Загадъчният обект, озовал се временно в орбита около Земята, за

...
Загадъчният обект, озовал се временно в орбита около Земята, за
Коментари Харесай

Учените се шашардисаха, след като разгадаха тайните на загадъчен предмет в орбита около Земята

Загадъчният обект, озовал се краткотрайно в орбита към Земята, за който се смяташе, че е метеорит, в последна сметка се оказа ракета на 54 години.

Наблюдения с телескоп на Хаваите помогнаха да бъде открита неговата идентичност, оповестиха от Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА в Пасадена, Калифорния, предава Българска телеграфна агенция.

Обектът беше систематизиран като метеорит след откриването му през септември. Пол Шодас, най-хубавият специалист по метеорити на НАСА обаче бързо заподозря, че това е горната степен на ракетата "Кентавър " от "Сървейър 2 " - несполучлива задача за кацане на Луната през 1966 година

Оценка на размерите сложи обекта в диапазона на остаряла ракета "Кентавър " с дължина 10 метра и диаметър 3 метра.

Предположението на Пол Шодас се оказа правилно, откакто екип от университета на Аризона под управлението на Вишну Реди, употребява инфрачервен телескоп на Хаваите, с цел да следи във вторник освен мистериозния обект, само че и ракета "Кентавър " от 1971 година, която към момента орбитира към Земята. Данните от изображенията съответстваха.

"Новините са извънредно радостни. Работата в екип оказа помощ за разрешаването на този пъзел ", показа Шодас.

Обектът, наименуван 2020 SO, навлезе в орбита към Земята предишния месец и във вторник мина на най-близкото си разстояние от над 50 000 километра от нашата планета. Той ще напусне "околностите " през март, изстрелвайки се назад в личната си орбита към Слънцето, преди да се завърне още веднъж през 2036 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР