Украйна, чиято армия използва турски бойни дронове срещу проруските сепаратисти,

...
Украйна, чиято армия използва турски бойни дронове срещу проруските сепаратисти,
Коментари Харесай

Украйна ще произвежда турски бойни дронове

Украйна, чиято войска употребява турски бойни дронове против проруските сепаратисти, планува да построи на своя територия цех за произвеждане на такива дронове, разгласи Киев с риск да подразни Москва, съобщи Агенция Франс Прес.
" Избран е терен за градеж на този цех ", разгласи украинският външен министър Дмитро Кулеба на конференция с турския си сътрудник Мевлют Чавушоглу в Лвов /Западна Украйна/.

" Имаше серия спънки по пътя за реализация /на този проект/, само че те бяха отстранени ", добави той, без да дава детайлности.

Турският външен министър не се изрече по въпроса, само че акцентира, че Киев и Анкара са " на път да засилят връзките си в доста браншове ", акцентирайки бранша на защитата.

В края на септември украинският министър на защитата Андрий Таран и Халюк Байрактар, общоприет шеф на компанията Байкар, която създава безпилотните самолети Байрактар, подписаха в Киев меморандум, предусещащ създаване на център за поддръжка на тези дронове, който ще служи също и като център за подготовка на оператори.

" Това е значим миг за нас ", бе декларирал украинският президент Володимир Зеленски при подписването на този контракт.

Байкар ще построи този център покрай град Василков, покрай Киев, където е ситуирана бригада на украинските военно-въздушни сили.

Украйна употребява към този момент дронове Байрактар ТеБе2. Този модел бе употребявани в споровете в Сирия, Либия и в Нагорни Карабах. Според информации в медиите Киев планува да купи общо към петдесет безпилотни самолета от този вид.

Турция поставя старания от няколко години да се наложи като значим фактор в клуба на страните, произвеждащи бойни дронове.

Продажбата на дронове на Киев слага обаче Анкара в деликатна обстановка по отношение на Москва, с която Турция също си сътрудничи в бранша на защитата, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР