В морето край Бургас е открита част от най-голямото потънало

...
В морето край Бургас е открита част от най-голямото потънало
Коментари Харесай

Откриха уникално съкровище в морето край Бургас СНИМКИ

В морето край Бургас е открита част от най-голямото потънало стъклено богатство по нашето Черноморие. Обектът е открит към акваторията на залива "Ченгене скеле " покрай нос Чироза.

Сред находките от морското дъно са десетки елементи от стъклени съдове с извънредно качество. Няколко от тях бяха показани през днешния ден на конференция в двора на Етнографския музей в Бургас. Най-много са чашите за вино.

Археолозите не желаят да спекулират, само че допускат, че те са създадени през 17 век, евентуално някъде в Италия. Работната догадка е, че стъкленото богатство е пътувало с транспортен съд, който се натъква на подводен риф и потъва покрай нос Чироза.

Археолозите са на мнение, че в случай че изследванията под вода продължат, може да бъде локализиран и самият кораб с още от неговата стока, сподели пред Българска телеграфна агенция шефът на Регионалния исторически музей в Бургас Милен Николов.

От години археолозите знаят, че водолази са намирали тук сходни артефакти, само че не и точната локация. Техните догатки се насочиха към акваторията на залива "Ченгене скеле ", покрай нос Чироза.

С поддръжката на Община Бургас бяха осъществени изследвания както на брега, по този начин и под вода, които приключиха с забавни открития, добави шефът на музея. Проучени са единствено 3-4 % от територията в залива "Ченгене скеле ".

Очакваме още забавни находки. Ще продължим да оказваме помощ на археолозите финансово и логистично. Откритите предмети ще експонираме на място в рибарското населено място "Ченгене скеле ", където построяваме етнографски комплекс. Имаме подозрение, че част от забавните находки от залива към този момент са извадени от водолази обратно през годините. Затова приканвам хората, които държат такива предмети в домовете си, да ги върнат в музея, с цел да създадем една внушителна експозиция.

Заявявам публично, че Община Бургас ще обезпечи средства за тяхното откупуване, съобщи кметът Димитър НиколовДимитър Николов е български икономист и политик, кмет на Община Бургас от 2007 година. Той е роден.

Освен стъклените предмети, има още неколкостотин находки, открити под водата, които ще попълнят фонда на Регионалния исторически музей в Бургас. Това е тракийска керамика - съдове, работени на ръка, с пластична декорация и излъскана повърхнина. Останалите фрагменти са от амфори, дъна и стени на локални и вносни купи, червенолакова керамика с релефна декорация. Тези находки са отрити в подводен трап от каменен дувар.

Допуска се, че на нос Чироза е бил построен следващият късноелинистически укрепен център, сходен с към този момент известните такива в Приморско, Синеморец и други В източната и югоизточната акватория на нос Чироза са извършени подводни търсения.Там са открити археологически структури и находки на повърхност от 2 декара, които са картирани - огромен брой фрагменти от гръцка строителна керамика, римски тегули и имбрекси, както и някои цели късноантични керемиди, разясни Милен Николов.

При подводните огледи водолазният екип е съумял да събере от морското дъно към 100 керамични фрагмента, половин каменен гръцки щок от котва, каменна бойна топка, няколко относително добре непокътнати амфори.



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР