Биолози и историци от Австрия и Италия проучиха състава на

...
Биолози и историци от Австрия и Италия проучиха състава на
Коментари Харесай

Откриха човешка ДНК в картините на Да Винчи

Биолози и историци от Австрия и Италия изследваха състава на биологичния материал в седем рисунки на Леонардо да Винчи. Те разкрили ненадейно многообразие от бактерии, гъби и човешка ДНК. Резултатите от проучването са оповестени в списание „ Frontiers in Microbiology “, написа БГНЕС.

Учените употребявали новаторски геномен метод, наименуван Nanopore, с цел да проучват микробиома на рисунки, който комбинира метода секвениране от трето потомство с протокол за амплификация на генома (WGA).

Това е първото цялостно геномно проучване на творби на великия италиански художник. Чувствителният способ Nanopore е доста добър инструмент за мониторинг на творби на изкуството, с чиято помощ може да се оцени микробиома и да се пресъздават неговите вариации.

Въпреки отстъствието на забележими увреждания на хартията, учените разкрили следи от огромно количество бактерии върху рисунките на Леонардо, а количеството им преобладавало над това на гъбите.

Според тях, огромна част от тези бактерии са типични за микробиома на индивида и са оставени по време на реставрационни действия. Друго забавно изобретение било съществуването на огромно количество човешка ДНК. Авторите акцентират, че нямат учредения да настояват, че това е ДНК на художника.

По-вероятно е следите да са оставени от реставраторите през годините. Учените съумели да открият също, че рисунките са били дълго време в Торино и Рим.

Авторите на изследването считат, че с раработения от тях способ може да се основават биологични „ пръстови отпечатъци “ на най-известните творби на изкуството, което освен ще даде опция да се научи доста за историята на основаването им и метода, по който са били съхранявани, само че и ще им обезпечи спомагателна отбрана.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР