Археолози от Мексиканския национален институт по антропология и история откриха

...
Археолози от Мексиканския национален институт по антропология и история откриха
Коментари Харесай

Кула от черепи откриха в Мексико

Археолози от Мексиканския народен институт по антропология и история откриха нови елементи от ацтекска кула от черепи, ситуирана тъкмо под центъра на актуалния Мексико Сити, заяви Би Би Си, представена от БГНЕС.

Според специалисти, откритите елементи от оборудване – това са фасадата и източната част на кулата, които дружно, както са пресметнали учените, съдържат 119 черепа, в допълнение към стотици други открити по-рано.

За първи път кулата Уей Цомпатли, известна от легендите и историческите документи, е открита през 2015 година по време на реставрацията на остаряла постройка в центъра на столицата.

Смята се, че тази конструкция, известна като Уей Цомпатли, е олтар в светилището на ацтекския господ на слънцето, войната и човешкото жертвоприношение. Кулата на черепите беше в профил в храма на Уицилопочтли - висшото провидение и настойник на основния ацтекски град Теночитлан.

Ацтеките, които говорели на на езика науатъл, обитавали много забележителна част от централно Мексико и имали своя страна, датираща към XIV-XVI век. Тяхната цивилизация е покорена от испанските завоеватели, които, водени от Ернан Кортес, завладяват Теночитлан през 1521 година.

Известно е, че сходна конструкция, формирана от човешки остатъци, ужасявала бойците, пристигнали на американския континент с завоевателите. Тази цилиндрична конструкция се намира до централната катедрала на Мексико Сити, издигната на мястото на основния храм на Теночитлан

Археолозите са открили, че тази кула с диаметър 4,7 метра е издигната на три стадия, от към 1486 до 1502 година. Първоначално учените имаха вяра, че всички открити черепи в миналото са принадлежали на противников бойци, само че се оказа, че някои от тях са остатъци на дами и деца.

Това даде съображение да се счита, че тук също са правени жертви на ацтекските богове.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР