Сапьор, взривил замъка на Дракула през ХІХ век, е оставил

...
Сапьор, взривил замъка на Дракула през ХІХ век, е оставил
Коментари Харесай

Сензационна находка в резиденцията на Дракула край Свищов

Сапьор, взривил замъка на Дракула през ХІХ век, е оставил буквите си в скришен кулоар. Свищовската цитадела, която била краткотрайна резиденция на фамозния граф Дракула, е взривена през ХІХ век от съветски бойци, изясни проф. Николай Овчаров, който дружно с Полина Пиперкова и Марин Маринов изследват крепостта, прецизира " ".

Учените се натъкват на скришен под земята кулоар, където откриват подпис с буквите L.L.H. и годината 1810, когато съветските войски унищожават твърдината.

Известно е, че в съветската войска е имало доста чужденци от западноевропейските страни. Така да вземем за пример индивидът, превзел и директно дал заповедта за опожаряването на града и взривяването на вътрешния палат, е френският граф Емануел дьо Сен-При. Французин е и различен участник в бойните действия– Александър Ланжерон. Особено доста са били чужденците, свързани със специфични действия, каквито са подривните и сапьорските работи.

„ Всички тези данни ни насочват към мисълта, че буквите в подземния кулоар са оставени от някой от сапьорите, залагали фугасите за взривяването на Свищовската цитадела. По този метод той е „ увековечил “ името си в това срамно действие. Това е и последната страница от дългия живот на твърдината “, изяснява професорът.

Още през предходната година учените се натъкват на тайния кулоар, облицован с камъни.

„ Първата концепция бе, че става дума за скришен излаз от крепостта. Разкопките от 2021 година обаче демонстрират, че коридорът се спуска на към 2 метра под подовото равнище и доближава до неголямо облицовано с дърво помещение. Очевидно става дума за неповторимо непокътнат зимник за запазване на най-лесно развалящите се артикули – най-много месо. Такова помещение се открива за пръв път у нас по археологически път и има аналогии единствено по етнографски път”, споделя още археологът.

Тази година завършиха дефинитивно археологическите разкопки на неповторимо непокътнатата средновековна цитадела в град Свищов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР