Наричате някого с погрешно име или случайно разбивате на парчета

...
Наричате някого с погрешно име или случайно разбивате на парчета
Коментари Харесай

Това се случва с лицето на всички ни, но ловим бас, че не знаете защо!

Наричате някого с неправилно име или инцидентно разбивате на части чашата в ресторанта. Случва ли ви се лицето ви да почервенее сега, в който минимум желаете внимание, с цел да добави разстройването? Да, не е почтено, написа Obekti.bg, базирайки се на thisisinsider.com.
Още по-странно е, че изчервяването може да се провокира и от позитивно внимание, да вземем за пример, когато получавате комплимент.

Изчервяването е събитие, което е изцяло неповторимо за хората и към момента е ненапълно тайнственост. Ето какво ни е известно.

Какво е изчервяването?

Изчервяването е артикул на симпатиковата нервна система, същата, която задейства реакцията борба-или-бягство.

Когато преживявате някакъв прочувствен стрес, да вземем за пример неудобството, когато разлеете нечие кафе или тръпката да срещнете очите на прелъстителен човек, тялото ви отделя адреналин. Това кара кръвоносните ви съдове да се уголемяват, тъй че кръвта и кислородът да се движат по-бързо в организма ви. Вените по лицето също се уголемяват, което води до приток на повече кръв към него и оттова издайническата руменина.

Някои хора се изчервяват по-лесно от други, а някои даже страдат от боязън от почервеняване, прочут като „ еритрофобия “.

Защо хората се изчервяват?

Чарлз Дарвин написа, че „ изчервяването е едно от най-странните и най-човешкото от всички изражения “. Учените към момента не са постигнали единодушие по въпроса за какво хората се изчервяват, само че има някои забавни теории.

Рей Кроужър, професор по обществени науки в Кардифския университет и създател на голям брой публикации и книги, отдадени на изчервяването, написа, че то се е развило като един тип невербално опрощение, обвързвано със обществените условности. Ако извършите нещо, което нарушава дадена норма, зачервеното ви лице демонстрира, че осъзнавате гафа.

Има ли по какъв начин да го избегнем?

По-скоро не. Симпатиковата нервна система е не се управлява волево. Дори хората, които могат да се разплачат по избор, не могат да се изчервят преднамерено.

Този факт теоретично може да се употребява, с цел да го избегнете – в случай че се опитате да се изчервите, няма да съумеете. Виктор Франкъл, фамозният създател на книгата „ Човекът в търсене на смисъл “ назовава този способ „ парадоксално желание “ – целенасоченото упражняване на невротичен табиет за той да бъде разпознат и отстранен.

И все пак – елементарно е да се каже, мъчно е да се направи. Единственият безвреден метод да избегнете изчервяването е да си поемете надълбоко въздух няколко пъти и да оставите прилива на кръв и адреналин да отмине. Ако се чувствате неловко от това, че ви е неловко, нещата единствено се утежняват.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР