Българин от САЩ е част от екип от учени, които

...
Българин от САЩ е част от екип от учени, които
Коментари Харесай

Български учен с революционно откритие в борбата срещу K-19

Българин от Съединени американски щати е част от екип от учени, които оповестиха, че са създали ново революционно изобретение, което ще помогне в битката на човечеството против ковид. Става дума за намирането на антитяло, което е дейно против множеството разновидности на болестта. В близко бъдеще е допустимо то да бъде одобрявано под формата на таблетка.

Откритието е направено от учени от университета Вандербилд в Нешвил, измежду които е и българинът доктор Ивелин Георгиев.

Технологията, която учените създават, оказва помощ за откриването на антитела, които могат да обезвреждат както COVID-19, по този начин и други вирусни инфекции.

Д-р Георгиев и негови сътрудници съумяват да изолират моноклонално антитяло от пациент, който се е възстановил от COVID-19, което демонстрира мощна неутрализация на вируса. С тази нова технология учените считат, че коронавирусът ще бъде по-малко евентуално да мутира с цел да избяга от антитяло, което не е „ виждал “ преди.

„ Тази технология е доста вълнуваща по няколко аргументи. Основната е, че можем да търсим антитела по доста ефикасен метод. Да кажем, в тази ситуация с ковид, други технологии, които се употребяват за разкриване на моноклонни антитела, могат да употребяват 1 или 2 разновидността на вируса. С нашата технология можем на процедура да сложим колкото желаеме разновидности. Затова доста по-ефективно можем да намираме антитела, които да са ефикасни против другите разновидности “, изясни доктор Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Все още се разисква под каква форма ще се одобряват новооткритите моноклонални антитела.

„ Възможно е в близко бъдеще да бъде и като таблетка. Моноклонни антитела се употребяват в доста разнообразни индикации, това също не е нова технология. Просто би трябвало да се откри вярното антитяло, уточни доктор Георгиев.

Все още не може да се приказва за панацея против новите разновидности на Коронавирус, само че това е огромна стъпка в тази посока, счита шефът на програмата „ Вандербилт “ по изчислителна микробиология и имунология и асоцииран шеф на Института по зараза, имунология и възпаления.

Д-р Георгиев предвижда, че ще са нужни най-малко още 2-3 години за основаването на дейно лекарство против ковид.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР