Ново мащабно и детайлно изследване е установило, че преди 12

...
Ново мащабно и детайлно изследване е установило, че преди 12
Коментари Харесай

Преди 12 800 години на Земята се е случило нещо страховито, което е отключило истинска ледена епоха!

Ново огромно и детайлно проучване е открило, че преди 12 800 години към една десета от повърхността на Земята се е покрила ненадейно с вилнеещи пожари, написа Obekti.bg, базирайки се на Science Alert.
Те са били съществени съперници на пожарите, които са унищожили динозаврите, и са били породени от останки на комета, която е била с размери към 100 км в диаметър. След като прахът е обхванал Земята, той е отключил мини-ледена ера, която е държала планетата студена в продължение на цели 1000 години, и то откакто е излизала от същинска ледена ера, по време на която е била цялата покрита с ледници.

“Голям брой свидетелства с разнообразни химически подписи – въглероден двуокис, нитрати, амоняк и други, сочат, че зашеметяващи 10% от повърхността на Земята или към 10 милиона квадратни километра са били погълнати от огъня”, изясняват от екипа, провел проучването.

Една част от разбора е била извършена върху модели в равнищата на полените, които посочили, че иглолистните гори ненадейно са изгорели и са били сменени от тополови дървета. Те са тип, който е прочут с това, че може да оцелява и при опустошена земя, като да вземем за пример при земя, опустошена след пожари. Всъщност, елементи от кометата, които са се дезинтегрирали в космоса, към момента летят из Слънчевата Система толкоз години по-късно.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР