като

Думи като "умопобъркващо" днес се използват за щяло и нещяло, ...

... четете. Едната половина е поразена, а другата с отегчение отбелязва колко очевидно е всичко това. Едно е сигурно. Дори ако оставим предположенията на страна, пациентите с разделен мозък ни демонстрират, че, най-малкото в ума ни присъства отделно "нещо", което при определени условия чува, разбира и отговаря. Кои сте вие? Вие сте двама.


Професор Лилия Илиева направи откритие, което може да промени българската

Професор Лилия Илиева направи откритие, което може да промени българската ...

... цитира началото на текста: „А защитата на честта, още повече тази на родината надминава всичко, защото животът и честта са равнопоставeни.” За сега няма печатно издание на ръкописа, но по думите й е възможно да се появи и книга някъде из частни колекции с автор Петър Богдан.   OЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!


Индийски, британски и датски учени разкриха как индската цивилизация, която

Индийски, британски и датски учени разкриха как индската цивилизация, която ...

... река Инд. В градовете имало канализация и обществени тоалетни, а в селата - напоителни системи. Тя стигнала до упадък към 17-и век пр. Христа. Нашествията на предците на днешните иранци и индийци са смятани за една от най-вероятните причини за гибелта й. Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.


Кости на изчезнало древно животно са открити при разкопките на

Кости на изчезнало древно животно са открити при разкопките на ...

... вид бик е било престижно и опасно занимание. Теглото на чифтокопитния бозайник е достигало 1100 кг. От изследването на откритите кости имало и такива на селектирани породи коне, ползвани за езда и войскови нужди през Средновековието. По своите показатели те се доближавали до костите от коне, открити в крепостта Царевец.


Корал, започнал развитието си в една част на Големия бариерен

Корал, започнал развитието си в една част на Големия бариерен ...

... екип от университета "Саутърн Крос". Харисън отбелязва, че този подход се различава от т.нар. "коралово градинарство", състоящо се в отчупването на клонки от здрав корал и прикрепването им към рифа с надеждата те да се развият, както и от отглеждането на корали в "детски ясли" преди да бъдат трансплантирани.  


Визуализирането на положителни събития в бъдещето може да ви накара

Визуализирането на положителни събития в бъдещето може да ви накара ...

... белязана от натиска за все по-позитивно мислене и пазара на книги за самопомощ, подхранван от разчитането на подобно позитивно мислене е 9,6-милиардна индустрия, която продължава да расте. Нашите резултати повдигат въпроса за това как този пазар може да се окаже скъпоструващ за дългосрочното благосъстояние на хората и за обществото като цяло.“  


Геолози от университета в Гранада установиха откъде е дошъл един

Геолози от университета в Гранада установиха откъде е дошъл един ...

... земната кора и впоследствие е било изтласкано на повърхността. Учените отбелязват, че изследванията на земната кора и на мантията навеждат на мисълта, че строежът на Земята не е достатъчно изучен.   Те изтъкват, че горните и долните слоеве на мантията все още могат да съдържат големи количества злато, недостъпно за промишлен добив.  


Оказва се, че хората много често използват “ти” или “вие”

Оказва се, че хората много често използват “ти” или “вие” ...

... но истинската психологическа причина е ситуацията да се облекчи, като товарът й се разпредели между много хора. Орвъл добавя, че стъпвайки на анализа на данните от изследването тя подозира, че способността да се излезе извън собствената перспектива позволява на индивида да сподели универсално валидни преживявания и да извлече по-дълбок смисъл от своите емоции.  


Често си представяме, че древните хора са живели много по-различно

Често си представяме, че древните хора са живели много по-различно ...

... често срещано заболяване сред египтяните. Те използват различни методи на лечение: специални бактерицидни бои за предпазване или лекарства, направени от… човешки мозък. Ето как изглежда една от рецептите: „Разделете човешки мозък на две части, смесете първата половина с мед и мажете върху окото вечер. Изсушете другата половина и нанасяйте сутрин“. Източник: Bright Side


Извънземни може да са били транспортирани на Земята чрез космически

Извънземни може да са били транспортирани на Земята чрез космически ...

... може той да идва от други планети. Малкото био частици са летели около нашата атмосфера с около 150 мили в час, но били изтиквани заради гравитацията. Но космическият прах може да е помогнал, пише "Новини Лондон". Отчитат се бактерии и дори микро растения, които може да са се „настанили” при нас.


Учени са на мнение, че един от най-известните кални вулкани

Учени са на мнение, че един от най-известните кални вулкани ...

... повърхността през десетките хиляди разломи в скалите. Като доказателство за тази своя версия учените привеждат "връзката" на калните изригвания с началото на вулканичната активност в района. По думите на сеизмолозите, когато активността на големите и средните вулканични системи намаляла, голяма скална маса започнала да се изтласква нагоре. Източник“ в. Монитор  


Известните учени за квантова физика успели да дадат отговор на

Известните учени за квантова физика успели да дадат отговор на ...

... смърт лекарите успеят да съживят пациента, цялата квантова информация се връща в микротубулите, а личността, която е била на ръба на живота твърди, че има чувството, че е умряла. Човек, който наистина умира, неговата квантова информация напълно напуска тялото във вид на душа и продължава да съществуват някъде във Вселената, обяснява доткор Хамероф.


Свидетелства за най-ранното винопроизводство бяха открити в Грузия – чрез

Свидетелства за най-ранното винопроизводство бяха открити в Грузия – чрез ...

... – винена, ябълчена, янтарна и лимонена. Учените смятат, че това химично свидетелство говори за част от живота на една ранна човешка цивилизация от края на Каменната епоха, в момента в който тя опознава нови среди и използва по най-добрия начин всички възможни ресурси. С което поставя и началото на винарския занаят.


Едно актуално проучване слага край на популярното схващане, че майките

Едно актуално проучване слага край на популярното схващане, че майките ...

... поне по 4 часа на ден с децата си разпознават гласа на потомците си в средно над 90% от случаите. При това майките показали 98% точност, а бащите 90%. Изводът на изследователите е, че хипотезата за „майчиния инстинкст” е погрешна, защото не отчита времето, което бащите прекарват с децата си.


Астероид с размер на автобус премина на сравнително близко разстояние

Астероид с размер на автобус премина на сравнително близко разстояние ...

... станало в понеделник в 13:20 часа българско време. Небесното тяло, чието официално наименование е 2017 SX17, е прелетяло между Земята и Луната, която е отдалечена от нас на 384 хиляди километра. Астероидът е бил открит на 24 септември. По изчисления на учените той извършва една обиколка около Слънцето за 467 дни.


Д-р Калин Димитров е роден през 1967 година в София.

Д-р Калин Димитров е роден през 1967 година в София. ...

... морето, който е най-впечатляващ и има най-ценни находки, кой би бил той? -Аз лично много харесвам музея в Созопол и не защото Центърът по подводна археология е базиран там, а защото е много компактен и прелива от интересни неща. Всеки път, когато човек отиде там, вижда нещо ново и хубаво


Археолози намериха в гробницата на воин от бронзовата епоха, един от

Археолози намериха в гробницата на воин от бронзовата епоха, един от ...

... сега насочва вниманието си към друг много по-страшен враг, дълбоко забиващ меча си в оголения му врат, което със сигурност ще бъде фатално за него. Това е сцена, която внушава духа на епичните битки и грандиозните приключенията на Омировата „Илиада“, обезсмъртила митичната десетилетна война между троянското и микенските царства.