Мистичен жезъл на жрец бе открит в крепостта Калето в

...
Мистичен жезъл на жрец бе открит в крепостта Калето в
Коментари Харесай

Невероятна находка от световен мащаб в крепостта Калето в Мездра СНИМКИ

Мистичен скиптър на сановник бе открит в крепостта Калето в Мездра. Находката е неповторима в международен мащаб и стартира съществено проучване на точното й предопределение.

"Откритието в действителност е доста забавно. Става въпрос за предмет от слонова кост с цилиндрична форма, който има бездънен жлеб за слагането на ръкохватка. Категорично отхвърлям версията това да е част от меч, защото е доста нежен.

В крепостта е имало огромно езически паметен комплекс, в който са правени жертвоприношения и този скиптър евентуално е употребен по време на тези ритуали ", описа пред "България Днес " доцент доктор Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките, който изследва културния слой от римската ера (II-IV в.).

Археологът изясни, че работата му на терен завършва през днешния ден и следва дълго търсене из литературата, с цел да се потвърдят хипотезите. "Ще се разровя в книгите дали някъде по света е имало нещо идентично.

Както се споделя - находката още не е измита, а сериозната работа занапред следва, с цел да се откри точното предопределение на жезъла ", добави Торбатов. На въпрос по какъв начин предмет от слонова кост е бил по нашите земи, той разясни, че това е нещо обикновено за безкрайната Римска империя и материалът е бил импортиран от далечни земи.

Още при започване на археологическата есен 2020 археологът, за който това е единайсети сезон на обекта, попадна на забавни находки. Сред тях са над 20 късноримски монети от началото на III век - сребърни денарии и билонови антониниани (видове монети), както и провинциални бронзови монети, за които се допуска, че са сечени в Сердика (дн. София) или в Улпия Пауталия (дн. Кюстендил).

Античните артефакти се допълват от добре непокътнат архитектурен подробност от каменен капител с орнаменти и изображение на човешко лице, откъс от бронзова фибула (вид декорация за дреха), оловни тежести за лов на риба и мощно злепоставен бронзов съд, употребен по всяка възможност за жертвоприношение.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР