За стоманените хищници в океана, многоцелевите атомни подводници, скоростта е

...
За стоманените хищници в океана, многоцелевите атомни подводници, скоростта е
Коментари Харесай

„Най-важното е навреме да се измъкнеш”: Петте най-бързи подводници в света

За стоманените „ хищници ” в океана, многоцелевите атомни подводници, скоростта е една от най-важните характерности. Тя им разрешава освен дейно да преследват и настигат плячката си, само че и при нужда да се откъсват от противоподводните сили на съперника. „ Главното за подводничаря е в точния момент да се измъкне ” - споделя основният воин от именит филм. Руска медия споделя за петте най-бързи класа подводници в света. „ Лос Анджелис” -35 възела (64,82 км/ч)

Американските многоцелеви подводници клас Los Angeles от момента на появяването си на въоръжение във Военноморски сили на Съединени американски щати през 1976 година със своята висока скорост от 35 възела съставляват огромен проблем за руския флот. Те стават гръбнак на американския флот и със своя брой – 62.

Най-голямата скорост по това време измежду руските атомни ракетни крайцери имат подводниците от плана „ Калмар”, които развиват 28 възела.

„ Барракуда” - 35,15 възела (65,1 км/ч)

Главна задача на руските атомни подводници от план „ Барракуда”, първата от тях призната във флота през 1984 година, била следене на стратегическите подводници и авионосните ударни групи на съперника и тяхното заличаване при положение на спор.

Конструкторите обезпечили на подводницата висока скорост от 35,15 възела, с цел да държи в зоната на достъпност авионосните съединения на НАТО.

„ Сийуулф” – 38 възела (70,4 км/час)

Американските атомни многоцелеви подводници клас Seawolf (Морски вълк) станали едни от най-скъпите кораби в историята на американския флот – всяка от трите издигнати излязла на американските данъкоплатци по 3 млрд $.

„ Морският вълк” станал най-бързата американска серийна подводница със скорост от 38 възела, само че свръхвисоката цена заставила Пентагона да закрие плана и да се въоръжи с по-скромните атомни подводници „ Вирджиния”.

„ Лира” – 41 възела (75,93 км/ч)

Един от най-интересните планове за руски подводници станала торпедната „ Лира” от план 705, като поради необятното потребление на автоматизирани системи за ръководство екипажът е понижен до 31 души.

Подводното водоизместване съставлявало за атомен съд скромните 3100 това, освен това течнометалическа нуклеарна установка на „ Лира” осигурявала 155 мегавата топлинна мощ.

Тази извънредно висока „ енерговъоръженост” разрешавала на подводницата да развие до 41 възела (почти 76 км/час). Тогава разработваните от Военноморски сили на Съединени американски щати торпеда имали оптималната скорост от едвам 26 възела (48 км/час).

„ Анчар” – 44,7 възела (82,78 км/ч)

Абсолютен международен рекордьор по подводна скорост станала пробната руска подводница К-162 от плана „ Анчар”, въоръжена с противокорабни ракети. На 18 декември 1970 година по време на тествания екипажът съумял да реализира 44,7 възела.

Цена за скоростта станала несъразмерната шумност на ракетата – на скорости над 35 възела нивото на шума в централния пост на подводницата достигал до 100 децибела (Честото излагане на звук над 100 dB за повече от минута носи риска от трайно увреждане на слуха.) Естествено неприемливият шумов декор издавал на големи дистанции за съществуването на подводницата.

Освен това целият корпус на „ Анчар” бил изработен от исполин, а това коствало баснословно скъпо. В резултат през 1984 година подводницата е изведена от употреба.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР