Фосилизирана гора на 280 млн. години откриха геолози в Антарктида.

...
Фосилизирана гора на 280 млн. години откриха геолози в Антарктида.
Коментари Харесай

Гора на 280 милиона години откриха в Антарктида

Фосилизирана гора на 280 млн. години откриха геолози в Антарктида. На това място в миналото е имало широколистна гора. Това е най-старата известна полярна гора в Антарктида, оповестява в. " Индипендънт ".

Ерик Гълбрансон и Джон Исбел от университета на Уисконсин-Медисън откриха античните спесимени измежду скали на Трансатлантическите планини, където в миналото е имало широколистна гора. Екипът преди откри фрагменти от 13 дървета на възраст над 260 милиона години. Това значи, че в региона е имало гора преди появяването на първите динозаври в края на пермския интервал. Полярната гора е расла на географска широчина, където към този момент няма растителност. Учените мислят, че растенията там би трябвало да са били доста издръжливи. Те са живели половин година в цялостна мрачевина, а по-късно до пет месеца на непрекъсната светлина.

През пермския интервал Антарктида е била доста по-топла от в този момент. Навремето Белият континент е бил част от от суперконтинента Гондвана, от който са се откъснали днешна Африка, Южна Америка, Арабия, Индия, Австралия. Т
ам са расли мъхове и папрати. Според геолозите през интервала на Гондвана са се образували гори. Проф. Гълбрансон сподели, че експертите знаят за фосилите в Антарктида още от 1910 година, само че по-голямата част от региона остава неразучена.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР